Mera fredag- veterinärrapport

Jaha, då har vi kommit hem från veterinärbesöket- inte så mycket klokare kanske men i alla fall liiiite lugnare eller vad jag ska säga.

Nu känner jag i alla fall att jag har gjort allt jag kan för att försöka utreda vad som orsakar Soyas anfall även om dagens undersökningar (blodprov) inte visade något annat än perfekta värden vad det än gällde (lever, njurar, blodkroppar och allt vad det var).

Svar på fästingprov kommer i nästa vecka och nu på söndag ska ett ultraljud av hjärtat ske.

Om detta ultraljud inte visar något onormalt så ska Soya börja medicineras med Fenemal, den vanligaste epilepsimedicinen på hund och den som jag i förra inlägget skrev kunde ha olika effekt på olika hundar.

Jag fick även recept på Stesolid som man kan ge om anfallet inte ger med sig (visste jag redan) men också OM det ger med sig (nytt för mig) för att förhindra nya anfall inom kort.

Eftersom Soya alltid varit verkligt kärnfrisk så måste jag lära mig att leva med att denna sjukdom SER hemsk ut men egentligen inte påverkar hunden medan ett anfall pågår (då är hunden medvetslös) och så länge hon bara blir trött efteråt så…tja…vad ska jag säga…det kanske inte är hela världen?

Rasen är ju Sveriges tröttaste oavsett 🙂  och sovit hela dagarna har hon ändå alltid gjort så skillnaden kanske inte blir så stor EGENTLIGEN (Birgitta 12 år griper efter halmstrån…)?

Nu ska jag åka och hälsa på den andra sjuklingen och borsta lite på honom, ge honom Metacam (sååå bra med medicin som smakar gott…minns när man gav Fenylbutazon som inte ens det värsta matvraket gick i närheten av frivilligt).

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emma

    Hoppas verkligen att detta löser sig – håller ”alla tummar”. Har ju dels epilepsi själv OCH är hundägare, så jag vet ”från båda håll” att det INTE är roligt. Håll oss bloggläsare uppdaterade (jadå, det vet jag att du gör)!

    Svara
  2. rackemarie

    Nämen, det är väl typiskt. Så jobbigt när djuren är dåliga och nu båda på en gång 🙁 Håller tummarna för både Soya och Kreon!

    Svara
  3. Jessica

    Hej!
    Glöm inte att diskutera med Din vet ang det nya läkemedlet mot ep (Pexion). Det är ganska nytt, men finns intressanta artiklar om det- färre biverkningar och inte narkotikaklassat, tex. Nu vet ju inte jag mer än det Du skrivit här och Din vet har säkert redan funderat på det, men ville bara säga att det finns! Lycka till.
    Kramen/ J

    Svara
  4. AnnH

    Metacam vs »Butta« eller Finadyne: Min veterinär sa att det var som skillnaden mellan Alvedon och XXX – nån receptbelagd rejälare medicin.

    Innan dess sa jag glatt som du – »jippey, nåt hästen äter frivilligt, skit samma att det är mkt dyrare!«. Men sedan dess har jag vid behov tryckt i djuren Finadyne i stället.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har en försäkring som täcker medicin så just kostnaden är helt ointressant.

      Sedan tror jag kanske att Metacamen varken gör till eller från vid ledbehandlingar, det är cortisonet som påverkar.

      De gånger jag BARA gett Metacam, tex då Archie fick ett sår han fick ont av tycker jag inte att det gett effekt alls.

      Men jag följer veterinärens ordinationer i detta fallet.

      Svara
  5. AnnH

    Nä, det gör det näppeligen. Däremot om hästen har lite »ont i hela kroppen« så är det säkert bra. Ena hästen fick svullet bakben pga litet sår för ett tag sedan. Han har haft besvärliga bakben innan så det blir lätt lymfangit i dem så jag gav ganska direkt Metacam. Svullnanden gick inte ner. Gav efter ett par dagar Finadyne ist. (Ja, Bo äter detta utan problem!) och svullnaden gick direkt ner. Så det kanske stämmer att Metacamet är »mesigare«.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>