Dagens (veterinär)fråga

Idag undrar jag hur ni agerar när er häst blir sjuk/ halt?

Har ni en speciell veterinär som ni ”alltid” vänder er till eller ringer ni ”var som helst”?

Vad avgör vilken klinik/ veterinär ni vänder er till? Avståndet? Ryktet? Priset? Väntetiden?

Som väl har framgått av mina inlägg genom åren vänder jag mig vid hältor alltid till samma veterinär och det har jag gjort i ganska många år nu trots att jag har några kliniker på närmare håll än till min (till vilken det tar 1 timme att köra).

Ännu längre tillbaka i tiden körde jag faktiskt till ”rullbandsveterinären” PS utanför Halmstad men även om jag var mycket nöjd med hans tjänster så blev det för drygt att köra i ca 2 timmar enkel resa. Att han ofta hade lite längre väntetider bidrog också till att jag bytte och numera brukar jag nästan alltid få tid inom 2-3 dagar vilket passar en hysterisk människa som mig mycket bättre.

Jag minns när jag köpte min första häst; då var det inte ovanligt att man fick vänta i 2 ibland 3 veckor på veterinärtid och det var näst intill outhärdligt tyckte jag. Dessutom tänker jag faktiskt även på hästen; varför ska den behöva gå obehandlad onödigt länge?

Min erfarenhet är att det i Skåne finns ett stort utbud av BRA veterinärer och det gäller ”bara” att hitta någon man har förtroende för.

Jag tror att det är bättre att hålla sig till en och samma person som över tid (om man har otur vill säga) har möjlighet att följa hästen, lära känna dess rörelsemönster och eventuella avvikelser, hur den brukar reagera på bla bla bla osv.

Exempelvis Archie gnisslade alltid argt tänder om man böjde ett ben han hade böjprovsreaktion på vilket tex Kreon inte alls gör. Han ser lika obekymrad ut om man böjer hans onda bakknä som något annat ben.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Petra

    Åker alltid till samma klinik även om det finns två andra på närmre håll. Här vet jag att det finns mycket bra kompetens, man får ett bra bemötande och de känner hästen väl. Vet att denna klinik ofta har väntetid men jag har haft tur och fått tid snabbt (i samma vecka).

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag åker för det mesta till samma klinik som Petra. Men ibland åker jag till ”den andra kliniken”, eftersom de är extremt bra på vissa saker. Vad jag ska göra avgör alltså val av veterinär och klinik. Har en klinik bara en halvmil bort, men dit åker jag aldrig.

    Svara
  3. Prick

    Har en klinik jag brukar använda och en husveterinär som kommer från den kliniken men bor ganska nära mig så brukar få besök ”på väg hem”. Mycket praktiskt för då behöver jag inte gå tidigare från mitt jobb.

    Svara
  4. Minstral

    Har en veterinär som vi använder för vaccinering och akuta ärenden, han bor i närheten och kan oftast komma samma dag. Sen åker jag till klinik för service eller om jag känner av några problem, har ungefär 1 timmes körning till denna klinik och jag tycker det är den absolut bästa veterinären! Det som är perfekt är att denna veterinär dessutom utbildat sig till kiropraktiker och är duktig på tänder. Hennes vet.assistent har utbildat sig till massör och duktig hovis och tandläkare är kopplad till kliniken. Dessutom är hennes man en jätteduktig travtränare som kan hjälpa till med tips och råd om ffa hovar.

    Aldrig att man åker dit och typ får reda på att det är en kotledinfl. som behandlas och sedan är bra, tar alltid reda på varför skadan uppkommit.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Det du besskriver tycker jag generellt att veterinärerna blivit mycket bättre på de senaste åren – man utreder djupare ist för att bara behandla tydliga symptom. Diagnostikmöjligheterna är förstås bättre och flera har dessutom kopplat tränare till sig. På så sätt får hästägarna hjälp med att förändra ridningen för att undvika att skadan återuppstår.

      Svara
      • Birgitta

        Instämmer. Utvecklingen går ju framåt på alla områden, så även inom veterinärmedicinen med både bättre mediciner och diagnostiska hjälpmedel.

        Hästägarna är säkert också mer medvetna och ”krävande” och är man som veterinär/ klinik inte intresserad av att utvecklas och tillgodose de ökade kraven så är min känsla att också konkurrensen ökat och att man då vänder sig någon annanstans.

        Som ett sidospår minns jag också hur ledbehandlingar gick till för säg 15 år sedan. Då skulle hästen ha boxvila i flera dagar och jag minns hur rädd jag var att Heron skulle få KOLIK ”som lök på laxen”. Dessutom bandagerades injektionsstället rejält och dessa bandage skulle också sitta på i typ 1 vecka vilket var nästan omöjligt att lyckas med.

        Svara
  5. rackemarie

    Vår lokale veterinär tar hand om vaccinationer och småblessyrer på plats. För akuta saker på helger och kvällar får vi ringa distriktarna. Nackdelen är att man inte vet vem som kommer och att det är dyrt då vi är i utkanten av distriktet. För klinikbesök har vi några att välja mellan. Säkert inte så tätt som i Skåne. För vår del är et två klininker vi utnyttjar. Båda är bra, men på lite olika sätt. På den ena kan man få akuttider och på den andra är de väldigt bra på utredningar och har en bred kompetens (dessutom har de sköna soffor, gott kaffe och möjlighet att få lunch). Avståndet är ungefär detsamma. Tar under en timme att köra. När jag bestämmer vem som ska anlitas gör jag det utifrån hästens behov, inte utifrån min plånbok;)

    Svara
  6. Titti

    Jag åker till samma klinik där dom har god kompetens och stor erfarenhet. Det brukar dessutom vara ganska lätt att få tid.

    Svara
  7. jannike

    jag har en klinik ”runt hörnet” men åker hellre 40 min till Löberöd om det är ngt som jag vill ha ordentligt utrett. Har skickat flertalet hästägare dit istället för kliniken i närheten och de har fått mycket bra hjälp med sina hästar. Har en veterinär som kommer ut med diagnostikutrustning och är utb kiro som jag tagit ut när det varit mer rörelsestörningar.

    Svara
  8. CeciliaL

    Anvander min valdigt trevliga och fornuftiga klinik i narmaste stad till hunden och till ’vanliga’ saker vad galler hastarna – t.ex. vaccinationer, och icke specialiserade grejor som mugg eller liknande, samt pagaende uppsikt av gamlingen som har artros – de tva veterinarerna fran den kliniken som jag gillar (de som ar mest hastkunniga) har valdigt sund syn pa hasthallning och fattar hur jag, som hastagare utan obegransade penningresurser, tanker och resonerar. Till specialistproblem som konstiga haltor, ryggproblem eller annat skulle jag ta hasten till veterinarhogskolan i Bristol dar jag jobbade i 12 ar och vet att de har en stor hastklinik (och for ovrigt ocksa en stor smadjursklinik om det skulle behovas). Men skulle inte bry mig om att ta nagot ”vanligt” dit, utan da far det vara remiss for att lokala veterinarerna inte har kompetensen eller utrustningen. Det finns aven en specialiserad hastklinik inte sa langt harifran som jag har anlitat ocksa, och de verkade bra fast har bara anvant dem ett par ganger, men de kan nog vara ett alternativ till Bristol Uni. Men gillar verkligen mina lokala fornuftiga veterinarer som ar helt med pa att diskutera vad basta metoden ar och har bra ideer och metoder.

    Svara
  9. MandaS

    Vi har åkt till Mälarkliniken & Örebros gamla ATG klink ( det sr bytt namn kommer inte ihåg nu på rak arm vad de heter )
    Och sen har vi två otroligt duktiga veterinärer här i närheten som sköter allt akut plus vaccinationer 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>