Tips för stegrande hästar

När man har någon form av problem får man, om man har tur/ otur 🙂 både efterfrågade och inte alls begärda råd från kreti och pleti- oftast i all välmening.

Några råd jag fått vad gäller stegringar är nedanstående och låt mig direkt säga att jag inte avser att prova något av dom, av olika skäl. Om inte annat kräver alla råden en kobras reaktionsförmåga och det tror jag mig inte besitta så…NO WAY:)!

1. Slå hästen hårt mellan öronen med ett spö när den stegrar sig.

2. Rida med en fryspåse vatten och slå itu denna mot hästens nacke när den stegrar sig- i avsikt att skrämma den.

3. Göra som ovan fast med ett rått ägg- rådgivaren menar att hästen kommer att tro att det knäckta ägget är blod som rinner och därmed bli skrämd från att stegra igen.

4. Dra omkull hästen när den stegrar så att den sätter sig på rumpan. En person säger sig ha gjort detta mycket effektivt med 5 hästar utan att skada varken sig själv eller hästarna- jag bara gapade :)!

Så tack men nej tack….men vad säger den samlade läsekretsen? Har NI fått eller provat några effektiva metoder?

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Corre

  Halloj.

  Man blir nästan lite rädd när man läser tipsen . Jag hade inte velat sitta upp på en häst som varit utsatt för det. Det enda ”råd”/tanke gång jag har med stegring och detta gäller både när jag rider och kör trav, det är bara att tänka frammåt , frammåt. Tex om hästen man kör börjar stegra så släpp efter på tömmarna och bara driv , driv frammåt (smacka, slå till med tömmarna/spöet på gumpen) . Då jag har sett hästar som stegrat och gått över med vagn så tvingar jag hellre fram hästen då det inte är hälften så farligt än om den skulle gå över . 🙂

  Svara
 2. Anonymous

  Hej!
  Det var ungefär samma råd som vi fick när vi hade detta problem. Använde inget av dem. Travhästarna använder vi samma råd som Corre skrev och det brukar fungera. På ridhästen som inte ville gå fram när vi drev, snurrade vi åt den sidan den vände lättast för att få den ur balans, sedan fram, fram.

  Svara
 3. Minstral

  Jag har aldrig fått råden men väl hört om dem, fattar inte hur man skulle lösa det rent praktiskt. Jag har också fått lära mig att det är fram, fram och fram som gäller i alla lägen.

  Jag skulle vilja se mig själv rida runt med ett ägg eller en påse vatten:)

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Minstral:

  Gissningsvis hade jag hällt ut vattnet och knäckt ägget innan jag hunnit använda det :).

  För att lyckas ska man nog antingen ha en häst som man vet att man kan provocera till stegringar direkt eller en som gör det så fort man sätter sig på den.

  Svara
 5. Sanna

  En mildare, enklare variant av att slå hästen med ett spö mellan öronen (hur hinner man sikta? Pannluggen borde vara ivägen?) är att dra det hårt över båda öronen. Använder man ett dressyrspö som man håller ganska långt ner på är det jättelätt och man beöver inte sikta speciellt mycket.

  Det har jag provat flera gånger precis i resningsögonblicket för att direkt efter ge en ordentlig framåtdrivande spark. Fungerade för mig!

  Svara
 6. Petra

  Har dragit omkull en häst vid ett tillfälle, den stegrade sig inte igen, men det är inget jag egentligen skulle rekommendera eller göra igen (då var jag ung, arg och orädd).

  Plastpåse med vatten hade de nog testat på min första ponny, han var LIVRÄDD för allt som prasslade,rädd om huvudet. Vatten (tex regn) i samband med något som prasslade gjorde honom extremt stressad. Försökte hämta honom i hagen med regnkläder en gång, då hoppade han över staketet… Efter ett antal år gick det iaf att rida honom med regnjacka på…

  Märker jag att de börjar resa sig så driver jag frammår, får jag ingen bjudning böjer jag istället halsenj och ”snurrar” så som du gör vid ”farliga saker”, då har de iaf svårare att komma upp högt.

  Svara
 7. Anonymous

  På en stark häst kan det ju vara svårt att hinna/orka böja halsen tillräckligt för att få dem ur balans, även om man känner att de är på väg att resa sig.

  När jag var sexton jobbade jag i ett travstall där en av hästarna var ”lite för farlig” för mig att köra, så jag skulle rida honom istället. Det var bara det att den ”lilla” (170 cm travhäst är GIGANTISKT!!!) rackaren hade för vana att resa sig när det inte passade sig att gå igenom en vattenpöl eller förbi en hästätande sten.

  Graman gav inte önskat resultat, han kom upp ändå, trots ihopvikt hals…
  Jag tog en gogue, den fixade grejen! 😀
  Finns att köpa men man kan ”ta vad man haver” enligt följande:
  Chambon-nackstycke (med ringar) på tränset och en inspänningstygel mellan frambenen.
  Fäst gramanen i inspänningstygeln (denna agerar ”förlängare”), dra gramanen genom ringarna vid öronen, genom bettringarna och rid med dubbla tyglar.
  Få hästar kan resa sig med tryck på nacken, och i det läget ”tordes” jag dessutom släppa spöhanden och ge honom ett rapp där bak. Behövde bara använda den ett par, tre gånger, sedan gick han snällt förbi alla möjliga konstiga saker och reste sig aldrig mer!!! 😀

  HAH! 😉

  /Nina

  Svara
 8. pia

  Försöker få tillbaka vikten på frambenen genom att ta i ena tygeln och göra en ”sväng ”. Hinner man få till det innan hästen börjar rest sig så har man ju dessutom förebyggit ;)Vilket så klart är att föredra. 🙂
  Använder så gott som aldrig hjälptyglar, de kan förstöra o bryta sönder hästen om de inte används med rätt metod. Tänker då på bråkig häst , vilken jag tycker en häst som är ok i kroppen men bara har åsikter är. Min ena häst bråkade men kollade över ryggen och visade sig att hon behÖvde kiropraktik, efter det så slutade fasonerna.
  kul höra allas åsikter. 🙂
  & kul m blogg som tar upp lite annat än bara personliga moment.

  Svara
 9. CeciliaL

  Skulle inte ens sätta mig på en häst som jag redan vet kommer stegra sig (och har man ägg, vattenpåse o dyl redo så är det ju alltså något man väntar sig).
  Nä, nu ljuger jag: har ju faktiskt tränat en av mammas hästar som var istadig och gick upp när hon ej ville gå framåt. Kurerade stegring vid hand genom NH metod enligt OJO (från torget, vart tog han vägen? Jag är honom EVIGT tacksam för den ovärderliga hjälp jag fick). Stegringarna vid uteridning fixades gradvis genom skolning och tömkörning. Inget bank på skallen eller råa ägg för mig, tack. Skulle aldrig med flit dra omkull en häst bakåt som jag satt på, huuu.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>