Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du anmäler dig till en tävling 3 veckor framåt i tiden och upptäcker i samband med detta att du glömt att vaccinera din häst i tid, detta skulle ha varit gjort 1 månad tidigare.

Du berättar om detta i stallet och blir tipsad av en stallkamrat om en veterinär som inte har något problem med att ”bakåt-datera” vaccinationsintyg, dvs vaccinera idag men skriva att det gjordes en månad tidigare.

Vad gör du?

* Biter i det sura äpplet och får göra om hela grundvaccineringen.

* Ringer till veterinären du tipsats om och ber denne bakåt-datera ditt vaccinationsintyg.

Liknande scenario hände MIG för många år sedan och då valde jag….vad tror ni?

Det andra alternativet.

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. CeciliaL

  Har också bett om bakåtdatering ett par gånger men fått det nekat, och bitit i sura äpplet, betalat för ny vaccinering och tre veterinärbesök. Grr. Tycker man får skylla sig själv, tyvärr. Men SURT är det.

  Svara
 2. Prick

  Haha – detta skulle ALDRIG hända mig 🙂 Jag vaccinerar två ggr per år (tävlar inte FEI-klasser).
  Men OM det skulle hända kanske jag skulle be om nytt datum men INTE berätta det för NÅGON.

  Svara
 3. Madeleine

  Jag har bakåtdaterat vacc, men då hade jag ingen tävling inplanerad närmaste tiden fram.

  Svara
 4. Ellen

  Som hästägare blir man ju lite sur på veterinären när denne inte vill bakåtdatera vacc (hur kul är det att behöva vaccinera om?….) men samtidigt är det ju en samvetsfråga för veterinären. Om det visar sig att hästen inte har ett fullgott skydd pga den försenade vaccinationen och den därför blir smittad, vems ansvar är det då?…

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Om det finns veterinärer som är villiga att bakåtdatera kan man ju också ställa sig frågan hur viktigt där är att hålla sig inom 1-års gränsen så som reglerna kräver. Hur länge HAR hästen egentligen ett fullgott skydd? 12, 13, 18 månader?

  Jag har ju många gånger använt mig av utgångna preparat både till mig själv och djuren och tar ganska lätt på det där med bäst före datum- rätt eller fel.

  Svara
 6. AnnH

  Om man själv eller veterinären bakåtdaterar har väl lite med TIDEN att göra också. Jag har någon gång, med någon häst varit en eller ett par dagar för sen och veterinären har »glömt« vilket datum det var. Att komma en månad efter känns lite väl, det skulle jag ALDRIG våga fråga veterinären om. Det handlar ju också om att man känner veterinären så pass väl att denne inte behöver vara rädd för att man senare ska få för sig att anmäla händelsen.

  Svara
 7. Minstral

  Min veterinär har bakåtdaterat åt mig några gånger, iofs bara varit högst en vecka sen. Jag hade lätt valt att bakåtdatera en månad om vetten gått med på det.

  Svara
 8. Johanna

  Numera får man ju överstiga året med 21 dagar (och inte tävla de 21 dagarna men slippa göra om grunden och få tävla 7 dagar efter sista sprutan).
  Grundvaccinationen enligt TR är ara två sprutor så tre behöver man inte ge.
  Jag har aldrig missat och tror inte jag skulle riskera att be veterinär bakdatera, fruktansvärt pinsamt om det upptäcks…
  (tex om journal skrivs och även på räkningen står det ju då inte samma dag som i passet… Jag skulle inte ta risken för de pengarna, men så är jag trist laglydig också)

  Svara
 9. Anonymous

  Jag har hört ryktesvägen att man egentligen bör vaccinera en gång i halvåret för riktigt fullgott skydd, så som man gör om man tävlar nationellt. Vet inte om det är sant??

  /My

  Svara
 10. CeciliaL

  Visst spelar det roll om HUR många dagar det är frågan om – i mitt fall har det varit 2-4 dagar, annars skulle jag inte haft mage att fråga. Om jag vore veterinär skulle jag definitivt INTE bakåtdatera däremot, skulle kännas för riskabelt!

  Svara
 11. Sofia M

  Med tanke på att det inte förän nyligen blev krav på att alla travhästar som tävlar måste vara vaccinerade så är det nog inte speciellt farligt att inte göra det inom ett år. Travhästar är ju mycke mer utsatta för smittor iom att dom står i stall på banorna och dessutom presterar mycke hårdare än ridhästar på tävlingsdagen.
  Vet många tränare som inte vaccinerade sina hästar tidigare och dom va ALDRIG sjuka.

  Jag har fått förklarat av en veterinär att om en häst i ett stall med 10 hästar inte vaccineras så är det inga problem. Den hästen som inte är vaccinerad blir inte sjuk bara för det, dom andra är ju inte vaccinerade och då ger det indirekt skydd.

  Samma gäller för oss med. Jag vaccinerade inte mig mot tex svininfluensan. Men många andra gjorde så då blir inte dom sjuka och inte jag heller 🙂

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>