Tisdag- nypremiär

I morse var det dags för en form av nypremiär skulle man kanske kunna säga; jag red med mitt kandar!

Kreon fick ju prova detta för första och dittills enda gången någon gång i vintras; då red jag ut på det och det var inga konstigheter alls.

Faktiskt får jag säga att ingen av mina hästar har tyckt att kandar har varit något konstigt, inte ens Décima med sitt gräsliga tungfel (läs: flygande tunga 5 meter utanför munnen).

Visst kunde man snöra ihop munnen på ett annat sätt med träns tack vare nederremmen på nosgrimman men själva betten som sådana verkade inte spela henne någon roll, dvs om man red på träns eller kandar.

Idag blev det 30 minuter i paddocken och Kreon gick jättefint exklusive några små stopp som jag dock bröt snabbt och odramatiskt.

Efter denna fina ritt skrittade jag ut och kunde i efterhand konstatera att min lilla runda runt en stor åker som vi har strax utanför ridbanan numera tar 15 minuter, inte 20 som den tog från början. Wonder why…wonder why….

Kan förresten med facit i hand verkligen rekommendera tipset att lägga stela lädergrejer i ett oljebad över natten.

När jag gjorde det med mitt kandar hade det inte använts på närmare ett halvår och eftersom lädret dessutom inte är något kvalitets-dito så var det både lite mögligt och styvt som en pinne.

Efter en rejäl oljeinpackning (jag hällde vanlig läderolja i en plastpåse och la kandaret däri) har lädret faktiskt blivit mycket mjukare och ser riktigt hyfsat ut sett till hur billigt det var när jag köpte det och hur många år jag har haft det (närmare 10).

En inte så lyckad kandarbild :).

Att ta lyckade bilder på Gullis var också svårt idag- han klängde bara runt mina ben….

…eller ville springa fram till mig när jag försökte få honom att posera fint. Love that cat!

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Gullis är verkligen – GULLIG! Personligen älskar jag gula hankatter – eller om de råkar bli honor: sköldpaddsfärgade (eftersom det är könsbundet, färgen menar jag!). 🙂

    Mycket bra tips om att ”marinera” 😉 läderartiklar – jag har en massa ”gamla” prylar som skulle behöva en uppfräschning, och att marinera dem i olja låter som en god idé.

    Ska absolut göra detta så fort jag hinner!!! /Anonym-M.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Så klart att Gullis är gullig- vad trodde du M :)!

    Jag döper inte djur hur som helst utan till sådant som passar :).

    Skulle det bli fler gula katter framöver får väl någon heta GULIS:).

    Gullis mamma var faktiskt sköldpaddsfärgad och nog det fulaste jag någonsin sett i kattväg- henne döpte jag ”så klart” om till FULKATTEN och ”alla” visste vilken katt jag menade- det gick inte att ta miste.

    Nu är fulkatten död och hennes like får jag nog aldrig se igen.

    Svara
  3. Anonymous

    Haha, jag hade också en FULKATT, en sköldpaddsfärgad hona – same, same, but different.

    Hon var hemsk egentligen och morrade och t.o.m. bet folk ibland. 🙂 Fast inte mig. Jag var väl fulmamman, antar jag.

    Nåväl, hon är död hon också, må de vila i frid våra fulkatter. 😉

    /Anonym-M.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Fast vår fulkatt var mycket ”nyttig” (tog möss) och otroligt snäll.

    Som jag sa skämtsamt till stallägaren så sent som idag när vi pratade om hennes vs Gullis ”en del är fula men nyttiga och andra lever på sitt utseende” :)))!

    Svara
  5. Anonymous

    Helt rätt! Alla katter vinner inte ”Top model”! 😉

    Och min fulkatt var förresten också väldigt nyttig, så pass nyttig att hon tog vildkaninerna – one by one – som ungar, direkt från boet. Hemskt.., tja kanske det. Men bra för både omgivningen (den mänskliga) OCH för kaninbeståndet.

    Men Gullis, ja han behöver väl inte fånga något alls om han inte vill – låt honom leva på utseendet! *ler*

    /Anonym-M, som gillar Gullis starkt.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Vilken smart katt du hade M (tänker på kaninerna). Jag personligen ser dom ju som skadedjur eftersom det finns MILJARDER av dom i mina trakter. Soya har hjälpt till att minska beståndet något men detta är känsligt att tala (skriva) om har jag märkt.

    Antingen tycker man det är fruktansvärt eller inte…

    Gullis behöver inte fånga något alls nej, han behöver bara ställa sig vid mitt stallskåp och jama :).

    Sedan kanske han tar möss och dylikt ändå…det är ju bara jättebra i så fall.

    Svara
  7. Anonymous

    Vildkaniner ÄR ju skadedjur, tyvärr. Söta förvisso, men ändock skadedjur.

    Och att Soya tar dem, det ligger ju i hennes natur som Whippet! Bättre att ta äkta vara, än att jaga efter fluff-tussarna på banorna skulle jag tro! 😉

    I mina trakter (alltså nuförtiden) existerar inga vildkaniner, däremot ett bestånd av harar. Min nuvarande katt, han är bra han med. Kom hem med en fångad hare härom året. 😉 Men då var de för många också. Hararna alltså.

    /Anonym-M, som både skjuter och slaktar emellanåt (även söta djur).

    Svara
  8. Sofia M

    Till M.
    Jag hade en röd (alltså gul) honkatt. Det är inte könsbundet, bara mer vanligt att hankatter blir röda. Iaf bondkatter, hos raskatter är det inte så i lika stor utsträckning 🙂

    Svara
  9. Anonymous

    Till Sofia M. Unikum. Säger inget mer eftersom det här är Birgittas hästblogg och inga andra diskussioner platsar här – och det hade det definitivt blivit av detta. 😉

    /Anonym-M

    Svara
  10. Anna

    En gul pappa och en sköldpaddsfärgad honkatt kan få gula honor. Inget konstigt med det. Har själv köpt en sköldpaddfärgad hona med två gula systrar i samma kull där föräldrarna hade de färgerna.

    Angående lösspringande hundar som förföljer och dödar vilt så kan det ju vara bra att känna till lagen om tillsyn av hundar och att man faktist bryter mot lagen när man tillåter sin hund att jaga och döda vilt på helt eget bevåg.

    Jag tycker att vi har för mycket rådjur här som går in i trädgårdar och äter upp allt. Men det innebär inte att jag uppmuntrar mina settrar att jaga efter och fälla rådjur eller ta deras kid.
    /Anna (som också ägnar sig åt jakt med hund men då laglig)

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    I sak har du 100 % rätt och jag känner väl till de lagar som gäller.
     
    Sedan är det i MIN VÄRLD en enorm skillnad på att jaga rådjur (vilket min hund ALDRIG NÅGONSIN har gjort) och att ha ihjäl enstaka harar/ kaniner (som JAG betraktar som skadedjur) även om lagen säger något annat.
     
    Till mitt lagbrytar-försvar kan jag berätta att det inte är så att Soya har ihjäl kaniner/ harar i parti och minut och de gånger det har hänt är lätt räknade och ibland under lite speciella omständigheter.
     
    En gång tog hon en kanin vid riskolans hagar, en annan gång i en grannes trädgård (den sprang rakt emot henne, kanske var den sjuk???) och en tredje gång kom hon med en kanin i munnen efter att ha varit borta en stund i en enorm hundrastplats. Vid det sista tillfället såg jag ingen jakt så hon kan lika väl ha hittat en död kanin i det buskage varifrån hon kom ut- jag brydde mig aldrig om att känna om kaninen var varm eller ej.
     
    Sedan har hon dödat någon hare vid jakt också (något år sedan nu) men det är faktiskt inget jag legat sömnlös över- lagvidrigt eller ej.
     
    Numera gör jag allt för att undvika dylika situationer och det är allt jag har att säga i frågan- orkar inte ta fler diskussioner kring just detta ämne eftersom jag är väl medveten om vad som gäller.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>