Dagens (mobiltelefon)fråga

På tal om denna artikel:

Hur hanterar du mobiltelefonen i stallet och när du rider?

Pratar du i telefon när du sitter till häst? Kollar Facebook samtidigt som du tar in hästen från hagen?

Har du någon gång råkat ut för något ”missöde” just för att du använt telefonen samtidigt som du hanterat en häst?

 

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Stallbabbel

  Nej, jag är så otroligt mesig, så jag vågar aldrig ha telefonen i fickan när jag rider, ifall hästen skulle bli rädd och hoppa till. Den får stanna i sadelkammaren. Utom om jag rider ut själv, då har jag den med på ”ljudlös” om jag skulle behöva ringa efter hjälp. Vill heller inte rida med musik i lurar, för då hör jag ju inte om det kommer trafik eller en annan häst. Så dels är jag lite småfeg och rädd att ramla av, och dels tycker jag att min häst förtjänar att ha min fulla uppmärksamhet den stackars timmen på dygnet som vi gör något tillsammans. Men visst ser man många som är fullt upptagna med telefoner eller annat medans dom rider. Numera stör det mej inte, var och en får göra som dom vill. Men man ska vara medveten om att man inte är nåt vidare föredöme för de yngre då…

  Svara
 2. CeciliaL

  Bra sagt av Pether tycker jag! Jag har val skickat ivag nagot enstaka SMS nar jag suttit till hast, men bara nar jag ensam ute och rider i skogen, inte i sallskap eller pa framridning. Inte nar jag hamtar hastar i hagen. Om jag messar sa ar det nar jag inte haller pa direkt med hasten eller haller i den eller sitter pa den osv. Dvs gor det givet i stallet/hagen, men inte nar jag hanterar hastarna. Pratar inte i telefon alls, eftersom jag ar horselskadad sa det ar inte nagot jag funderat pa.

  Men vad ar det for vits att sitta pa en framridning och messa?! Ska man inte RIDA FRAM hasten da, dvs ge hjalper, aktivt! Inte bara sitta pa och gora nagot helt annat, medans hasten sjavar runt. Later meningslost. Forutom att jag haller med om att det later riskabelt och allmant dumt. Messa kan man val gora nar man tavlat fardigt.

  Svara
 3. Åsa T

  Jag har alltid telefonen med mig när jag rider ut, (av säkerhetsskäl) och det händer att jag svarar om det ringer. Jag har en ”snäcka” i örat (sladdlös) så det innebär att jag inte släpper hästen när jag svarar…
  Rider jag i ridhuset eller på vår utebana får telefonen stanna i fickan på jackan. Då sätter jag den på ljudlös för då vill jag inte bli störd.

  Svara
  • Birgitta

   Innan jag köpte Kreon ska jag väl erkänna att jag gjorde ”allt möjligt” med telefonen medan jag skrittade- läste och svarade på blogginlägg, la upp en kommentar på facebook, pratade i telefon, skickade sms mm- på supersnälle Archie tyckte jag inte att detta var något problem.

   Med Kreon är det annorlunda- visst kan jag knäppa av något kort i en hast eller svara mycket kort i telefon men då säger jag också varnande till den som ringer ”jag sitter och rider så bryts samtalet så….”.

   Något jag nästan tycker är värre än mobilanvändning eller i vart fall lika farligt är de som sitter och rider med lurar i öronen och lyssnar på musik.

   I min värld är man genom detta verkligen farligt avskärmad från verkligheten och eftersom jag själv känner att jag alltid måste ligga steget före Kreon så skulle jag aldrig våga rida så.

   Sedan vad gäller själva telefonen så tillhör jag de som har den som en KROPPSDEL, jag kan med andra ord alltid bli nådd vilket jag också vill eftersom jag har djur. Att ha haft en ”kolikhäst” (Décima) sitter djupt rotat….

   Svara
   • johanna

    håller med om musik-grejen. har sett många som rider ut med lurar i öronen, LIVSFARLIGT… har du egen anläggning med ridhus så kan man säkert sitta med en liten lur i ena örat men jag skulle personligen alltid vilja höra vad som händer omkring mig!

    Svara
 4. Eva i Lux

  Jag gillar inte mobilen… Har den alltid på i fickan när jag rider ut dock, men svarar inte när jag sitter till häst, eller när jag faktiskt inte har lust (ja, jag VÄLJER elakt vem jag vill svara på direkten!).

  Pga mitt arbete är det viktigt att jag alltid har den med mig, tyvärr. Jag stänger av den när jag går och lägger mig eller när jag helt enkelt inte vill bli störd.

  De viktigaste samtalen får jag i alla fall på min fasta telefon och det är från familjen i Sverige :o)

  I bilen ignorerar jag den totalt, det är ju farligt att hålla på med den när man kör. Dessutom är det svindyrt om man åker fast här i Lux…..

  Svara
 5. rackemarie

  Jag använder inte mobilen på hästryggen. Försöker komma ihåg att sätta den på ljudlös och sedan ska den ligga i fickan om något händer. Har hänt att jag tagit upp och svarat helt kort men i princip tycker jag det är FEL att ha uppe mobilen både på hästryggen och i bilen (Ok om man har snäcka och EN lur i örat möjligtvis). Gillade skarpt att Pethet Markne reagerade mot mobilanvändandet på hästryggen.

  Svara
 6. Minstral

  Jag ska vara glad om jag kommer ihåg att ta mobilen med mig. Försöker ha med mig den när jag kör bil fall det skulle hända något. Har den aldrig på mig när jag rider. Vet att det är en säkerhet att ha den när jag rider ut men jag glömmer den 99 gånger av 100. I stallet har jag den bara med om vetten eller hovis ska komma annars ligger den inne i huset. Jag gillar helt enkelt inte att ha den, den är ett nödvändigt ont helt enkelt:)

  Svara
 7. LenaB

  Tycker det var super att Pether har reagerat mot mobilanvändandet till häst. Själv har jag alltid med den när jag rider ut eller om jag rider ensam överhuvudtaget och detta av säkerhetsskäl, även en säker och snäll häst kan man åka av! Efter att hästen har haft kolik till och från i två månader är telefonen numera limmad vid mig! När jag rider pratar jag inte i telefon eller messar, jag koncentrerar mig på min häst och min ridning, dessutom vill jag ju att min häst ska göra likaså och inte pyssla med annat när vi jobbar. Jag har sett alla möjliga varianter på mobiltelefon till häst, tom hoppning samtidigt som man pratar i mobil (alltså med mobilen i ena handen). Helt galet ifall ni frågar mig!!

  Svara
 8. johanna

  Glömde sätta på ljudlös när jag red ut på en unghäst en gång, det fick jag sota för då fanskapet självklart ringde och jag hade en signal som man fick hjärtattack av. Var tvungen att svara då det var min läkare, och dessutom slutade ju signalen om jag svarade… Trots att hästen i fråga är en herre som är VÄLDIGT trygg i sig själv och oberörd av saker runt omkring honom, så blev han riktigt upprörd över den ringande mobilen på hans rygg. Sedan dess är jag otroligt noga med att alltid sätta den på ljudlös för en annan häst hade troligen försökt ”fly” från det hemska ljudet om den blev rädd… (Kan även tillägga att samtalet blev på ca 5 sek när jag väl svarade!)

  Svara
 9. rackemarie

  En gång i tiden hade jag en ringsignal som hette ”Djungelljud” med trumpetande elefanter bl a. Denna signal gick igång när jag ledde en bekants häst till hagen. Den blev MYCKET upprörd kan jag säga. Jag bytte ringsignal omgående 😉

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>