Dagens (samvets)fråga

Scenario:
 
Du och en stallkamrat är anmälda till samma tävling.
 
Stallkamraten frågar dig om du kan/ vill köra båda hästarna i din transport om hon står för bensinkostnaden samt ger dig 200 kronor för besväret.
 
Du vet att era hästar kommer väl överens men vet också att genom att köra hennes häst har du ca 150 kilos överlast och kör således olagligt.
 
Vad gör du?
 
* Avböjer eftersom körningen blir olaglig.
* Avböjer eftersom du är rädd att överlasten ska skada din transport.
* Accepterar
 
När jag började min tävlingskarriär för mer än 20 år sedan hade jag ingen egen transport.
 
En vän till mig saknade körkort (hon var för ung) men hade föräldrar som hade både fina bilar och en fin transport.
 
Eftersom vi alltid åkte på samma tävlingar körde jag faktiskt våra hästar ihop trots att det inte var lagligt och chansade på att vi inte skulle bli stoppade.
 
Minns en gång då vår bil fastnade i en snöstorm mitt i Helsingborg- DÅ var jag livrädd att polisen skulle komma och undersöka varför vi varken kom fram eller tillbaka med bil och släp.
 
Fast vi fick ut hästarna illa kvickt och ledde dom till tävlingsplatsen för att därefter köra hem den ena hästen samma dag och lämna den andra som vi hämtade den nästkommande så det löste sig det också….
 
Idag skulle jag absolut inte chansa.
 
Dels har jag en egen fin transport som jag är rädd om och dels vill jag inte riskera varken böter, körkort eller annat för någon annans skull.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa

  Avböjer, av samma anledning som du.
  Jag skulle inte riskera körkortet, det är alldeles för värdefullt för mig. 🙂

  Svara
 2. Anna-Karin Eng

  Nej, jag kör inte olagligt om det inte gäller livet. (De i omgivningen ser ibland en skruttig Saab i överjordshastighet här ibland men då är det utryckning till mormor som gäller och då skiter jag i hastigheter). Jag har kört överlast men tycker numer att det är väldigt onödigt om man skulle åka dit.

  Svara
 3. Madeleine

  Jag har kört två hästar vid ett flertal tillfällen för ca 10 år sedan.
  Idag skulle jag aldrig göra det. Finns ingen anledning att jag ska riskera mitt körkort och dryga böter för att jag ska vara snäll mot någon annan.

  Svara
 4. Prick

  Jag hade avböjt med förklaringen att släpet kanske inte håller (om det nu är godkänt för en lägre vikt). Tror inte att det är så jättehöga böter på en mindre överlast vilket 150 kg torde vara – det är ju inte olovlig körning (ibland blandar man ihop de begreppen) så länge som bilen får dra släpet och den som kör har rätt bokstäver på körkortet. Eftersom det är levande last är det desto viktigare ut trafiksäkerhetssynpunkt att inte överskrida viktbegränsningarna. Tycker jag.

  Svara
 5. Cecilia Lindberg

  Skulle aldrig köra överlast – inte för att det är olagligt (även om det förstås spelar in) utan för att det är farligt!! Glömmer aldrig den gången min transport började kränga i en nedförssluttning och då körde jag ändå min Discovery med två futtiga araber efter så väl inom alla gränser. Skulle absolut inte bli frestad att ta några risker för 200 spänn!

  Svara
 6. Anna-Karin Eng

  Ja, det finns ju en anledning till lastregler-för att det inte ska vara farligt. Lägger till till min kommentar; det är ju väldigt onödigt om det skulle hända något pga min dumhet.

  Svara
 7. Cecilia Lindberg

  Sorry, 200 spänn OCH en tank bensin var det visst. Men inte värt det för mig iaf.

  Svara
 8. My

  Skulle inte heller göra det. Har ju tom valt att be sambon köra mig och dacke till djursjukhuset i lånad bil och släp, och sen fick svärfar köra ens ärende och hämta oss för att sambon var på möte, i samma bil och släp. Jag KUNDE lagligt fått lasta Dacke i min enkelaxlade lilla vagn och dra med min klena bil, men det kändes för farligt så jag lånade stor boggi och till den hittade jag ingen dragbil utan att det behövdes E-kort. Men, better safe than sorry 🙂

  Svara
 9. Minstral

  Helt klart avböjt, känns inte säkert och dessutom skulle Misty aldrig kunna stå med en annan häst i släpet, hon behöver space;)

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>