Kan man lita på filmer?

För att anknyta lite till det jag skrev om igår vad gäller att vara försiktig med vem man litar på när man frågar efter hälsoråd kring sin häst skulle jag idag vilja berätta lite om mina åsikter kring när man filmar hästar där man inte heller alltid kan lita på filmen- MENAR JAG.

Till att börja med brukar jag tänka på en sak som en god vän sa för många år sedan; att video/ film SLÄTAR UT ÅT BÅDA HÅLLEN- både det riktigt bra och det riktigt dåliga.

Jag är benägen att instämma, i alla fall om vi pratar om filmer som ”amatörer” gör med dito utrustning.

Man filmar i konstiga vinklar, på för långt avstånd, klipper överallt i filmen osv och det kan vara mycket svårt för betraktaren att veta hur filmandet egentligen gått till.

Ser man en superökning på film kan man tex inte veta om denna föregåtts av ”tusen” långt mer misslyckade försök som klippts bort, ser man en häst som byter till synes oberört kan man inte heller veta om den även gjort ganska många dåliga byten som man valt att inte visa.

En häst som av och till blir istadig kan också se harmonisk ut på film, en häst som hoppar ”hus” kanske river vartannat hinder osv. Ja…ni fattar…

Så även om jag absolut har förståelse för att köpare vill se video innan de beger sig på en kanske lång resa så får man ändå ta den video/ film man får med en nypa salt- hästen kan säkert vara både bättre och sämre IRL.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Jenny

  Liten ändring ifrån din text: att det inte är bara amatör filmer som förskönar sanningen, det är ju nästan värre med professionellt gjorda, för de gör det ju mkt bättre gjorda! Finns ett tyskt stort mkt professionellt stall vars hemsida jag brukar besöka, de filmar alla hästar och säljer inte bara dyra flotta hästar. Jag tycker det är väldigt intressant att se vad de väljer att visa och vad som klipps bort. På yngre hästar och billigare så visas tex väldigt sällan något annat än långsidor och mellangångarter och inget annat. Inga svängningar, inga övergångar, vilket jag ju gärna hade sett för att avgöra hästens egen balans tex.

  Jag brukar med flit titta efter klippningar i filmen och fundera på varför man väljer att klippa. Är det för att dölja saker eller bara göra filmen kortare? Helst vill jag ju se en film som är utan klippningar såklart. Varför inte planera sin ridning vid filmningen för att visa upp hästens tre gångarter och de rörelser den kan så att allt kommer på film efter varandra utan att bli för långdraget? Vinner man inte som säljare på att ärligt visa hästens för och nackdelar direkt, borde ju slippa en del provridningar som inte passar hästen på det viset…

  Svara
  • Birgitta

   Håller helt med.

   Att sälja häst är jobbigt nog ändå tycker jag så jag skulle verkligen vilja slippa alla ”onödiga” besök pga att jag kanske inte hade varit ärlig när jag filmade. Sanningen lär ju liksom komma fram ändå när presumtiv köpare kommer så det blir bara pinsamt att ha försökt klippa ihop en allt för förskönande video.

   Svara
 2. rackemarie

  Vi gjorde en försäljningsvideo på vår unghäst. Verkligen jättesvårt. Självklart vill man visa hästens fördelar, men också spegla det som står i annonsen. Skriver man att hästen är på LB/LA-nivå vill man se tex lite sidvärtesrörelser.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>