Om man visste att man GJORDE rätt!

Åhhh vilket ordvitsig rubrik :)))!

Känns ju som lite pest eller kolera för MIN personliga del:

Om man läser rapporten så är det i galoppen hästen blir mest spänd och ju mer man spänner gjorden.

Samtidigt är ju risken större att sadeln kasar hit och dit om gjorden inte är tillräckligt spänd och om man rider på en häst som kan muppa sig i galoppen (läs: min häst) och har en kasande sadel= ännu mer spänd häst= ännu större risk för att ramla av.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/utrustning/forskningskollen-drar-du-gjorden-for-hart.htm

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Louise

    Jätteintressant!

    Jag har en Trixerant-sadelgjord som ska vara utformad för travhästar och ska ge plats för lungor osv. Man ska inte dra den för hårt sägs det men hur avgör man då det?

    Jag personligen avgör det genom att känna att om sadeln ligger still, då är sadelgjorden lagom spänd men så behöver kanske inte fallet vara nu då?

    Jag önskar mig en kraftmätare. Är det kanske det man ska satsa på att tillverka och bli miljonär?

    Är det detta jag ska skylla min hästs obefintliga ryggmuskler på? (Hehe, ser min chans..)

    🙂

    Svara
  2. Prick

    Bra artikel. Tror travare generellt får lösare gjord än ridhästar men ser de som börjat sin karriär i ett ridstall hur hårt de spänner sel-gjorden. Vanligt att man tar i med bägge händerna också.

    Om man vill få en känsla för hur mycket kraft det går åt när man drar gjorden är det bara att ta en vanligt hö-våg och börja dra.

    🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>