Dagens (vaccinations)fråga

I förra veckan diskuterade jag och några hästägare ”vila efter vaccinering” där det visade sig att vi hade lite olika uppfattningar.

 Jag har aldrig gett mina hästar någon direkt vila medan andra låtit hästen helvila i flera dagar.

 Nu ska jag ju säga att jag inte rider ett stenhårt dressyrpass varken samma dag eller dagen efter vaccinering men en uteritt skulle jag mycket väl kunna ägna mig åt.

 Hur gör ni?

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. Eva i Lux

  Mina vaccinerades för 2 veckor sen. Edmond säger generellt bara att ”arbeta inte hästen svettig” de närmaste 1-2 dagarna.

  Svara
  • Cia

   Jag gör likadant som Eva.
   Jag rider ju bara på Hobbynivå och jämför man med de träningspassen som de tävlande travhästarna gör, så är mina ridpass bara promenadridning även om jag själv tycker att vi jobbar på rätt så bra imellanåt.

   Svara
 2. Nina B

  Tempar alltid dagarna efter vaccination, vid förhöjd temp blir det vila.
  De senaste två åren har min häst haft strax över 38 dagen efter vaccination, tidigare och med min förra häst hände det aldrig.
  Det verkar som om vaccinet blivit ”starkare” de senaste åren, för flera andra hästar i stallet som blivit vaccinerade vid samma tillfälle har haft feber i uppemot en vecka!
  Samtliga var i god kondition och allmäntillstånd innan.
  Väntar några dagar efter vaccination med hoppträning, annars rider jag som vanligt.

  Svara
 3. Anna

  Minst en veckas vila. Min häst blir alltid jätte dålig av vaccination. Kollas alltid med blodprov innan vaccination eftersom han är så känslig.

  Svara
 4. Anna

  Jag undrar om det är någon läsare som känner till något fall där hästen beviljats dispens från kravet att influensa vaccinera?

  Svara
   • Anna

    Jag har gjort det och fått avslag. Därför är jag lite nyfiken på om någon hört talas om det och på vilket sätt dessa hästar reagerar.

    Svara
    • Anonym

     Min häst fick dispans. Han var allergisk mot vaccination och kortison. Sålde honom till Norge. Han fick det även där. Detta var 1997.

     Svara
 5. ♛ 79:an-långt ifrån perfekt

  Jag tempar och rider om tempen inte är förhöjd. Hittills har bara någon enstaka häst som jag träffat på haft förhöjd temp, som regel så ägnar jag mig åt något lätt som man annars kanske inte gör så ofta, som att jobba med skritten, kanske lite sitsträning för mig själv eller så rider jag ut en sväng bara. Så länge hästen inte är så ansträngd att den svettas är det ok har jag fått lära mig. Och sunt förnuft säger ju att man tar det lite lugnt. Men att avstå helt ifrån aktivitet är inte nödvändigt.

  Svara
 6. rackemarie

  Gör inget ansträngande tre dagar efter vaccination. Våra vaccinerades igår och hade tandvård med sedering och kommer idag bara promeneras stun. I morgon blir det lite lättare pass med en stunds ridning eller arbete från marken. På lördagen ska Mollis ridas och lösgöras. Nozze kanske fortsätta med longering i grimma då han ska vila sin mun lite. Sedan ska de vara ”fit for fight”, hoppas jag.

  Svara
 7. Betty

  Min blir så slö dagarna efteråt så brukar skritta (på sin höjd) en tur i skogen om dagen efter och sen trappar jag upp igen. Efter ungefär 4 dagar brukar vi köra på som vanligt igen.
  Han får göra det han liksom ”klarar av”.
  Rider aldrig häst ansträngande dagarna efter och rör dem alltid före vaccination i den mån det går så de får vara ifred resten av dagen de sprutas.
  Kram!

  Svara
 8. Jenny

  Mina vilar samma dag som dom får vaccinet (såvida vaccineringen inte sker på kvällen och jag hunnit rida på dagen). Sen följer jag veterinärens ordination som brukar vara lätt arbete 2-3 dagar, alltså att inte jobba hästen svettig.

  Svara
 9. Ann

  Jag tempar och rider som vanligt om de ej har feber. Och av ett tiotal hästar under 20 år har INGEN så vitt jag minns visat feber.
  Och till någon här ovan, normaltemp för häst brukar räknas 37,5-38,2, de har alltså typ en grad högre än oss.)

  Svara
 10. JohannaB

  Jag har tidigare inte haft problem men senaste tre åren har Kandar blivit öm i halsen och haft lite temp dagarna efter vaccination.
  Så nu blir det faktiskt ren vila efter vaccinationerna, två till tre dagar.

  Svara
 11. jannike

  Jag har gjort både-och, ridit som vanligt och låtit vila, nu vilar min häst dagen efter iaf för att jag stött på hästar som fått feber och diverse andra komplikationer så gör det för säkerhets skull. Men brukar planera in vilodagen så att det ändå inte ”märks”

  Svara
 12. Åsa T

  Hästen jag har nu vaccineras alltid kring jul, vilket är toppen. Ingen tävlingssäsong och vill jag vila honom gör jag det, men då mer för min egen skull än för hästens. Jag brukar ”ta det lugnt” 2 dagar efter som veterinären säger, inte jobba hästen svettig. Det märks inget på hästen, har aldrig haft feber eller varit slö.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>