Fråga från en bestört läsare om kostnad för sadelutprovning

En god vän deltog nyligen i en sadelutprovning.

Då hennes häst har ett extremt svårt sadelläge fanns det endast en sadel som ens var lönt att prova och ca 20 minuter senare var utprovningen över för vännen (utan att hon hade hittat en passande sadel).

Döm om vännens förvåning när det dimper ner en räkning på 1500:– för denna utprovning, dels eftersom det alltså handlade om att endast en sadel provades och dels då andra utprovare hon varit i kontakt med aldrig debiterat mer än 750:–.

Då vännen försökte att bestrida fakturan fick hon till svar att pris-information hade getts I FÖRVÄG, något som min vän bestämt förnekar- hade hon hört om 1500:– hade hon över huvud taget inte varit intresserad.

Vännen undrar nu vad, om något hon kan göra?

Utprovaren hotar med inkasso om inte hela beloppet betalas, vännen vill bara betala 750:– vilket inte accepteras.

Vad säger ni kära läsare: finns det något att göra här eller är det bara att betala och se glad ut?

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Karin

  Hon ska inte betala. Som konsument mot en näringsidkare är det hon som är i underläge och hon bör kunna vinna om det går vidare. Kontakat en konsumentvägledare och be om hjälp.

  Svara
 2. Prick

  Håller med om att kontakta Konsumentrådgivare. Även om det är rekommendationer man får brukar de seriösa följa dem.

  Svara
 3. AnnH

  Det blir väl ord mot ord? Om sadelutprovaren säger sig meddelat priset innan, och hästägaren säger att denne inte gjort det (alternativt inte uppfattat detta.)

  Det är bra att säga i från – det kanske får sadelutprovaren att vara mer tydlig nästa gång. ÖVERTYDLIG får man hoppas. Men JAG hade aldrig i livet orkar dra i gång en process för 750 spänn. Tid är pengar och den tid det skulle ta att tjafsa om detta skulle snabbt dra förbi 750 kr.

  Svara
 4. marie-louise von platen

  Skanna in fakturan och skriv på den: Jag bestrider fakturan och kostnaden i sin helhet och skicka den till företaget, så de får en ärlig chans att justera felaktigheterna. Mer än så behövs inte då är den Bestriden. När/om detta inte räcker och den ivriga fakturaskrivaren har den dåliga smaken att fortsätta, så bestrider hon även samma faktura hos kronofogden. Med samma text härmed bestrider jag fakturan i sin helhet.

  Låt dem hota med inkasso och kronofogde med ett leende med vetskapen att det inte går att bara fakturera oriktiga kostnader.

  Be gärna om det undertecknade kontraktet/avtalet eller va de nu hänvisar till. Det finns inget muntligt avtal eller skriftligt.

  Ytterligare är att skicka en motfaktura för kostnader på tid och engagemang för att bestrida de oriktiga uppgifterna och se hur de hanterar detta.

  Lycka till.

  Svara
 5. rackemarie

  Var med lite om samma sak när vi provade sadel åt Racke första gången. De hade inget bättre än den vi själva hade med oss. Två-tre stycken provades varav en reds i. Summan av kardemumman blev att vi inte betalade något alls:) Detta var provning i butik: Charlies Häst & Hund. Alla provare som vi haft hemma har hållt på MINST en timme och tagit allt mellan 500-1500. Låter helt oseriöst, tycker jag. 750 är cefinitivt mer rimligt.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Ann:

  Så talar en sann egenföretagare:).

  Vi vanliga lönearbetare lägger nog gärna ner lite jobb på vår fritid för att eventuellt spara 750 kronor.

  Ibland är det också själva PRINCIPEN som driver en misstänker jag?

  750 kronor motsvarar väl för övrigt vad en normalinkomsttagare får ut efter en hel dags (8 timmars) arbete?

  Svara
 7. IdaG

  Jag har varit med om en del sadelprovningar i mina dar, men om det tex inte funkat eller man inte hittat en passande sadel så har sadelprovarna varit vänliga nog att debitera endast en liten del av avtalad summa. Nån tog tom inget alls utan rekommenderade mig att kolla upp hästen (den visade sig ha en inoperabel cysta i ett bakknä) då den var ung rörde sig lite knepigt. Så detta verkar som mkt osympatiskt o knepigt beteende…..

  Svara
 8. Anna

  Vad har hon fått summan 750:- ifrån? Man kan inte bara anta att något ska kosta en viss summa utan som konsument är det väl självklart att man frågar efter priset på en tjänst innan man anlitar som i det här fallet sadelprovaren.
  Bara för att andra sadelprovare tar 750:- kan kan ju inte ta för givet att alla tar samma.

  Tex har jag en ET som tar 500:- för en behandling men har även anlitat en annan som tog 1000:- Den som tog 1000:- tyckte jag var för dyr men jag var ju ändå tvungen att betala hennes taxa. Sen har hag valt att inte anlita den personen något mer istället.

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  Anna:

  Summan baserar sig på vad vännen ansåg vara skäligt utifrån att hon deltagit vid sadelutprovningar flera gånger förut och inte en enda gång har priset överstigit 750kr! Detta var då en auktoriserad sadelmakare med gesällbrev gjorde utprovningar, alla andra diplomerade utprovare tog 500 kr per ekipage.

  Svara
 10. Anonymous

  Tack för era kommentarer!

  Jag hade kallt ”räknat med” max 700 kr ”på blåskontot”, för jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle kosta mer!

  Detta var svaret jag fick från konsumentvägledaren:

  ”I Prisinformationslagen står det att prisinformation ”ska lämnas när en näringsidkare tillhandahåller bestämda produkter.” Det står också att om inte konsumenten kan få prisinformationen på något annat likvärdigt sätt ska den lämnas skriftligt. I ditt fall hade du möjlighet att få priset muntligt. Det finns inget ”pristak” som säger att en vara eller tjänst inte får kosta mer än en viss summa. Däremot finns det regler (inom konsumenträtten) om att ifall man inte avtalat om ett pris i förväg ska man betala det som är skäligt. Du har gjort detta tidigare och vet vad det brukar kosta, därmed kan du också jämföra och avgöra ifall du anser att 1 500 kr är skäligt. Tycker du inte det ska du protestera mot kravet ange varför du anser priset vara för högt.”

  Jag har alltså inte fått någon prisinformation innan, då hade jag inte deltagit.
  Visst, jag borde ha frågat innan, men jag fick tag i utprovaren med väldigt kort varsel och hon var stressad och upptagen med annat – något som säkert också påverkade att hon inte informerade mig om kostnaden.

  /”Den drabbade”

  Svara
 11. AnnH

  Haha, frågan är väl Birgitta, om ni vanliga lönetagare lägger ner denna tid på er FRITID eller på den av er arbetgivares betalda tid? 😉

  Detta var ingen kommentar till detta specifika fall utan rent generellt.

  På tal om oförutsedda snöpliga utgifter så kostade mitt frukostbröd i lördags morse 1.000 spänn. Jag stannade i TRETTIO sekunder där man inte får stanna utanför 7-eleven. En lapplisa åkte förbi och satt typ i farten denna trevliga lilla lapp på min ruta…
  »SNÄÄÄLLA NEEEEJ« sa jag eftersom jag var ute innan hon ens skrivit ut sin lapp.
  »Här finns ingen snäll« sa den vidriga lilla människan och vände på klacken och hoppade in i sin bil.

  Svara
 12. Anonymous

  Märkligt att man kallar lapplisor för vidriga lilla människa. Speciellt när man vet att man gör fel.
  Själv retar jag ihjäl mig på människor som ”bara” ska uträtta ett snabbt ärende och felparkerar heeela tiden.
  Fram med fler lapplisor och respektera deras rätt att göra sitt jobb.
  /Lena

  Svara
 13. AnnH

  Den vidriga lilla människan var inte vidrig och liten p g a hennes yrke utan pga hennes elaka svar. Hon hade precis lika gärna kunnat svara:
  »jag är ledsen, men du vet att man får inte stanna så här«.

  Eller om hon sagt det hon nu sa lite skämtsamt och med glimten i ögat.

  Men så var inte fallet utan det kombinerades med en lika arg och otrevlig min. Vilket egentligen är konstigt, för om vi inte bilister gjorde så som jag gjorde så hade ju hon varit utan jobb… Hmmm, hon borde ju ÄLSKA mig!

  Anonym, bor du i Stockholm? Parkeringssituationen går inte att jämföra med så många andra orter och om man stannar en kort stund, ca 10 meter EFTER en 3-vägskorsning med god sikt utan övergångsställe framför (ja, jag vet att det är 15 meter eg) en tidig helgmorgon…

  Svara
 14. Anonymous

  Ok! Kan förstå att du blev irriterad men jag tror att lapplisor får så mycket kritik när de utövar sitt yrke att de helt enkelt tröttnar.
  De tröttnar nog på ursäkter, elaka kommentarer och så vidare.
  Ja! jag har bott i Stockholm och är en av dem som tycker om lapplisor detta för att någon jämt och samt blockerade vår väg ned till garaget. När man tog dem på ”bar” gärning så brukade de stamma fram att de bara skulle stå där en lite stund.
  Nu vet jag inte hur du bemötte personen i fråga men ditt svar är konstigt. Hon borde älska dig som bilist(hoppas det var ironiskt) Annars är det ju som att be polisen gilla mördare och andra brottslingar. Annars hade de inte haft något jobb……
  /Lena

  Svara
 15. AnnH

  Ironi! 😉

  Sen jämför jag i och för sig inte att parkera några meter fel men fullständigt ofarlig i 45 sekunder med att begå ett mord. Lika lite som jag jämför ett kvalificerat polisyrke med att vara parkeringsvakt.

  Självklart ska man få sin bil bortforslad om man ställer sig utanför ett skyltat garage.

  Men om du hade garage så var du en lyckligt lottad Stockholmare med mindre parkeringsproblem. De flesta har inte råd eller möjlighet att ha garage. JAG har egen tomt att parkera alla mina fordon på så mig är det inte det minsta synd om. Utom när jag ska köpa bröd på 7-eleven kl 8 en lördagsmorgon…

  Svara
 16. Anonymous

  Problemet i det här fallet är att det ju precis som Ann skriver blir ord mot ord eftersom sadelutprovaren hävdar att hon lämnat prisinformation muntligt på att det kostar 1500 kr. Och därmed blir inte fallet om skälig kostnad aktuell eftersom den bara träder ikraft om det är så att prisinformation inte uppgivits. Svårt att motbevisa att sadelutprovaren verkligen INTE sagt vad det kostar…. Skulle inte heller idas dra igång för 750 spänn eftersom risken är att man i alla fall får betala och då kanske inkl räntor och avgifter. Sa hon som jobbat med krav en hel del själv….

  anna

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>