Dagens (samvets)fråga

Handen på hjärtat, om svara ÄRLIGT nu; hur har du agerat de gånger din häst varit halt och behövt vila från ridning i någon/ några veckor:

* Jag har tagit tillfället i akt att pyssla lite extra med hästen eftersom den inte får den motion den är van vid och jag inte vill att den ska känna sig åsidosatt. Dessutom tycker jag att det är ganska mysigt att göra annat än rida.

* Jag avskyr att inte få rida och tappar en stor del av motivationen att vara i stallet. Jag gör bara det nödvändigaste och skyndar mig hem.

* Jag är inte speciellt road av ”pyssel” utöver ridningen men försöker ändå att hitta på något kortare stunder- för hästens skull.

* Jag har tagit tillfället i akt att få lite ledig häst-tid och har inte ens åkt ut till stallet alla dagar utan ordnat andra som har tagit hand om hästen.

Som vanligt vill jag inte avslöja hur jag resonerar till att börja med- först får ni säga ert.

Jag kan ju dock säga att jag sett alla varianter och vad jag tycker om DET ska jag också berätta.

28 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Alternativ 1, har alltid gillat att rykta och pyssla och alla mina hästar har kunnat stå timmar på gången och njuta. När mina hästar varit konvalecenter har jag lagt samma tid på pyssel som jag annars lagt på ridningen.

    Svara
  2. Prick

    * Jag är inte speciellt road av ”pyssel” utöver ridningen men försöker ändå att hitta på något kortare stunder- för hästens skull.

    Köpte faktiskt en klicker för det ändamålet. Det gick fort att lära in lätta saker. Ganska kul. Men nu ligger den och dammar. Det är roligare att rida :).

    Svara
  3. Minstral

    Jag är ju en pysslare av stora mått, skulle helt klart passat bättre som hästskötare än tävlingsryttare. Vill ha lite av båda för att jag ska tycka hästlivet är roligt. Tycker det är mysigt att mocka och dona i stallet också:) Bara tiden finns. När tiden är knapp är det dock pysslet som får stå tillbaka då jag tycker ridningen är viktigare att hålla igång. Skulle dock inte bara vilja pyssla lika lite som jag bara skulle vilja rida. Rykta gör jag aldrig men borstar och friserar och har mig:) En gång har jag iofs ryktat timmavis dagligen och det var när Misty var 3 och hade boxvila pga sin fång. Då ryktade jag flera gånger om dagen för att hon inte skulle ha tråkigt. Inackorderingarna hade grova komplex och muttrade saker som glänsande kopparkittel och liknande;)

    Svara
  4. Trasselkvast

    Pysslande med häst är bara tråkigt, och det tycker häst också. Pysslande med stall… mja jovisst så länge det var mitt eget. Pysslande med trick för att hästen har tråkigt – absolut. Men inte när hon står mer än går på två år, då blir det det nödvändiga och sen åka hem till slut.

    Svara
  5. Linda

    * Jag är inte speciellt road av ”pyssel” utöver ridningen men försöker ändå att hitta på något kortare stunder- för hästens skull.

    Svara
  6. Hästis

    Absolut det första alternativet. Jag gillar att pyssla med min häst och min häst gillar att bli pysslad :-). Jag tycker verkligen om min häst och tycker om att spendera tid med henne. Hon blir alltid så glad när jag kommer och tycker det mesta är kul, oavsett om vi kan rida eller inte.

    OBS! Med det vill jag INTE påstå att de som föredrar de övriga alternativen inte tycker om sina hästar.

    Jag har sett alla varianter av de tre du nämner.

    Skaffar man ett djur så tycker jag att man har ett ansvar att ta hand om det djuret på bästa sätt utifrån de förutsättningar som finns. Visst är det tråkigt när hästarna måste vila längre perioder pga skada men det förändrar ju inte det ansvar jag tycker man har.

    Svara
  7. Lena B

    Alternativ 1. Hästar som inte får jobba har tråkigt och då får man göra ngt annat med dem. Sen beror det ju också på hur ordinationen från veterinären är, kanske ska man (som jag hade det förra året) gå med hästen 3 ggr/dag och då har man ju att göra, tar då lika lång tid attha en sjuk häst som en frisk… Ska hästen ha boxvila så kan det ju hända att jg tar lite ledigt ngn dag, men annars är jag nog och pysslar och försöker hålla hästen på gott humör:-)

    Svara
  8. G

    * Jag är inte speciellt road av ”pyssel” utöver ridningen men försöker ändå att hitta på något kortare stunder- för hästens skull.

    Har ingen egen häst men familj som säkert skulle uppskatta (och jag med) att ses lite mer ett tag så det blir det alternativet.

    Svara
  9. Hanna

    Alternativ 1, då jag älskar att pyssla om och jag tycker det är ett sätt att stärka relationen till hästen. Sen hade det ju självklart varit en bra tid att ”passa på” att göra andra saker också vissa dagar men skulle inte kunna/vilja sätta det ”i system” bara för att jag inte kan rida.

    Svara
  10. rackemarie

    Jag pysslar, borstar, ryktar och ansar extra med den halta hästen. Det är ett utmärkt tillfälle att stärka banden och man har igen det sedan. Som tur är gillar min häst att bli pysslad med 🙂 Min förra häst Gold reds inte under ett halvår men hon var nog den mest blänkande hästen i stallet ändå 🙂

    Svara
  11. Ann

    Jag är inte så road av pyssel och har därtill 100 saker jag BORDE göra som inte har med hästeriet att göra. Därtill har jag mer än en häst och rider ofta elevhästar så ridning blir det oftast inte mindre av. Ibland kan jag »skita« i konvalecenten, om den ändå går i hage, vilket de ju nästan alltid gör. Men just nu har jag en lite halt häst som jag masserar och duttar med vilket inte direkt ROAR hästen (just denna häst är en ur-social, snäll och god häst, men inte alls road av att man just borstar på den eller pillar med hårremmen) men som jag hoppas gör att den mår bättre i kroppen. Mest för att det är min finaste häst och jag desperat försöker göra allt för att få den bättre snabbare.

    Svara
  12. Betty

    Pysslar tills min halvtrasiga kropp ger upp. Masserar, stretchar (beroende på veterinärs ordination såklart), borstar, klappar, trickar, miljötränar (typ borstar med sopkvast på honom och tar spånpåsen och klappar med) eller bara umgås med honom helt enkelt.

    Har fått för mig att hästen läker fortare desto mer kärlek och omtanke den får.
    Dessutom gör ju massage under, det kan man nästan inte ge för mycket av oavsett vart på hästen det är.

    För honom är det viktigt med egen-tid för att han ska komma ut ur sitt lilla skal han gömmer sig i ibland när tiden inte riktigt räckt till.

    Min häst kanske inte är den som glänser mest eller är mest vältränad. Men min häst är definitivt en av de hästarna som får mest tid med mig, och han behöver inte prestera något varje gång vi träffas. Det är iallafall det jag strävar efter.

    Kram!

    Svara
  13. CeciliaL

    Skulle vilja svara att min hast skulle vara den allra mest valryktade
    kopparkitteln i stallet och skulle ha lart sig massor med roliga nya
    tricks, blivit masserad osv osv… Men sanningen ar att jag skulle beta
    den vid hand och promenera den om det var ’tillatet’, och mitt stall/hage/forvaringsutrymmen skulle vara prydligare och mer valsopade an vanligt, annars skulle jag gora allt det jag vanligen gor och anvanda den extra tiden till att trana, dvs trana mig sjalv (loptrana, ga pa boot camp, gym, motionera hunden).

    Svara
  14. Åsa T

    Hmm, inte en helt enkel fråga att svara på tycker jag. Är det på sommaren? då skulle jag absolut spendera samma tid i stallet med pyssel, både av mina grejer och med hästen. Vintertid? Högst tveksamt. Jag skulle nog borsta honom lika ”onoga” som jag gör nu, och tagit hand om honom efter veterinärens rekommendationer, men inte mer.. tyvärr.. Skulle sakna ridningen massor! Det är verkligen det som är kul! Jag har världens snällaste häst men han är inte tokförtjust i pyssel, så jag hade nog gjort honom en tjänst genom att ”vara som vanligt”.. tror jag. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag måste nog svara alternativ 3 även om jag hade velat svara alternativ 1.

      Men jag är inte speciellt förtjust i pyssel med hästen, nej. Ryktar gör jag aldrig tex och Kreon är inte precis en häst som man glatt går på små promenader med. Givetvis hade jag gått med honom hundra gånger om dagen om det krävdes men att göra det i ”pysselsyfte”- nej.

      Att däremot helt strunta i hästen och inte ens komma till stallet varje dag finns inte på min karta- mitt dåliga samvete hade ätit upp mig så pass att jag ändå inte hade kunnat njuta av stall-frånvaron.

      Jag tror ABSOLUT på att psykiskt välbefinnande/ stimulans främjar även fysiken och tillfrisknandet och eftersom jag älskar att rida så vill jag givetvis kunna göra detta så snabbt som möjligt.

      Svara
  15. Nevve.se-En gång Stalltjej, alltid stalltjej!

    Jag tillhör de där löjligt lojala som hänger lika mycket i stallet med en halt häst som om jag red. Jag passar på att göra annat som jag annars inte gör, organisera lite, ser till att rykta ordentligt varje dag, smörjer saker, tvätta box och sådär. Jag har faktiskt tagit mig an andras hästar flera gånger när de varit halta bara för jag tyckt synd om dem för att de inte fått någon uppmärksamhet för att ägaren inte tagit sig tiden att göra annat än mocka och fodra. Jag tycker att skaffar man ett djur, då tar man hand om det, oavsett om det är sjukt och inte kan användas som man vill, eller om det är friskt och kan föra dig till framgång.
    För mig är hästen en VÄN, inte en tävlingsmaskin. Det är någon som man har roligt med, inte någon som ska jobba häcken av sig för att få din uppmärksamhet eller ”förtjäna” sin mat.
    Hästägande innebär ansvar, och jag blir rätt irriterad när folk bara skiter i hästen när den är halt. Är den van att få uppmärksamhet vardagligen, så lär den bli förvirrad när människorna plötsligt bara försvinner och knappt syns till. Man kan göra mycket mer än rida, longera och tömköra etc. Man kan miljöträna hästen med konstiga saker som presenningar, plastband osv, man kan öva upp förtroendet på olika sätt, och t ex lastträna mm. Egentligen handlar det, i min värld, mest av allt om hur intresserad man är själv. Hur LAT man är eller inte är, haha.

    Svara
    • CeciliaL

      Men det var val inte fragan om att ’skita i hasten nar den ar halt’?! Jag skiter inte i mina hastar om de ar sjuka, det enda jag menade var att den tiden jag vanligen skulle lagt pa att rida, lagger jag delvis pa att fixa litet mera noggrant (med stall, hagar, etc) an jag skulle tagit mig tid annars, och resten av tiden jag ’sparar’ pa att inte sitta uppe pa hasten lagger jag nog pa att trana (mig sjalv). Jag skoter hastarna precis likadant som jag annars gor, de far lika mycket uppmarksamhet och mat och skotsel etc, plus givetvis den sjukvard de ska ha, men jag hittar inte pa nya aktiviteter istallet for sjalva ridningen. Det finns val ingen som bara struntar i att ta hand om sin hast nar den ar sjuk? Det haller ju inte ens ’tavlingsmaskiner’ for – klart man tar hand om dem anda!! Exakt lika mycket som i vanliga fall, om inte nagot mer, men man kanske inte som sagt hittar pa nya aktiviteter som t.ex. clicker trainining eller liknande.

      Svara
  16. Titti

    Jag gör nog allt som vanligt men lägger kanske lite extra tid på rykt och fix på hästen! Ska den promeneras gör jag det. Men swom sagt överlag följer jag mina rutiner fast utlämnar ridadet! Jag är in jättefixig av mig men jag ryktar, borstar man och svans och smörjer hovarna i stort sätt varje dag ändå och det tycker både jag och min häst räcker. sen gosar jag nog lite mer med hästen än vanligt

    Svara
  17. Frida

    Alternativ ett även fast jag inte är så road av att bara pyssla men vill gärna att hästen får lite extra omtanke, inbillar mig att hon mår bättre då vilket hon säkert inte gör 🙂

    Svara
  18. jannike

    * Jag är inte speciellt road av ”pyssel” utöver ridningen men försöker ändå att hitta på något kortare stunder- för hästens skull.

    Svara
  19. Marie

    Helt klart det först alternativet!! Sen finns det givetvis dagar då det inte blir så utan bara lite snabb avborstning. Men särskilt för mig är pysslet och att vara i stallet och göra allt vad det innebär min ventil och där jag kan glömma vad som är jobbigt i livet för stunden…

    Svara
  20. Anna-Kajsa

    Med de förutättningar jag har – två egna ridhästar och ytterligare en i familjen, egen gård och stora hagar så får nog hästen gå i hage och bli borstad då och då – men så mycket mer blir det troligen inte. Tiden i stallet blir ju ändå i princip all tid jag inte är på jobbet eller sover. Och våra hästar sysselsätter sig bra i hagen, vi ser ju nu i snön att det är spår precis överallt i deras jättehage. Skulle det handla om boxvila lägger jag troligen lite mer tid på konvalescenten. Min unghäst som vilar just nu blir borstad några gånger i veckan – och han älskar att bli pysslad med, så jag lägger gärna lite extra tid på honom vid de tillfällena eftersom han visar att han gillar det. Ibland longerar jag eller gör något annat, men jag känner inget behov av detta för att han ska röra sig egentligen.

    Svara
  21. Kicki

    Ja, det var ju en riktig samvetsfråga. Jag tror att jag provat alla alternativen, men jag har sällan haft bara en häst, så om nummer ett är sjukskriven får någon annan mera tid. Sen får man dåligt samvete för att sjuklingen känner sig undantagen och så blir det lite extra pyssel även om man inte är den pyssligaste sorten. Och så får man tid till andra småsaker som inte hinns med ordentligt till vardags. Men om det skulle vara så att sjukskrivningen medger lite sommarbete, ja, då kan det ibland vara skönt att vara helt ”hästledig” några dagar, och se hur icke hästtokiga människor lever 😉

    Svara
  22. Linda

    * Jag har tagit tillfället i akt att pyssla lite extra med hästen eftersom den inte får den motion den är van vid och jag inte vill att den ska känna sig åsidosatt. Dessutom tycker jag att det är ganska mysigt att göra annat än rida.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>