Jag vill också ha ett skrittband!

Sist jag var hos X pratade han så lyriskt om sitt skrittband att jag verkligen fick ett ha-begär.

Nu spelar det nog ingen roll att jag inte har RÅD att köpa ett, det skulle näppeligen få plats i vårt lilla 7-hästars stall oavsett.

Men nog vore det ett superbra komplement till den uppsuttna träningen!

Man kan dessutom ställa in bandet så att hästarna skrittar i uppförsbacke i olika intervall- superbra!

Enligt X vänjer sig hästarna jättesnabbt och ingen har hittills protesterat mot att ”gå på bandet”.

Vad är era erfarenheter? Hiss eller diss och varför i så fall?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Har själv skrittmaskin som komplement och det är superbra, så varför inte…

    Svara
    • Birgitta

      Ja, en skrittmaskin hade jag absolut också kunnat tänka mig.

      När jag var ung och okunnigare tyckte jag att det verkade vara synd om hästar som ”tvingades” gå runt-runt i denna men har ändrat mig helt.

      Tycker att både skrittmaskin och skrittband är utmärkta KOMPLEMENT om de används rätt och inte som en ERSÄTTNING för att rida (vilket jag tyvärr tror är risken om man är en lat hästägare).

      Svara
  2. Anonym

    Skrittmaskinen ger fantastiska möjligheter om man som du säger använder den rätt. Mina hästar går i den 4-5 dagar/vecka OCH rids 5-6 dagar/vecka. Ibland använder jag den som ”avskrittningshjälp” om jag ridit ett hårt pass där lite extra skritt efteråt är önskvärt. Jag tror att dom mår bra av att röra sig och dom håller en bra nivå på kondisen :).

    Svara
    • Birgitta

      *AVUND*!

      Jag skulle gärna ställa Kreon i en skrittmaskin medan jag tex mockade eller som du säger- efter ett ridpass.

      I ärlighetens namn är jag ganska slarvig med att skritta ordentligt före och efter ridpassen i ridhuset- visst skrittar jag men kanske inte så länge som jag ”borde”- dels för att jag tycker att det är URTRÅKIGT och dels för att jag ibland känner mig stressad.

      Svara
  3. Anna

    Vi har skrittmaskin och den är guld värd. Jag låter alltid Heddan gå där i 30-40 minuter innan jag rider. Under tiden mockar jag och fixar höpåsar.
    Jag tror det är bra för hästarna att få skritta på med lite tempo utan ryttare på ryggen.

    Svara
  4. Prick

    Fördel underlaget och att den går att luta.
    Nackdel att det bara får plats en?

    En bekants häst fick tokspel under pågående program och halvt förstörde ramen så alla är inte så förtjusta. Man bör ju ha hästen under uppsyn vilken kanske glöms bort efter ett tag?

    Men om jag FICK en skulle jag behålla den :)!

    Svara
  5. Eva i Lux

    Mina hästar går på skrittband flera gånger i veckan. Det är YPPERLIGT att ha och jag är sååå tacksam för att jag fick igenom mitt ”projekt skrittband” för några år sen, då jag under långa tider endast kunde skritta Calvin och det inte är så roligt mörka, kalla eller våta kvällar.

    Idag använder jag det som kompliment, eller uppvärmning inför löshoppning t.ex. Bandet har 5 program som som du säger Birgitta, det går upp och ned så att hästen får gå ”uppför”. Givetvis kan man även ändra hastigheten. Hos oss kostar 10 minuter 1 euro (mina går 20 minuter, 2 euro). Tidssparande för mig som har två hästar, kan putsa en medan den andra går på bandet! Om jag varit sjuk, har jag kunnat be någon bara ”ställ min häst 20 min på bandet är du snäll”.

    I vårt stall blir det mycket använt, mest av samma grupp människor. Vet ingen häst som inte gått att vänja, men någon som får panik om bandet höjs, så den får gå i ”plan”.

    Svara
  6. Sofia M

    Vi har skrittmaskin och använder den till både tävlingshästarna och en del ridskolehästar. För ridskolehästarna är det super då en del av dom behöver ”skrittas genom hela kroppen”, vilket dom oftast inte gör under ryttare.

    Så för min del så är det verkligen ett bra komplement oavsett vad för typ av häst man har 🙂

    Du hade ju kunnat kolla i ditt stall hur stort intresse det finns för en sådan maskin. Är intresset stort nog finns det säkert så ni kan hyra en och att man måste ha poletter för att använda den.
    Annars får du flytta till vår anläggning 😛

    Svara
    • Sofia M

      Hos oss ingår det i stallhyran. Men vill man att hästen ska gå där tex när ägaren inte är i stället själv så kostar det för att personalen gör det.

      Svara
  7. Betty

    Jag har inget emot skrittmaskiner och band. Men personligen skulle jag inte använda det till annat än fram, avskrittning eller om hästen behövde skrittas typ 20 minuter och det är mörkt eller något sådant.
    Annars går jag promenad med min häst. Han och jag på äventyr.
    Titta lite, lukta lite, utforska lite nya vägar, ta en matpaus på sommarn och träna lite NH mitt i skogen kanske.
    Då blir inte den där promenaden det där ”Han måste gå idag”.
    ”Idag går vi ut och går.”
    Sen om det är -20 typ så tränar vi lite NH eller löslongerar. Då är jag ”lat” men jag tvingar honom inte att göra samma monotoniska rörelse men jag behöver knappt anstränga mig.
    Att gå rakt fram eller runt, runt i 40 minuter inne i ett stall eller på stallplanen skulle han bli galen av. Och det skulle jag aldrig kräva av min häst.
    Han är ingen robot, utan en tänkande varelse som behöver aktiveras!

    Svara
    • Birgitta

      Fast har du PROVAT skrittband/ skrittmaskin med din häst Betty? Är du helt säker på att han skulle bli ”galen” (ditt ord)?

      Jag trodde samma sak innan jag förhörde mig om hur det verkligen ÄR och alla jag pratat med påstår att hästarna inte alls verkar ovilliga/ negativa till denna form av motion.

      Sedan vill jag åter poängtera att jag ser det som ett komplement och absolut inte som en ERSÄTTNING för att rida.

      Svara
      • Betty

        Nej, just därför kan jag inte säga att jag har något emot det eftersom jag inte sett det själv.
        Däremot förstår jag inte hur en del säger att ”det har aldrig vart något problem.” ?
        Ni sätter fast hästen i en liten box eller på ett band som antingen drar eller rullar så att hästen inte har något annat val än att ”inte krångla” och gå.

        Skrittband och maskin i all ära, ja absolut förstår jag att det skulle vara bekvämt osv. men personligen tror jag att den bästa träningen är ute i skog och mark där naturliga sluttningar och uppförsbackar och rötter finns och där huvudet får tänka själv lite och inte gå på autopilot 🙂

        Svara
        • Eva i Lux

          Betty: Ett skrittband har en ljusstråle som ”går på” hästens länd. Om hästen bryter strålen stannar bandet omedelbart. Dvs. bandet går så länge hästen gör det. Det är inte fråga om att bandet TVINGAR, ellere DRAR hästen framåt. Blir den rädd, snubblar eller nåt annat, stoppar maskinen automatiskt. Mina hästar är inte ens fastspända i grimman (de flesta gör det och det är helt klart säkrare på en häst som inte är van), så de går helt fritt. Visst, det är en bom fram vid bringan och en bak, men gott om utrymme i båda ändarna. Min häst Calvin, har haft problem med klaustrofobi, men är totalt cool på bandet.

          Svara
  8. Betty

    Och ja, jag är rätt säker på att han skulle bli GALEN. Är det nåt han hatar och protesterar emot så är det poänglösa saker han inte vill och blir tvingad till.
    Men visst, med lite träning hade jag fått på honom och han hade säkert villigt gått i ett par minuter.
    Men efter ett par gånger hade han protesterat igen och där hade vi skapat en ond cirkel med att han blir tvingad och då hade han låst sig och tappat tilliten till mig.
    ”Varför gör vi det här, när det finns hundra andra saker vi kan göra som är roligare liksom? ”
    Inte värt det för min del , men är säker på att det funkar på en del hästar som tränats till att vara mer toleranta och inte har lika mycket åsikt som min.

    Svara
    • Birgitta

      För en del år sedan anlitade jag en veterinär i Halmstatrakten (Per Spångfors) som i alla fall då enbart diagnosticerade hältor med rullband (han gjorde aldrig böjprov med andra ord).

      På hans band får hästarna alltså inte bara skritta utan även trava.

      Jag minns att jag frågade vad man gör om hästar som kommer dit inte accepterar att gå/ springa på bandet men enligt kliniken hade det i princip aldrig någonsin inträffat.

      Svara
  9. Anna

    Någon som vet om man kan ha skrittband på leasing? Vad krävs det för takhöjd i stallet för att det ska vara möjligt?

    Svara
  10. Dressyrtant

    Jag har också varit kritisk till skrittmaskin innan jag flyttade till nuvarande stall. Min häst som har åsikter om allt och mycket besvärlig i det mesta älskar att gå i skrittmaskin. Han går alltid med sin bästa kompis och det är nästan enda gången han är riktigt avslappnad. Inget händer mer än att han måste skritta på. Han går ofta efter träning för att ”gå ur sig” ordentligt. Det är inget jag använder i stället för ridning utan ett bra sätt för hästen att få bra av eller påskrittning.
    För oss ingår det två ggr/vecka och sedan köper man till per gång 50 kr.

    Svara
  11. Trasselkvast

    Mitt sto gick ju på skrittband, i vatten, som en del av henne rehabilitering. Hon ÄLSKADE bandet, efter sin initiala tveksamhet. Stod och darrade av förväntan hemma när det var dags att åka, sprang på bandet och gick sen och tuggade nöjt. Nu var ju det i en period där hon inte fick/kunde göra så mycket annat, så hon VILLE verkligen jobba, men jag tror inte de tycker det är monotont på samma sätt som vi människor skulle tycka. Hästar ÄR rätt monotona djur.

    Svara
    • CeciliaL

      Skulle verkligen gärna också ha tillgång till skrittmaskin, men med två hästar och stall hemma, lär det aldrig hända. Nåja, det får gå.
      Håller verkligen med Trasselkvast -hästar ÄR monotona vanedjur. För övrigt lider inte jag själv det minsta av att springa på löpband och jag kan ju inte ens lyssna på musik eller radio medans jag gör det! Så det har jag svårt att föreställa mig att speciellt många hästar skulle ha något emot skrittmaskiner faktiskt. Jag tror man förmänskligar dem en del…

      Svara
  12. Lena B

    Vi har vårt skrittband utomhus med ett litet tak över så inga problem med takhöjden;-). Vad det gäller klaustrofobi eller att hästarna skulle tycka att det är trist, så kan jag berätta att min förra häst som var ett fullblodssto var otroligt rädd i trånga utrymmen (ex var in- o ut från ridhuset alltid ett äventyr), fick byta box för att ena stallgången var ”för smal” för henne osv…denna häst var dessutom snabb i skallen och gillade inte ”meningslösheter” MEN hon älskade att gå på bandet, att riktigt ta i rakt fram och suga tag i backarna. Det tog ett litet tag att vänja denna dam vid bandet men det var aldrig några problem eller någon panik vid dessa övningar. Hon var dessutom omöjlig att lasta i släp, men upp på det smala lilla bandet lärde hon sig snabbt att följa med! Även min nuvarande häst uppskattar att gå på bandet, även om hon till en början tyckte att det var en ngt märklig uppfinning.
    Jag använder bandet antingen till uppvärmning eller de dagar jag inte rider, istället för att hästen bara ska stå.

    Svara
    • Birgitta

      Intressant läsning och bevisar tycker jag det som många andra också vittnar om- att det går att vänja i princip alla hästar och att de inte ogillar det.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>