Sadelgjordsfråga

Har läst väldigt mycket positivt om denna sadelgjord och undrar vad era erfarenheter är?

Just nu har jag en Amerigo-gjord som jag tycker är mycket snygg så frågan är vad som skulle berättiga till ett byte av denna, enligt mig, mycket fulare gjord.

OBS! Kreon har INTE sadeltvång.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag använder den, fick en i julklapp. Am har inte sadeltvång hon heller, men ett sadelgjordsläge som kan dra sadeln framåt. Jag tycker det är en bra sadelgjord, men för oss är det inte någon revolution på något sätt. Med korslagda stroppar ligger sadeln still, men det gjorde den även med gamla gjorden. Jag gillar att hela gjorden är lite elastisk och att den ligger still även om man inte drar särskilt hårt. sen har jag tre långa stroppar på sadeln, och då är läderflärparna i ändarna bra – jag lägger dem runt alla stropparna så fladdrar inte den lösa. Men den konstruktionen finns ju även på vissa andra gjordar. Maken köpte en till sig med, men han använder inte sin så ofta. Jag vet faktiskt inte riktigt varför.

    Svara
    • Birgitta

      Kanske är det de som har hästar med sadeltvång som upplever en revolution :)?

      Priset är ju ganska högt (runt 2.000:–) så det känns inte som något man köper och bara använder ibland.

      Svara
  2. Johanna

    Gillar dem! Men om man inte har problem vet jag inte om det är värt pengarna? Mina är köpta begagnade då min häst hade lättare sadeltvång. Det är helt borta nu med hjälp av en duktig kiropraktor….och kanske delvis gjordarna? Tror också det är billigare att köpa dem direkt från Frankrike.

    Svara
  3. rackemarie

    Är säkert bra om man har problem med att sadeln rör sig eller vid sadelgjordstvång, men jag håller med dig om att en Amerigogjord är bra mycket snyggare. Skulle inte byta om jag inte hade problem.

    Svara
  4. Rie

    Jag har en sådan (dressyr). Nu har jag inte provat att sätta korslagda stroppar – ska göra det – men inte tycker jag att den gör någon större skillnad på pållen, vars mage/buk drar fram sadelgjorden.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Korslagda stroppar kan i sig vara en revolution på en häst med sadelgjordsläget längre fram än sadelläget. Jag kollar alltid när jag sadlar en ny häst eller med en ny sadel om det ser bäst ut med raka eller korslagda stroppar. Jag har även frälst min tränare, som numera korslägger på flera av sina hästar.

      Svara
  5. Hedwiginnan

    Jag har en sådan. Vet inte om den gör så stor skillnad men den verkar bekväm för hästen. Bästa är om du har möjlighet att prova en innan du köper med tanke på att de är såpass dyra. Igår när jag satt o skrev två dressyrklasser så slog det mig att nästan varenda ekipage hade en sådan gjord så de är ju väldigt populära iaf. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Kreons ägare hade en sådan till honom så jag har ridit med den några gånger men kan inte påstå att jag kände någon skillnad.

      Läste en ”sadelgjordstråd” på Buke nyligen och enligt den så verkar det vara otroligt vanligt med denna typ av gjord.

      Svara
  6. Louise

    Jag har haft den i tre år ungefär och kan inte tänka mig någon annan.

    Liksom älskar den, den är ful och opraktiskt (svårt att rengöra resåren) men min häst gillar den och man behöver inte dra så mycket för att sadeln ska ligga still.

    Gillar tanken på att den är elastiskt och låter hästen vidga bröstkorgen och riktigt andas. Den togs väl fram för travhästar från början om jag inte missminner mig.

    Svara
  7. Lena

    Har sådana gjordar till mitt ena sto med sadelgjordstvång och svårt sadelgjordsläge.Tycker de hjälper bra men snygga är de inte.Skulle inte byta om jag inte hade problem.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>