Söndag- skadad häst, maximal otur och tur

Usch…vilken bedrövlig eftermiddag jag har haft.

För att inte deppa ihop totalt måste jag fortsätta att intala mig att det kunde ha slutat mycket, mycket värre…och det ÄR ju sant men ändå…

För att ta det från början så var jag ute och tömkörde Kreon i eftermiddags- exakt samma runda som i torsdags och i skritt.

Det gick hur bra som helst tills vi på hemvägen plötsligt möter en skock får (säkert 10 stycken) som kommer rusande mot oss på håll och med en border-collie som försöker driva dom efter sig.

Kreon blev livrädd, tvärvände och ryckte sig loss för att därefter springa hem på en asfaltväg.

Han hade inte långt att springa, max några hundra meter men han ramlade på vägen innan han skulle svänga in på gårdsplanen och skrapade upp sig både här och där på bakbenen.

Jag fick tag på honom väldigt snabbt och kunde konstatera att alla skrapsåren såg ytliga ut utom ett som jag direkt blev ”skum” på – det såret sitter mitt på vänster bakkota och det ser liksom ut som om någon har gröpt ut ett hål runt som en tioöring. Hela ”rundningen” är en sårficka och jag valde att genast ringa till distriktsveterinärerna för att ta det säkra före det osäkra trots att jag i vanliga fall tar väldigt lätt på sår och tänker att ”det går över….” om det mesta.

Jag är, om jag får säga det själv, alltid en handlingens människa så redan medan jag ringde till en telefon som tutade upptaget hann jag tänka att jag kunde köra Kreon till Helsingborgs djursjukhus- en resa på en knapp timme om jag inte skulle kunna få ut en veterinär snabbt.

Det är lyckan med att ha BIL, SLÄP, EN LÄTTLASTAD HÄST, PENGAR och en FÖRSÄKRING.

Då behöver man aldrig vela…

Men jag lyckades få tag på en distriksveterinär (kollega till Kreons uppfödare på tal om den lilla världen) och hon kom efter ca 30 minuter.

Precis som jag bedömde hon att det endast var ”kot-såret” som behövde åtgärdas- detta spolades rent och benet bandagerades.

Nu ska Kreon stå i sjukhage tills på onsdag då bandaget ska bytas- detta under förutsättning att inga komplikationer tillstöter (svullnad, värme, feber).

Någon ridning lär det inte bli på flera veckor trodde veterinären- ju mindre man rör på hästen desto snabbare och snyggare läker såret.

Nu är det bara att hoppas att allt går komplikationsfritt- enligt veterinären var inga vitala delar skadade och när vi sprang med Kreon rörde han sig hur lätt och bra som helst- något han inte lär göra imorgon misstänker jag.

Så klart är det FRUKTANSVÄRT tråkigt att detta hände och just nu när vi är mitt i vår ”mentala träning”.

Å andra sidan tror jag att många hästar hade blivit lika rädda som Kreon över just det som hände idag, sedan kanske deras ägare hade kunnat hålla dom till skillnad från mig som tappade linorna- inte vet jag…

Jag får i stället vara tacksam att det inte gick värre för det är det jag hela tiden tänker att det kunde ha gjort.

Bara att Kreon inte mötte en enda bil är ett underverk- ibland kör det ”tusen” bilar där trots att det är mitt ute på landet och att han inte tex bröt benet eller fick en komplicerad senskada är sådant jag ändå får vara tacksam över.

Nu får tiden läka alla sår- bokstavligen- och så får vi ta det därifrån.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madelene

    Stackare, men vilan kanske gör Kreon gott. Det är klubb tävling på Lillhagen på söndag , om han är någolunda ok så kanske jag kan ordna så att du kan komma dit och leda honom inne på banan. Lite mijöträning i alla fall.
    Lycka till

    Svara
  2. Ellen

    Nej men usch vad trist! Ni passar så bra ihop och är ju på god väg i er träning så det var tråkigt att läsa!

    Svara
  3. cia

    Usch och fy vad TRÅKIGT!
    Hoppas att allt läker fint nu så att ni kan fortsätta att utvecklas tillsammans.

    mvh
    CiaA

    Svara
  4. My

    Vilken enorm jäkla tur! Förstår att det känns förjäkligt men som du själv insett så hade ni ändå en jäkla tur 🙂 Jag skulle inte ens våga tömköra P – han är alldeles för otrygg med mig framför och om han gjorde som Kreon skulle jag definitivt tappa honom jag med – tror inte det finns någon som orkar hålla emot en livrädd häst, och när man tömkör har man även risken att de snurrar så att man inte kan dra i tömmarna heller 🙁 Jag har tappat P en gång i tömkörning på bana, då med delade tömmar varav jag tappade den ena, men pga detta fick han panik och drog iväg, därför har jag nu alltid tömmarna knäppta – hade jag haft det då hade jag inte tappat honom alls den gången :/

    Håller tummarna för att det inte är jättesvullet i morgon, tycker ändå prognosen låter väldigt bra 🙂

    Och ja, det är skönt att veta att man bara kan lasta och köra till HBG, eller rentav ringa djurambulansen om man inte vågar köra själv – man vet aldrig när oturen är framme.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Madelene:

    Jag hoppas också att vilan gör gott för hjärnkontoret och I SAK gör det inget att Kreon vilar- han har ju gått en del sedan jag köpte honom och jag hade ändå tänkt ge honom en paus fast inte så här :((((. Buhuuuuu….

    Jag tackar så mycket för ditt erbjudande- får se vad som händer på onsdag till att börja med.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    My:

    Jag tappade Heron ute på Jägersros träningsbanor en gång och han sprang en rätt så lång sträcka med 2 linor piskande i häcken- ändå var det inte en skråma på varken häst eller linor när han blev infångad. Då hade han också mött både travare, galoppörer och en traktor.

    Inte heller idag var det en prick på linorna (nylon).

    Som sagt, vi skåningar är lyckligt lottade med veterinärer och djursjukhus för givetvis händer skador ALLTID på helgen (så även när Décima fick buköppnas).

    Svara
  7. Anki

    Känner med dig och hästen…man kan nästan säga att universum har bestämt att Kreon skulle ha en viloperiod nu.Eller?
    //Anki

    Svara
  8. Dagge

    Nämen så tråkigt att läsa :(. Tur i oturen att det inte blev några allvarligare skador. Hoppas han repar sig snart!!!

    Svara
  9. Bodil Celander

    hoppas att allt går bra för er! Otur nu när du börjat komma igång ordentligt!

    Svara
  10. Teresia Wallström

    Tur att du inte satt på. Kunde gått mycket värre. Hoppas läkningen går fort.

    Svara
  11. Eva Cavell

    Neeej!!! Vilken tur ändå att skadorna inte blev värre! Krya på honom!

    Svara
  12. Anna-Karin Söderlund

    Usch vad tråkigt :-/ ”men det finns inget ont som inte för något gott med sig” kanske denna ofrivilliga vila gör att Kreon ”smälter” och tar in all mental träning 🙂 man kan ju alltid hoppas 😉

    Svara
  13. Ida Girhagen

    Usch vad trist!!! Men sån tur att det inte blev värre, kunde gått hur illa som helst! Lycka till så ses vi en dag, kram!

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Alla:

    Ja, så klart är det skittrist och min enda tröst är att det som sagt kunde gått mycket värre. Man ska egentligen inte börja tänka på allt som KUNDE hänt- då blir man riktigt rädd!

    Och även om jag är deppig så måste jag sätta även detta i sitt perspektiv vilket man ju som hästägare inte alltid gör.

    Men i jämförelse om Soya hade blivit överkörd, jag själv fått cancer, min man blivit väldigt sjuk eller något annat där vi verkligen kan tala om FRUKTANSVÄRT (men inte omöjligt att drabbas av) så är ett sår på ett hästben, som förhoppningsvis läker om några veckor ett tämligen ringa problem….

    Svara
  15. Minstral

    Usch vad tråkigt:( Men det var ju tur i oturen att det slutade bra. Tankarna som kommer till en efteråt om vad som kunde ha hänt är ju inte så angenäma.

    Brukar precis som du försöka sätta händelsen i ett perspektiv då brukar det kännas lite lättare.

    Ge pållen en morot från mig och ha det bra!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>