Och en följdfråga- om en häst sparkar en häst på tävling?

När vi nu ändå diskuterar detta med vad som kan hända, exempelvis på en tävling, så undrar jag om någon har koll på VAD SOM GÄLLER RENT JURIDISKT om en häst sparkar en annan (på tävling).

Frågan är ju högaktuell för mig känns det som, i alla fall just nu och så som Kreon har betett sig 2 helger i rad med mig på ryggen.

Jag har GIVETVIS försökt att inte rida nära andra hästar och har också muntligen varnat för att ”den här hästen kan sparka när som helst” men räcker det?

Är det skillnad om jag har en röd rosett i hans svans eller ej (han lär piska av den så mycket som han slår med svansen)?

Input tack!

25 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Man har inte alls det ansvaret för häst som man tex har för hund. Såvida du inte är vårdslös kan du inte hållas ansvarig.

  Fast om du vet att din häst sparkar ”när som helst” borde du vara extra noga med hur/var du rider, inte begära att andra ska vara det.

  Du kanske bör undvika tävling till dess hästen har blivit mer socialt van. Det går ju att träna med/bland andra hästar utan att vara på en tävlingsplats.

  Svara
  • Birgitta

   Det var delvis därför (fanns andra skäl också) jag valde att inte fortsätta att tävla själv förra året- jag ville inte orsaka varken irritation eller rena skador på framridningen.

   Du får gärna tipsa mig hur du menar att jag ska träna då hästen ALDRIG någonsin beter sig som på framridning hemma i ridhuset, i andra ridhus jag besökt för att träna (när det inte varit tävling) och på våra utebanor (grus ocvh gräs).

   Jag kommer inte att undvika tävlingar- tvärtom, det är enda sättet att vänja honom TROR jag men däremot kommer jag att rida ”undanskymt”, dvs välja tävlingsplatser där jag kan rida långt ifrån andra hästar.

   Svara
   • Prick

    Nej tyvärr måste det kanske ligga lite tävling i luften för bästa träning. Men jag tror ändå på att rida på olika platser ute/inne ger bättre uppförande. Och om det inte fungerar kanske överväga värdet av tävla alls?

    Svara
 2. Hedwiginnan

  Tror det är väldigt viktigt att du verkligen ser till att hålla dig på långt avstånd från andra plus tydlig röd rosett i svansen. Om en häst skulle sparka min häst på framridningen o det kom fram att den alltid höll på så på framridning så skulle jag nog se till att den ryttaren blev avstängd från vidare tävling under en längre tid. Skulle min häst dessutom skadas allvarligt så skulle jag stämma ryttaren/ägaren o kräva ekonomisk ersättning. Tror inte jag är ensam om att känna så. Att min snälla , väluppfostrade häst skulle stå med avsparkat ben bara för att någon annan skulle vara så hänsynslös o envisas med att tävla en häst som utsätter andra för fara skulle göra mig bindgalen.

  Svara
  • Birgitta

   Jag skulle också bli tokig, jag som i alla år utom nu med Kreon haft hästar som varit gudasnälla med allt.

   Jag blev faktiskt oavsiktligt påriden på en hoppträning med Décima och såg hur OTROLIGT svårt detta påverkade henne, i MÅNADER faktiskt.

   Hon var redan innan detta misstänksam mot andra hästar men efter påridningen kunde hon bli nästan hysterisk när hon fick möte med andra hästar- så rädd var hon.

   Vid ett tillfälle ramlade hon mot sargen i ren skräck och andra gånger var det också hemskt att se hur påverkad hon blev.

   Jag kunde aldrig rida avslappnat på framridningar just för att hon hade blivit så rädd för möte utan fick alltid parera och ha ögon åt alla håll och kanter. Superjobbigt!

   Så jag vet verkligen själv hur det är och skulle inte utsätta andra för samma sak.

   Svara
  • Jessica A

   Håller med dig Hedwiginnan. Det är otroligt respektlöst att utsätta andra för fara för att man inte klarar av sin häst. För någonstans handlar det ju om det.Tävlar själv, och förlåt nu Birgitta det är absolut inget personligt mot dig, men jag är inte direkt jättesugen på att rida fram tillsammans med tex dig och Kreon så som du har beskrivit att han håller på. Visst har många av proffsen (typ Mattias Jansson, Olof Axelsson etc) sjövilda hästar ibland men dom håller ju dom hyfsat i schack bara för att dom är så skickliga och utsätter därav inte sina medekipage för fara. Men en mindre skicklig ryttare på en galen häst, nej tack!

   Svara
 3. Nina

  Jag tycker inte man har på tävling att göra om man inte kan kontrollera sin häst. Jag hade inte blivit glad om jag skulle rida fram samtidigt som en häst som inte kan uppföra sig.

  Svara
  • Birgitta

   I sak kunde jag inte hålla med dig mer eftersom just MIN häst påverkas oerhört av hur andra hästar beter sig. Minsta lilla de gnäggar, galopperar i högt tempo eller gör andra saker som en normal häst inte skulle bry sig om särskilt mycket så kan han bli jätteupprörd och det har på olika vis förstört flera tävlingar. Verkligen inte kul för mig som betalat massor för att få min häst riden och tränad på en tävlingssituation men samtidigt får det ju finnas gränser för vad jag kan kräva av andra. Alla kan ju inte lämna framridningen bara för att min häst kommer.

   Vid ett tillfälle höll han på att kasta av X för att en häst galopperade i väldigt hög fart inne på framridningen, en annan gång var han väldigt påverkad inne på banan (gnäggade sig igenom halva programmet) för att 2 ryttare från samma stall red på framridningen och deras hästar gnäggade efter varandra.

   Sedan är det nog jättesvårt att objektivt bedöma det som du kallar ”inte kan uppföra sig” eller ”inte kan kontrollera sin häst”.

   Tjejen som tex for runt på sin häst i vad JAG ansåg vara okontrollerad galopp tyckte kanske själv inte att det var så farligt?

   Att hästar slår tycker jag däremot inte är något att diskutera- DET är att utsätta andra för risk, absolut men därför kommer jag också att anpassa min ridning (läs: rida för mig själv) så att ingen riskeras.

   Svara
 4. CeciliaL

  Tycker nog att bade Nina och Hedwiginnan har en poang har. Visst, du vill trana din hast att uppfora sig under realistiska forhallanden, som du inte kan aterskapa hemmavid, men till vilket pris? Svart att hitta nagon alternativ losning, det forstar jag, men kan ju vara bra att tanka bade en och tva ganger om det ar vart att ta den har risken. Vilket du sakert redan har gjort, och beslutat att det AR det. Du beskriver hastens uppforande valdigt malande och det later som rena rama rodeon, med risk for val och ve for bade ryttare, hast, andra ryttare/askadare/hastar och till och med omgivningen (tanker pa avsparkade staket da) – kanske overdriver du litet och det inte ser sa livsfarligt ut, men nar jag laser det har jag svart att forsta att du ens tors rida hasten sjalv! :O

  Svara
 5. JohannaB

  Alternativ träning skulle kanske vara att delta på hoppträningar?
  Man måste ju inte hoppa utan kan ju hålla sig till att rida framridning och sedan rida självständigt som miljöträning medan de andra hoppar?
  Rosett på! Definitivt! Gör en liten fläta i svansen och fäst rosetten i flätan (dvs fläta in bandet) så sitter den bättre. Bör tas bort innan tävling, är dels väldigt fult och tveksamt om det är tillåtet ens på tävlingsbanan 😉
  Men även om själva flätan går upp lär ett rött band i svansen också gå att förstå?

  Svara
  • Prick

   Det är väl knappast lugnare på en framridning till hoppning? Tror inte hoppryttarna heller uppskattar att medtävlande hästar sparkar hej vilt. Konstigt förslag.

   Svara
   • Birgitta

    Finns inte en stökigare miljö än en framridning till hopptävlingar på lokal nivå- det är min erfarenhet.

    Kreon hade blivit TOKIG av den hets som råder där och där hade jag ALDRIG vågat rida oavsett.

    Svara
    • Birgitta

     Ha ha..det förstod jag :). Det hade nog varit extremt konstigt om jag dök upp på en hopptävling utan att hoppa :)!

     Svara
  • Birgitta

   Hoppträningar hemma tror jag inte hade hjälpt eftersom Kreon numera accepterar andra hästar just på hemmaplan fint.

   Svara
 6. Renee

  Agria har en försäkring – om din häst skadar ngn – den vore kanske ngt? Röd rosett absolut!!

  Svara
 7. Anonym

  Intressant fråga och svar. Men jag skulle vilja veta vad dom juridiskt gäller.
  Eftersom att du Birgitta är fullt medveten om vilken risk din häst kan vara för andra ryttare och hästar borde det vara till din nackdel. Men å andra sidan hur ska man betrakta unghästar.
  Och att alla ryttare vet att vi håller på med en riskfylld sport.

  Svara
 8. Louise

  Kan inte låta bli att tycka att det låter lite väl barnsligt och egoistiskt när du skriver att du minsann betalt massor för att få din häst tränad/tävlad och att andra hästar då ”stör” din oerhört känsliga häst genom att gnägga/galoppera fort/osv. Du tror inte att det finns någon som red fram samtidigt som er på förra tävlingen och som kände samma sak, fast om er? Att allt de vill är att just deras häst ska få en lugn framridning och absolut bästa möjliga förutsättning till en lyckad tävling efter allt slit och alla pengar de lagt ner på träning, och så kommer där en hysterisk och ivrigt sparkande Kreon och stressar deras häst? Kanske är det så att om hästen efter upprepade tävlingar fortfarande inte beter sig vettigt och kontrollerat så bör man kanske överväga om hästen alls ska fortsätta tävla?

  Svara
  • Birgitta

   Läs mitt förtydligande inlägg från idag .

   Jag vill givetvis inte störa andra och anser inte att jag gjorde det heller.

   Om du fortfarande tycker att jag gjorde det när du har läst inlägget vill jag gärna veta HUR du tycker att jag störde?

   Svara
   • Louise

    Bra förtydligande och jag är helt med dig när det gäller allas ansvar att hålla vettiga avstånd och inte rida för nära varandra, givetvis är det så.

    Det jag tänker på är mer att du skriver att Kreon reagerar ex när hästar går in/ut på framridningen och när någon annan häst stirrar iväg. Och utan att säga ATT ni faktiskt störde nån när ni red fram lite avskiljt, så är det väl rimligt att anta att de andra hästarna lade märke till er? Och bland dem reagerade troligtvis någon på att Kreon kickade runt, fast kanske genom att bli spänd och inåtvänd istället för att riva staketet. Så även om du rider avskiljt kan du störa någons framridning, precis som någon som galopperar på framåt kan störa er.

    Svara
 9. Linda

  Fast Louise har en poäng. ÄVEN om du rider Kreon långt från andra hästar på en framridning, så kan det finnas det hästar som påverkas och blir stressade/upprörda. (Precis som du beskriver att Kreon blir när någon galopperar för snabbt eller andra hästar gnäggar.)

  Kan tex tänka mig att många unghästar skulle reagera på en sparkande häst ÄVEN om denna befinner sig en bit bort.

  Svårt dilemma!

  Svara
  • Birgitta

   Givetvis har du och Louise en poäng men nu börjar jag känna att det får vara någon måtta på våra dressyrhästar!

   Jag undrar verkligen om samma kommentarer hade skrivits av HOPP-ryttare och tänker på ett uttalande som börjat florera som väl (?) Havrepappa myntat: något i stil med att medan en hoppgroom leder 3 hopphästar samtidigt så behövs det 3 personer till att leda en dressyrhäst.

   Lite skämt och lite allvar men om vi ska börja diskutera ALLT som kan störa andras hästar och på vilka avstånd som helst, dvs att exempelvis hästar såg Kreon 30 meter längre bort och blev störda….tja då kanske vi verkligen ska fundera på var dressyrsporten är på väg?

   Svara
 10. Linda

  Jag förtydligar också:
  Lite skillnad är det väl på vad en utbildad dressyrhäst ska tåla och låt säga en 4-åring på sin första tävling.
  En bockserie till följd av Kreons uppträdande känns väl inte helt orimligt på en unghäst?

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>