Mera lördag- hur ska det gå?

Ja, som så ofta förr har jag idag valt att vara ”kärringen mot strömmen” och låta Kreon stå utan täcke i stallet.

Beslutet grundades på att det nu, kl 18.00 är 15 plusgrader och sol- min ”tvekan” beror väl på att det på morgnarna bara är kanske 4 grader och att alla andra hästar står med vintertäcken.

Rådfrågade Kreons fd ägare och visste ju innerst inne vad hon skulle säga så nu får vi se om Kreon överlever natten :).

Sista sprutorna gavs idag så nu ska vi inte träffas förrän på tisdag- inshallah som mina klienter skulle säga (arabiska och betyder ungefär ”om Gud vill”).

Jag blir alltid så sugen på veterinäryrket när jag träffar Kreons x-ägare- jag minns med längtan både böckerna och serien ”I vår herres hage” och inbillar mig att det är lite så än idag, med tusen ”moderniseringar” givetvis.

Tyvärr tror jag inte alls att jag skulle ha någon FALLENHET för veterinäryrket och skulle inte heller vilja studera i många år i min ålder så det får sluta vid romantiserade drömmar :).

25 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Vintertäcke nu? Suck! man blir ju trött. Stackars hästar som måste blir väldigt varma.
    Vad har de på hästarna när det är vinter?
    En del personer borde verkligen läsa på lite om hästar istället för att förutsätta att de fryser lika lätt som vi.
    Maria

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Don´t get me started Maria :)!

    Jag har skrivit om detta massor av gånger- att jag inte delar MÅNGAS syn på hur varma täcken en häst behöver.

    Kan ju bara säga att Kreon alltid är den häst som har minst/ tunnast täcken på sig och då har han ändå helklippts 2 gånger i vinter.

    För ca 2 veckor sedan såg jag en SHETTIS (!!!!) som reds med ridtäcke i ett välisolerat ridhus, det var då typ 12 plusgrader ute.

    Svara
  3. Polly

    Alla hästar på mitt stall, ca 20 st står med dubbla vintertäcken med hals( Skåne). Min häst har ett tunt regntäcke (utebox).
    Och alla stackare som på sin höjd är ute 3 timmar per dag i alla sina täcken.
    Men så behandlas så gott som alla hästar oxå regelbundet.(förebyggande)

    Och dessa hästar tävlas på ganska hög nivå i både dressyr och hopp.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Polly:

    Jag är inte förvånad.

    Så illa som du beskriver det är det inte på vår anläggning men jag vet att ”man” både här och när jag stod på ridskolan har haft åsikter om att mina hästar har haft ”så tunna täcken” eller inga alls.

    I vintras hade Kreon ett tunnare täcke på sig UTOMHUS än vad många hästar stod med inomhus.

    För mig personligen vittnar detta om en enorm okunskap och vill man inte lära sig ens så basala saker så ger jag inte mycket för övriga kunskaper i hästhållning heller.

    Sedan finns det givetvis alltid undantag- hästar som av olika anledningar (ryggproblem etc) behöver extra värme men att en normal, fullt frisk häst i sina bästa år ska behöva stå med 2 jättetäcken på ryggen när det inte ens är minusgrader- nej…. inte ens i skånsk snålblåst köper jag det.

    Svara
  5. Åsa T

    Våra hästar är också utan täcke inatt, men alla andra hästar i stallet har täcke på. De andra tycker vi är taskiga mot våra djur. Vem tror du jag tycker är taskig? 🙂

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Fyyy Åsa!

    Nåja…du får skylla på influenser från den där elaka Birgitta som skriver så mycket strunt på sin hästsida :)!

    Våra hästar får hacka tänder i kapp!

    Svara
  7. Liv

    Man bör också ta hänsyn till att vindskydd saknas i samtliga hagar plus att hagarna är så pass små att hästarna står still i princip hela dagarna då de vistas ute. Nu när det är hyfsat varmt ute är detta förstås inget av större betydelse. Dock kan detta vara en av anledningarna till att många, som du väljer att kalla det, övertäckar sina hästar. Det behöver inte nödvändigtvis bero på okunskap och dålig hästhållning. Bara en reflektion.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Liv:

    Forskning har visat att 2 jättetäcken inte behövs utomhus, inte ens i blåst.

    Men visst; jag kan också ha 2 täcken på ute, ett tjockt som egentligen är ett innetäcke och ett tunt för att skydda mot väta.

    Vad jag framför allt inte förstår och menar är okunskap är när man rider med ridtäcke i ridhus vid plusgrader eller, som tidigare nämnts, har ett tjockare täcke på inomhus än vad jag har ute (och då är mitt täcke också ett vintertäcke men inte av tjockaste modellen).. Och då beror det inte på att man inte äger fler täcken utan tvärtom har en arsenal att byta med. Det är okunskap och det står jag för och som sagt; ingen forskning på området stödjer detta.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Tillägg:

    Som en parentes ska också sägas att våra hästar vintertid är ute på sin höjd 6,5 timmar (det du Liv kallar ”hela dagar” och vid riktigt dåligt väder (kraftig blåst, dito regn eller snö så tas de in tidigare).

    Så det är också en skillnad mot de stall som har hästarna ute från typ 7- 18 (inte helt ovanligt).

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Ja, den artikeln är mycket bra Maria!

    Borde kopieras upp och sättas upp i många Skåne-stall för detta med dubbla (och tom TRIPPLA) täcken, dubbla ländtäcken (!!!!) osv har jag sett på många ställen.

    Svara
  11. Liv

    Du får gärna tycka det är okunskap Birgitta, men hag menar att det kan ligga andra resonemang i botten som troligtvis vittnar om någon form av tankeverksamhet som inte nödvändigtvis måste bottna i okunskap. Det finns tusentals människor som uppför sig med sin häst så som jag aldrig skulke göra men att raljerande säga att dessa för den sakens skull inte har någon hästkunskap finner jag ganska onödigt. Var och en är så att säga salig i sin tro. För mig är det till exempel tusen gånger värre med beteenden som rent av skadar hästen. Som till exempel dålig hovvård, felaktig ridning, dåligt tillpassad utrustning, utebliven eller helt felaktig fodring. Som du vet kan listan göras lång.

    Jag tycker för övrigt att det är synd att du på ett lite trist sätt också med detta inlägg faktiskt idiotförklarar många av dina sk. stallkamrater. Många läser din blogg och torde inte uppskatta det de läser om sig själva.

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Liv:

    Jag instämmer helt i att det finns långt värre saker man kan göra mot sin häst än att ”övertäcka” den och det har jag också poängterat i tidigare inlägg. Tror knappast att hästar blir direkt sjuka av att ha för varma täcken- det ska nog mycket till.

    Att jag skulle ”idiotförklara många av mina stallkamrater” (ditt citat) får stå för dig- sådana kraftuttryck vill jag inte använda eftersom det som sagt finns långt värre saker man kan göra.

    Men om någon/ vissa/ många av den hord av människor som jag träffat på ridskolan och på nuvarande anläggning genom åren och som i mitt tycke ”övertäcker” känner sig träffade av mitt inlägg så är det upp till dom. Jag står för denna åsikt till 100 % och detta är inget jag hymlar med IRL heller (och har ju också själv fått höra hur synd det är om MINA hästar som har så tunna täcken).

    Svara
  13. Dagge

    Diskussionen täcke-icketäcke kan väl jämföras med graman-ickegramananvändandet.

    Vissa tycker du är helpuckad och okunnig när du använder graman och kan ta fram 1000 olika artiklar och argument för att underbygga detta. Men du tycker annorlunda och tycker det är helt ok med graman. Vilket är helt i sin ordning.

    Vad gäller täcken är det tvärtom. Du tycker folk är puckade som täckar sina hästar mer än vad vissa artiklar och undersökningar visar är lämpligt. Men de som täckar sina hästar tycker annorluna än dig och behöver inte vara mer okunniga än om man tycker annorlunda i gramandebatten.

    Fair enough tycker jag 🙂

    Svara
  14. Observatör

    Står inte på Birgittas anläggning men rider i deras ridhus ibland och kan bara hålla med Birgitta, har sett många med både ett och två täcken på hästarna.

    Ländtäcke inomhus?!?!?!

    Skulle bra gärna vilja veta hur man tänker.

    Tar man åt sig av det som skrivs här så ska man nog fundera på varför.

    ”Sanningen svider” finns det ett uttryck som heter.

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Nja….Dagge…jag tycker nog att du jämför äpplen med päron här.

    Mig veterligt finns det tex inga undersökningar gjorda som visar att det är dumt att använda graman som ett sätt att hindra hästen från att stegra (om det finns vill jag GÄRNA ta del av dom).

    Jag har inte heller sagt att graman är bra alltid, för alla och i alla lägen och jag säger inte heller att alla alltid övertäcker alla sorters hästar.

    Det jag hänger upp mig på är att det enligt mig är så otroligt vanligt att folk täcker sina hästar mer än nödvändigt och utan att det behövs.

    För att jämföra med graman tycker jag ytterst sällan att jag ser folk rida med graman ”bara för att” utan det finns en TANKE bakom medan ”övertäckarna” bara verkar göra som alla andra gör utan att ha försökt att kolla upp fakta om hästens täckesbehov osv.

    Svara
  16. Liv

    Observatör: Ja du har helt rätt i att sanningen svider. Men du kanske glömmer att detta är ett stall där det förväntas vara god kamratanda. Många ser stallet som en plats för rekreation och trevligt umgänge. Kritik är alltid bättre att ge face to face, om det nu är kritik av sådan art att det är fara och färde med hästen (i annat fall är jag personligen av uppfattningen att var och en sköter sig själv). Tyvärr kan kritik i detta format av vissa uppfattas tämligen störande och istället för att ta sig en tankeställare, som du hävdar, så blir det en grogrund för konflikter. Jag vet av erfarenhet att det är flera som INTE uppskattar dessa inlägg.

    Svara
  17. Birgittas hästsida

    Liv:

    Då får vi hoppas att de som känner sig utpekade på min blogg i sann kamratanda säger detta till mig face to face vilket aldrig har inträffat i stället för att skriva anonyma inlägg på bloggen (vilket däremot HAR inträffat).

    Jag namnger aldrig folk på bloggen i negativa syften och vill mena att så många människor som passerat på både ridskolan och på nuvarande anläggning genom åren så är det inte alls säkert att man omnämnts i min blogg även om man kanske inbillar sig det (läs: man tillskriver sig själv större betydelse i mitt liv än vad man de facto har). Och vad folk tror kan jag tyvärr inte styra över.

    Men för att inte någon ska må dåligt så tycker jag att vi sätter punkt för täckesdebatten här, i alla fall vad gäller FOLK JAG KÄNT/ KÄNNER.

    Svara
  18. Anonym

    Ett tips till er som stör er:

    SLUTA LÄSA BLOGGEN.

    Det har jag gjort med massor av bloggar.

    Så behöver man inte reta sig. Enkelt o bra.

    Svara
  19. Johanna

    Är det ett varm ridhus alltså? Dvs isolerat?
    Samma sak med stallet, är det uppvärmt?

    Anledningen att jag frågar är ju att jag stundtals rabiat åt ”andra hållet” med mina 3,5 hektars hagar, fri tilgång på grovfoder, orakad häst och ridning utomhus 4-5 dagar per vecka…
    Men jag har faktiskt innetäcke… Och fortf ibland nu i april när hon bara har regnväder ute.

    Anledningen är att jag har bra luft och temperatur i stallet i princip året runt på 4-8 plusgrader, lagom varmt och bra luft!
    Men nu när utetemperaturen är ungefär samma som inne har jag en känsla av att stå stilla inom 16 kvadratmeter i 12 timmar kan vara ”ruggigare” än att stå ute (med mer möjlighet till rörelse) samma tid?

    Nu är innetäcket ett tunt fleecetäcke, men så är hon heller inte klippt.

    Jag tror nog få hästar ändå mår dåligt av täckena, de kallar övertäckning rätt bra ändå… Men förr i världen hade många så dåligt inpassade täcken och DET tror jag inte kan vara bra?
    Att gå med en illasittande tröja hela dagen måste ju göra bogar stela och rörelserna lidande?

    Svara
  20. Birgittas hästsida

    Johanna:

    Både stallet på ridskolan och på nuvarande anläggning är rejäla byggnader, verkligen inga kallstall.

    Dessutom hålls fönster och dörrar stängda vintertid och det är ganska lågt i tak.

    Ridskolans ridhus är nog ett av de mest välisolerade i Sverige, det ligger under en av Jägersros läktare och har dessutom glastak.

    Anläggningens ridhus är ett mer traditionellt plåtridhus men inte ens jag, Sveriges mest frusna person, rider med jacka där vintertid.

    Svara
  21. Polly

    Jag är verkligen ingen mästare på hästar, men har sysslat med det i ca 35 år.
    Vi har tappat så mycket vettiga baskunskaper. I och med att dom gamla ”hästkarlarna” är ett utdöende släkte.
    Jag brukar fråga de unga tjejerna om dom behöver mössa? Det behöver dom aldrig, då behöver inte friska hästar heller speciellt med täcken.
    Något av galna beteende som finns på mitt stall är att gå ut och promenera hästen med inspänningstyglar och då med speciella skritttäcken.

    Svara
  22. Birgittas hästsida

    Polly:

    Fast att promenera med hästen inspänd har jag sett flera personer göra som en SÄKERHET med lite väl överladdade hästar och det har verkat ha en lugnande/ bra effekt.

    Jag talar här om konvalescenter som inte får ridas/ måste ta det lugnt.

    Svara
  23. Polly

    Hästarna är säkert ganska laddade, men det beror nog mest på energi som aldrig kommer ut i hagen eller vid ridning.

    Svara
  24. Minstral

    Fast det är rätt lätt att känna själv om ens häst är övertäckad, hästen ska kännas ganska sval under täcket. Känns hästen varm så har man klätt på den för mycket. Det är bara vi människor som vill att det ska kännas varmt och gosigt och tror att det är så det ska kännas. Till skillnad från gramandebatten så har vi här i täckesdebatten en hel del forskning som visar på att det kan vara skadligt att övertäcka en häst, det står väl till och med inskrivet i de nya djurskyddsbestämmelserna om jag inte missminner mig, att man inte får täcka hästen mer än nödvändigt?

    Min häst står utan täcke inomhus nu och går med ett tunt regntäcke utomhus. Däremot förstår jag att det kan vara svårt att veta hur man ska täcka nu, det kan vara svinkallt på morgonen och stiga upp till ganska rejäla temperaturer mitt på dagen. Man får göra sitt bästa helt enkelt. Dubbla ländtäcken har jag aldrig ridit med i ridhus fast jag brukar ha helklippt häst, har ett ländtäcke på när jag skrittar fram sen åker det av.

    Jag tror att övertäckande beror på okunskap i de flesta fall, för annars beror det på ren illvilja och det tror jag inte om hästägarna:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>