När snålheten bedrar visheten, eller?

Ibland förstår jag inte riktigt hur folk resonerar men ni kanske begriper nedanstående bättre:

Jag har en ytlig bekant som sedan mer än 1 ½ år tillbaka försöker sälja sin häst för 80.000. Priset var initialt ännu högre men inte ens efter denna sänkning har hästen blivit såld och nu vägrar ägaren att sänka priset ytterligare med motiveringen ”jag tänker f..n inte SKÄNKA bort hästen”.

Nej, I  SAK har jag inga problem att förstå resonemanget om det inte vore för den ”lilla” detaljen att hästen kostar henne mycket pengar varje månad.

Eftersom personen står på en dyrare anläggning än min vet jag att hästen ”måste” kosta i vart fall 50.000 om året om jag förutom stallhyran räknar några skoningar och en billig försäkring men INGA träningar eller annat som också eventuellt betalas.

Så som JAG räknar har hästen i princip redan kostat ca 80.000:– EFTER att ägaren ansåg att hon ville sälja den.

Att då behålla en utgift man inte vill ha med motiveringen att man inte vill sälja för billigt…tja…JAG förstår inte riktigt- gör ni?

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Antar att det där beror på hur mycket man vill sälja. Om man fortfarande tycker det är kul att rida hästen så kanske det är ok att ha den kvar och vänta på rätt köpare. Kanske skulle personen ändå ha en (annan) häst till en kostnad av 50 000 :- om året.

  För min del så hade jag sänkt priset rejält och fått sålt hästen. Hade varit olidligt att ha kvar den så länge efter att ha beslutat att sälja. Hade känts lite grann som att leva i limbo. Man vill ju gå vidare, inte stå kvar och stampa pga att hästen är för högt prissatt och inte blir såld!

  Svara
 2. Prick

  Nej, det är konstigt hur en del människor resonerar. Har i bekantskapskretsen en häst som stått på försäljningsstall i nästan två år innan den blev såld. De började runt 150.000 men landade LÅNGT under. Vad kan inte DET ha kostat?!? Det fanns också ett bud som de tackade nej till av samma anledning – Man ska inte skänka bort något…

  Nä, just nu är det väl trögt att sälja. Om man vill ha för mycket betalt. Fast som köpare kan jag ändå tycka det är svårt. Många hästar till salu men svårt att veta vad som är bra och vad som är skit. För mycket skit finns det.

  Svara
 3. Stallbabbel

  Ja, man kan ju räkna på olika sätt. På ett sätt håller jag med dej. Men hur resonerar man om man har en redan billig ponny att sälja. En sån som på dagens marknad står i ca 30 000? Eller vågar jag ens nämna de f.d. travarna?
  Det finns få sätt att räkna som blir rätt, när man är hästägare…. Ebberöds bank för hela slanten.

  Svara
 4. Tulip

  Med facit i hand känns det kanske ganska självklart men man vet ju inte i förväg hur lång tid det kommer att ta och inte heller när det har gått ett år om det kommer att ta ytterligare ett år eller om hästen blir såld i nästa vecka. Många har ju också inställningen att om man inte har råd att betala för en häst har man heller inte råd att ha den (något jag inte riktigt instämmer med man vill ju inte betala mer än nödvändigt som köpare även om man skulle ha räd). Om jag själv skulle sälja häst skulle jag nog hellre gå ner i pris än att behålla den för länge utan att få den såld men som sagt det är ju inte lätt att vete i förväg.

  Svara
 5. Sara

  Fast med låga priser kommer onekligen även ett visst klientel med köpare också. Om man som köpare tycker att 80 000 är förmycket för att lägga på en häst, vad är det så som säger att köparen har råd med bra foder bra hovslagare veterinärvård när det behövs? Hästen är liksom den lilla kostnaden i sammanhanget. Jag vet att det är fruktansvart generaliserande att tänka så, men jag har sett mer än ett exempel vilket gör att jag ALDRIG hade sänkt priset på min häst bara för att få den såld förutsatt att den är hyfsat normal.
  Det finns såklart anledningar att sälja hästen billigt, det säger jag inget om, men jag hade inte prisdumpat en normalfungerande ridhäst.

  Svara
  • Birgitta

   Fast jag kan inte tycka att 80.000 GENERELLT är BILLIGT för en häst- det beror ju givetvis på dess utbildning, resultat mm men det finns ju MASSOR av utbildade hästar för långt under 80.000.

   Så bara för att man inte har råd att betala just 80.000 behöver det verkligen inte betyda att man inte ska ha råd med hovslagare mm.

   Svara
 6. rackemarie

  Jättesvårt det där. För att inte luften ska gå ur hela hästmarknaden och den svenska uppfödningen dö ut totalt tycker jag det är bra om säljarna har lite is i magen och inte prisdumpar för snabbt. Men å andra sidan; att stå med kostnaden för en häst som man inte vill ha kvar är inte heller kul 🙁

  Svara
 7. Titti

  Det beror ju på varför man säljer, om man ska köpa ny häst och ändå stå med hästkostnader så hade jag kunnat tänka mig att vänta in rätt pris (med risk för att hästen skadar sig och jag inte får något alls)! Hade jag inte tänkt ha en ny häst och ändå stå med kostnaderna så hade jag sänkt priset. En häst är inte värd ett öre mer än vad man får för den vid försäljning. Sen om husse eller matte inte håller med om det priset är en helt annans sak, hästägare har inte alltid en realistisk syn på vad deras telningar är värda!

  Jag fick gå ner rejält när jag sålde min förra häst, men när jag räknade på vad det hade kostat mig att ha kvar hästen i kanske ett halvår, minst, för att få ut utgångspriset, så förlorade jag inte på det ändå!

  Svara
  • Birgitta

   Själv fungerar jag som så att om jag väl har bestämt mig för en sak så vill jag bara få den gjord NU, GENAST, MEDDETSAMMA och helst redan igår.

   Det var faktiskt därför mycket jag drog mig för att sälja både Décima och Archie; för att jag visste att det kunde ta så himla lång TID= jobbigt på många vis.

   Och att lägga flera timmar, varje dag (och tusentals kronor- icke att förglömma) på något som man inte längre är intresserad av; nej, det kan bli hur jobbigt som helst.

   Sedan fungerar jag som så att jag har en otroligt stor ansvarskänsla eller vad jag ska kalla det; jag red Archie varenda dag och skötte honom precis som vanligt även när han var utannonserad och min MOTIVATION till att träna var NOLL.

   Men jag har också sett hur andra hästägare tappat så pass mycket av intresset att de knappt velat BESÖKA STALLET, än mindre rida och då fattar jag inte varför man inte sänker priset och…krasst sagt ”blir av med problemet”.

   Jag hade aldrig orkat med rent psykiskt att ha en häst till salu i ett halvår eller mer i alla fall och som sagt TIDEN och KOSTNADEN inte att förglömma.

   Dessutom riskerar man ju varje dag att hästen skadas så att den inte går att sälja på ännu längre tid.

   Svara
 8. Anna-Kajsa

  Jag både håller med och inte. Om jag tittar på en häst för 80 tkr och inte är intresserad är det inte så troligt att jag är det för 50 tkr heller. Undantaget skulle kunna vara om jag ser en möjlighet att rida hästen och sälja den med vinst – men jag har ingen lust att böka med sånt. Men samtidigt så har jag faktiskt köpt en häst som blev kraftigt rabatterad för min skull (40% ner) och det blev ett väldigt lyckat köp som även säljaren var nöjd med. Där låg hästen över min prisgräns, och jag tittade bara på den eftersom jag tittade på andra saluhästar i samma stall. Att ge bort hästar är mycket sällan en bra lösning. Jag har en gång hjälpt en kompis att ge bort en ponny, men det var till en handplockad person som jag kände väl. Men rent matematiskt är det ju inget att diskutera, en snabb affär är bättre ekonomiskt.

  Svara
  • Birgitta

   Det beror väl på.

   Absolut är det inte säkert att SAMMA köpare återkommer om hästen ”prisdumpas” men man kanske får ett annat klientel som inte har råd med ´80 men med ´50 vilket inte behöver betyda att de är sämre ryttare/ att hästen kommer att få det sämre.

   Jag skulle tex inte ringa på en häst som var utannonserad för 300.000 men om priset sänktes till 200.000 så….kanske…beror ju så klart på VARFÖR priset sänks osv men som köpare kan man ju absolut utnyttja att det är ens marknad just nu.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>