Dagens (hästkötts)fråga

På tal om ”Findus-skandalen”- hur resonerar du vad gäller att äta hästkött:

* Jag har inget emot att äta hästkött och har gjort det flera gånger.

* Jag skulle aldrig kunna äta hästkött.

* Jag har aldrig ätit  hästkött men om jag fick möjlighet att köpa det billigt och/ eller visste att jag skulle tycka om det hade jag gärna köpt det.

26 kommentarer Skriv kommentar

  1. Betty

    Äter inte hästkött. Men det är bara för att jag är så otroligt blödig. Det känns som om jag skulle äta ett syskon, liksom. Man äter inte sin familj, det är ju kannibalism och vidrigt!

    Men jag äter hellre en häst som haft ett bra liv med en människa som älskat den och sedan kommer köttet som byggts upp av att hästen haft roligt tillsammans med sin ryttare. Det är mer värdigt än en häst som fötts upp någonstans i utlandet bara för att ätas, liksom.

    Men som sagt: Jag äter inte hätkött för att jag tycker det är ENORM skillnad på grisar, kor, får och hästar. Säger inte att de andra djuren är mindre värda eller korkade men för mig så blir jag bara äcklad vid tanken.

    Kram!

    Svara
  2. Betty

    Nu vart det lite luddigt här igen. Anledningen är att jag för det första är rädd för att djuren haft ett ovärdigt liv. Sen är jag rädd att det jag sätter tänderna i ska vara en vän jag tidigare känt, då man faktiskt aldrig vet vart de hästar man träffat eller ägt tidigare hamnar.

    kram!

    Svara
  3. Prick

    * Jag har inget emot att äta hästkött och har gjort det flera gånger.

    Ser gärna att vi motverkar de fruktansvärda slakttransporterna genom att äta mer hästkött i Sverige.

    Svara
  4. G

    Äter hästkött, inte ofta men när jag köper så är det från en gårdsbutik med närproducerat kött.

    Svara
  5. rackemarie

    Nu var det längesen jag åt hästkött, men visst är smörgåspålägget ”hamburgerkött” gjort av häst? Åtminstone var det så under min uppväxt. Nej, jag skulle inte ha något emot att äta hästkött, men jag vill veta vad jag äter. Hellre att våra hästar slaktas i Sverige än att de ska åka till något annat land i Europa för att bli mat. Sen kanske jag inte skulle kunna äta min egen häst och jag skulle inte vilja att någon av mina hästar gick till mat. Dubbelmoral kanske, men så känner jag.

    Svara
  6. Johanna

    Äter hästkött och älskar Gustafskorv. Håller med de andra om att transporter och hantering som borde förbättras samt att man ska veta vad det är för kött man köper. Det gäller ifs alla djur, inte bara hästar. Gillar INTE att det står 100% nöt, och sedan är det 10% häst i som säkert har fraktas runt halva Europa och blivit dåligt hanterade. Nej usch för det!

    Svara
  7. Linda

    Hi hi, jag skulle tro att varenda människa som äter kött har ätit hästkött (omedvetet) med tanke på att de hittar det i fler och fler rätter. Nu senast IKEAs köttbullar. Och hur många människor har inte ätit dessa?
    Känns riktigt bra att jag inte ätit kött de senaste 19 åren ;).

    Svara
  8. Cristel

    Äter inte häst. Det känns som att äta min familj. Helt ologiskt och utan logik, men så är det.

    Svara
  9. Trasselkvast

    Skulle aldrig äta hästkött. Inte för att jag skulle tycka det var äckligt kött eller så, eller har något emot att andra äter, men nej… jag äter inte häst lika lite som jag äter hund.

    Svara
  10. jeguo

    Hund är ett rovdjur, vilka rovdjur äter vi normalt i Sverige (förutom björn)?
    Äter inte häst/hamburgerkött som pålägg, gillar inte smaken. Men har faktiskt funderat på, innan denna hysteri, att köpa riktigt kött. Har en arbetskamrat som gillar att testa annorlunda maträtter. Men vanligt hästkött är svårt att hitta i en butik ”nära dig” om man nu inte går och köper sig en färdigrätt, för där kan man tydligen inte vara säker…..

    Svara
  11. Minstral

    Jag äter inte hästkött – helt enkelt för att jag inte tycker om smaken.

    Svara
  12. CeciliaL

    Vet inte hur hästkött smakar. Tycker inte om IKEAköttbullar eller snabbköplasagne. Om jag skulle köpa kött så skulle jag inte välja hästkött om det fanns något annat att tillgå. Äter inte foie gras, kalvkött eller kalkon då jag inte gillar djurhållningen som är vanlig för just dessa arter. Hade faktiskt inte reflekterat över huruvida jag skulle äta häst, då det inte har varit ett alternativ – inte mig veterligen åtminstone!!! Skulle inte de flesta av våra hästar vara rätt så sega förresten, med tanke på hur gamla de blir?! Eller finns det kötthästuppfödning? Trodde väl mest att hästkött var en biprodukt av tex kapplöpningsindustrin.
    Nä, äter nog hellre vegomat än häst, vid närmare eftertanke. Däremot har jag inget problem med struts eller get eller diverse annat.

    Svara
  13. Birgitta

    Jag har högst sannolikt ätit hästkött i tex något pålägg utan att veta om det men MEDVETET skulle jag INTE äta det, nej.

    Precis som någon annan skrev kan jag inte förklara det särskilt logiskt, det är mer en känsla.

    Sedan ska jag erkänna att det finns många andra djur jag inte heller skulle äta för att det skulle kännas fel eller rent av ÄCKLA mig; hare, kanin, får, räkor, kräftor mm.

    Hur ”folk” kan sitta och slita itu kräftor och suga på deras inälvor kommer jag aldrig att begripa- jag blir kräkfärdig av blotta tanken!

    Svara
  14. Sofia M

    Jag har ätit hästkött några gånger och tyckte det smakade helt okej, eller ätbart men ingen smak jag längtar efter/blir sugen på.

    Det som jag tycker är oroväckande är att man inte vet hur ätbart köttet är när det kommer från länderna i öst. Vi vet ju om hur många hästar som stals denna sommaren. Dessa hästar hamnade med största sannolikhet i Estland/Lettland. En hel del hästar i Sverige behandlas med olika typer av mediciner, vissa är det livstids karens på. Dom som stal dessa hästar vet inget om vad dom är behandlade med och om köttet är säkert att äta.

    Känns lustigt att så många oroar sig för att det kan vara en häst dom känt/ägt tidigare på tallriken när det finns en risk att man kan bli väldigt sjuk pga mediciner om man äter behandlad häst.
    Ja, alla är vi olika och tänker olika 🙂

    Svara
  15. Åsa T

    Haha Birgitta, du är rolig. Jag äter det mesta, älskar kräftor och räkor. 😉 men jag skulle inte äta hästkött om jag visste att det var häst, men har säkert ätit det på något omedvetet sätt. Och ja, pålägget hamburgerkött är hästkött.

    Svara
  16. Madeleine

    Alla människor får äta vad dom vill. Jag har säkert ätit hästkött, med tanke på att jag älskar salami.
    Men om jag får välja vill jag helst inte äta hästkött, det liksom växer i munnen bara av tanken.
    Jag önskar bara att alla djur som blir mat kan få ett bra liv och ett värdigt slut.
    Och till ett vettigt pris. Det är ju det det egentligen handlar om, att hästkött är mkt billigt pga att hästarna frsktas levande till skrupel fria slakterier.

    Svara
  17. Minstral

    Fast de grisar vi äter är uppfödda på spannmål och i vilt tillstånd äter de mest vego. Med rovdjur menas nog här de som har en föda baserad på främst kött. Det handlar om att köttet får en annan smak. Därför tycker jag att björn går bort också, iofs ingen vanlig rätt på det svenska matbordet.

    Svara
  18. Minstral

    Fast inte i jättestora mängder så det påverkar smaken på köttet så att det smakar som ett ”riktigt” rovdjur. Deras huvudföda består dock mest av spannmål. Det finns ju fasktiskt länder som använder animaliskt protein även till växtätare men det blir ju inte rovdjurssmak för det. För att det ska bli den smaken ska ju största delen av födan bestå av köttprodukter och det gör inte grisfoder:)

    Svara
  19. Minstral

    Läs innehålls förteckningen på t.ex. Piggfor eller annat helfoder för slaktsvin så ser du att basen i dessa foder är spannmål:)

    Svara
    • Linda

      Jadå, jag tror dig :). Jag har jobbat i en grisproduktion ett kort tag för många år sedan. Förutom Piggfor så pytsades det till bl.a blodmjöl. Inte för att det påverkar smaken. Men jag tycker det är äckligt att inte veta vad det blodet kommer ifrån från början. Likadant med köttmjöl.
      Vildsvin är asätare, men självklart äter de växter också.
      Är man köttätare så tycker jag man ska vara konsekvent. Kan man äta ko och gris så kan man också äta häst, säger vegetarianen sedan 19 år tillbaka. När jag åt kött så åt jag också häst, dvs sådant hamburgerkött som man har som pålägg.

      Svara
      • Minstral

        Fast att jag inte äter t.ex. hund är ju mer för att vi inte har traditionen att i det här landet att äta köttätande djur för vi är inte vana vid smaken. Dessutom tror jag det är ännu mer känsligt med hund än med häst, hunden lever med oss på ett annat sätt. Hästen står dock i ett stall och ligger inte i sängen med oss:) Jag hade gärna varit konsekvent och ätit allt kött inkl häst, men jag gillar inte smaken äter sällan gris heller just av samma anledning. Även en vegetarian väljer väl bort vissa grönsaker pga att man inte gillar smaken? Men jag kan absolut förstå dem som väljer bort häst av de skäl som många ovan nämner. Jag är dock inte så sentimental utan kan sätta i mig det mesta, men jag vill ju absolut att djuret ska haft det bra i sitt liv. Hade jag kunnat hade jag enbart ätit vilt, känns som det bästa alternativet faktiskt.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>