Måndag- är en ny sprut-mästare född?

Gissa om jag drog en suck av lättnad när jag mötte en Kreon som såg ut ungefär som vanligt i morse.

Vänster bak, som är det enda benet som är bandagerat verkade varken svullet eller varmt och samma sak gällde för de övriga benen också.

Visst blev Kreon lite irriterad när jag petade på hans skrapsår på bak-knäna men herregud…konstigt vore det nästan annars.

Jag tyckte att han gick bra ut ur stallet de få metrar jag rörde på honom och nu är det bara att hoppas att det fortsätter så här.

Jag blev uppringd av den veterinär som behandlat Kreon igår och eftersom hon är arbetskamrat med Kreons ”ägare”….jag säger fortfarande så om henne om jag inte tänker mig för :))) så hade de diskuterat Muppis och kommit fram till att det var lika bra att han fick även penicillin eftersom fd ägarens erfarenhet är att Kreon KAN bli svullen även av mindre blessyrer.

Jag som ÄLSKAR all form av medicinering (i motsats till ”TIDEN läker alla sår”) instämde- bättre att ge penicillin ”just in case” än att riskera att hästen ska bli sämre, helt i onödan.

Så idag inleddes 5-dagars kuren och jag kan väl säga att om det fortsätter som idag kan Kreon delta in en instruktionsfilm om hur man sprutar hästar (han borde även medverka i en lastningsvideo tycker jag- mer om lastning i morgon förresten).

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Ta du sprutningen så kan väl Winston få visa lastningen. Vi har ju också lite hybris du vet 🙂

    Så underbart att han är så mkt bättre!

    fortsatt LYCKA TILL och KRYA PÅ SIG!

    // Cia

    Svara
  2. tvärsan

    Veterinärer i all ära. Det finns läkare som överförskriver antibiotika och det finns säkert även veterinärer som gör det. Svullen? Är det då inte bättre med något antiinflammatoriskt? Visst kan en infektion orsaka svullnad, men då som en konsekvens áv infektionen. Jag säger inte att det är fel att ge honom antibiotika bara det att jag inte förstår anledningen. Antibiotika resistens är ett allvarligt medicinskt hot och därför bör förskrivningar vara övertänkta och välgrundade, vilket jag hoppas att denna ordination är. Det kan ju inte jag avgöra som inte har sett skadan, bara en reflektion

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Tvärsan:

    Kreon är inte svullen (än?) men vi vill verkligen försöka att undvika infektion, svullnad, feber, hälta- ja, alla komplikationer som kan tillstöta med ett djupt sår så nära marken/gödsel mm.

    Han är givetvis bra bandagerad men jag är hellre ”safe than sorry” ffa eftersom veterinären tillika är hans uppfödare= känner hästen bäst av alla.

    Svara
  4. Prick

    +1 till Tvärsan. Trodde vettarna var lite mer restriktiva med pc nuförtiden. Varför ge om det inte behövs liksom?

    JAG tycker att du lika gärna kunde ha ett recept eller hämta ut en flaska att i beredskap om febern sticker iväg.

    Svara
  5. Tvärsan

    Att ge antibiotika i förebyggande syfte är ett riktigt gissel. Den dagen då antibiotika inte biter längre kommer att komma. Vad skall vi då behandla infektioner med?
    Det är det faktum att föslaget om antibiotika kom från en veterinär som inte sett såret som gör att jag ifrågasätter ordinationen även om det skrevs ut av den veterinär som behandlat honom. Den veterinären tyckte uppenbarligen inte från början att antibiotika behövdes. Och sen att skälet var att han svullnar lätt lät i mina öron märkligt. Visst kan en svullnad av en inflammation leda till att cirkulationen försämras (stasas) och att bakterier lättare får fäste men han hade ju inte svullnat på morgonen efter. Och det finns ju andra sätt att hålla tillbaka en svullnad. Observera att det inte är dig jag kritiserar, du följer ordinationen och det skulle jag också gjort. Det är den gamla ägarens inspel jag ifrågasätter

    Svara
  6. AnnH

    Som jag förstår det sitter väl såret mkt nära djupt in mot senan (senskidan?). Så anledningen är kanske att en infektion inte ska sprida sig till senan, om det nu kan funka så (vilket jag tror).

    Ett sår ej nära led eller sena tror jag de flesta veterinärer hade gett Finadyne, Metacam eller liknande mot – bara för att hålla ner svullnaden och inte ge lymfangit.

    Min ena häst fick som 4-åring (innan jag ägde honom) ett spark-sår som gick in i senbursan ovan carpus. Detta återkom två gånger senare hos mig (inte såret i sig så klart men svullnad och inflammation i bursan). Efter något halvår och förvånande nog även efter ytterligare 1,5 år. Jag fick låta behandla flera gånger med cortison (el dyl) sprutat in i bursan innan detta fösvann för gott. Nu är ju sträcksenans bursa inte alls lika allvarlig som böjsenans, men det var lite oroligt ett tag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>