Dagens fråga: undvika dressyr vid kyla?

För ett tag sedan pratade jag med en ”skicklig ryttare” som menade att hon inte rider dressyr när det är ”för kallt ute” (den aktuella temperaturen som diskuterades var minus 17 grader)- alltså inte ens i ridhus.

Ryttaren menade att hästarna känns stela när det är så kallt och att det inte känns rätt att kräva att de ska dressyrarbeta under sådana förhållanden.

Nu har vi ju nästan aldrig så kallt i Skåne, oftast inte ens en dag om året (tack och lov) så jag har aldrig funderat i dessa banor men jag hade nog ridit ändå- dumt eller ej?

Men vad säger ni läsare?

Undviker ni ibland dressyrarbete vid kyla och även om ni har ett ridhus? Märker ni på hästarna om det är riktigt kallt, känns de stela eller dylikt?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. ♛ 79:an-långt ifrån perfekt

    Har aldrig hört något liknande, och själv har jag aldrig märkt något i den stilen på hästarna jag ridit. Jag har ridit i 28 minusgrader (dressyr) och visst har jag då varit noga med att låta hästen värma upp lite extra och ha ländtäcket på under hela passet, men i övrigt…nej, jag kan inte säga att jag tycker det är någon skillnad, det handlar nog, som så mycket annat, om sunt förnuft. Tar man på hästen ländtäcke, skrittar på framåt och joggar fram hästen med vettet som utgångspunkt, då tror jag det är helt ok att rida dressyr även om det är svinkallt. Jag inbillar mig att det skulle vara värre att hoppa i kylan i så fall, men jag vet inte. Intressant frågeställning i alla fall. Kommer titta tillbaka och se vad andra tycker/vet om detta, kan vara lärorikt!

    Svara
  2. Prick

    Travhästarna startar ner till minus 25. Blir det kallare ställs tävlingarna in men för KUSKARNAS skull :). Hästarna klarar sig gott utan ländtäcke också! Att inte rida när det är kallt är mest en fråga för ryttaren, men många låter sina känslor till att verka komma från hästen.

    Svara
  3. Lina

    Tror inte att det bara har med att hålla hästen varm att göra utan att det vid en viss temperatur blir svårt att värma upp inandningsluften tillräckligt. Ökad puls desto mer syre går åt och ska omvandlas på kortare tid. Hur känns det själv att flåsa i de graderna?

    Svara
    • Prick

      Lina, hästar har lång väg mellan näsa och lungor. Luften hinner värmas upp!

      Svara
  4. Anngelica

    Jag är nog mer EGO i det läget, jag vill inte förfrysa fingrar och tår…
    Hästarna klarar nog ett pass dressyr men jag avstår nu på ”äldre dar”. Rider inte alls när det är mer än -15, för jag kan inte hålla mig varm helt enkelt 😉

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag avstår för min egen skull om det är kallare än ca -15 grader – lite beroende på övrigt väder, vid vindstilla och sol kan det få vara en bra bit kallare. Då handlar det om att rida ”riktig” dressyr på utebana. Att rida ut eller snögaloppera kan jag göra om det är kallt, då går det ju att ha mer kläder på sig. När jag var yngre begränsades jag aldrig av temperaturen, ländtäcke och längre uppvärmning upplever jag funkar. Vet en gång då hovslagaren berättade att han sett en idiot som red dressyr i -28 utomhus. Det visade sig vara mig han sett! För ridhusridning är gränsen vad jag kan tänka mig att lasta och köra – eller framför allt köra hem – i. Vi har i år ställt in en träning hos tränaren för att det var -20. Då ville jag inte köra hem svettig vid 22-tiden på kvällen… Men för min del är det nog min bekvämlighet som sätter gränserna, inte vad hästen fixar.

    Svara
  6. rackemarie

    Ha, ha… min smärtgräns går redan vid minus 10. Är 50+ och kylan ställer till min kropp så att det är liksom inte lönt att ens försöka komma till ridning. Ställde in en planerad träning idag då det var 16 minus. Alltså mest för min skull och inte för hästens. Men blir det för kallt fryser ridhusbotten trots saltande och det är kanske inte helt ok med ett träningspass på så hårt underlag. Eller???

    Svara
  7. LenaB

    Jag ställer inte in träningen pga kyla, men värmer upp ännu lite längre än vanligt och kanske ett ländtäcke på också. Nu bor jag ju in Skåne och har ridhus på anläggningen…

    Svara
  8. Sara P

    Jag skippar dressyr-jobbet när det blir kallt, mest bara för att man blir så himla klumpig i alla jackor, handskar och tjocka byxor/skor och ridpasset blir inte bra. Är hästen i full kondition rider jag ut istället så att den får röra på sig.

    Sedan jag flyttade till Skåne (från Luleå) och inte längre har tillgång till uppvärmt ridhus låter jag hästarna gå lite på ”halv-fart” under de kallaste månaderna. Men det är mest för att jag tycker att det är så trist att rida när underlaget blir sämre och fingrarna stelfrusna. När jag bodde i Luleå var vintern däremot den bästa tiden att rida, perfekt underlag ute och varmt och skönt i ridhuset 🙂

    Svara
  9. Cristel

    Jag säger absolut ja! Jag rider på för fullt nu i kylan. Vägarna är fantastiska med sitt dämpande snölager, ingen is under. Bara att tuta och köra 🙂
    Man blir ju varm av att rida, jag har inte ens termobyxor på mig än. Visserligen rider jag ut och travar nästan hela tiden men det är väl samma när man tar ett dresyrpass?

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag tycker det är rätt så stor skillnad faktiskt. När man rider ut kan man hålla intensiteten så man blir lagom varm, det är svårt när man rider dressyr – lätt att man börjar svettas och sedan frysa. Sedan kräver dressyrridningen en annan precision, vilket gör att man är mycket mer begränsad i hur man kan klä sig. Termobyxor och bylsiga jackor funkar i alla fall inte för mig att rida dressyr i. Inte heller grova kängor. Så jag kan tänka mig att rida ut/galoppera på vår stubbåker eller i sommarhagen när det är för kallt för dressyrridning.

      Svara
      • Birgitta

        Rent generellt är jag benägen att hålla med.

        Kreon som är så lättriden, går fram av sig själv och är väldigt lätt att forma utan stora åthävor kan jag rida dressyr på i både termowstövlar (har jag för övrigt gjort i flera veckor) och termobyxor (har väl bara hänt en gång) men tex Archie som krävde att man jobbade så det svartnade för ögonen hade det inte funkat med.
        Då hade minsta ”bylsighet” (utan vilken jag inte klarar mig i kyla) stört dressyrridningen för mycket för att det skulle bli någon reda med det.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Men hur är det med timingen? Jag tycker att jag blir grov i hjälperna med för mycket kläder.

          Svara
          • Birgitta

            Med just Kreon är det inga problem- man behöver ju knappt peta på honom med varken skänklar eller tygeltag men som sagt, Archie hade jag inte kunnat rida dressyr på så påpälsad.

  10. Cristel

    Ni har nog rätt, men jag hade fått värmeslag om jag red ut i termobyxor 🙂 det är rena fyspassen just nu.
    Fast jag skulle inte välja att ha tunna ridstövlar, tårna hade väl ramlat av då.

    Svara
  11. Stallbruttan

    X’D MOHAHAHA! Hästarna blir ju snarare ”köldknäpp” när det blir en köldknäpp, som min kompis så bra uttryckte det! Det kliar i dem, och busen är inte långt borta! 😉 Jo’rå, ridturer blir det!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>