Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du befinner dig på en hästtävling som åskådare och ser en person som försöker lasta en mycket motsträvig häst. Enligt din bedömning kommer det att ta ”tusen år” att lasta hästen på detta vis och hästen är inte i närheten av att gå in i transporten.

Vad gör du:

* Jag erbjuder min hjälp.

* Jag HADE hjälpt till om jag hade blivit tillfrågad men jag erbjuder inte självmant min hjälp.

* Jag erbjuder inte inte min hjälp och skulle jag bli tillfrågad hade jag sagt nej.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag hade inte erbjudit min hjälp utan att bli tillfrågad. Har lärt mig att hästmänniskor ”kan så bra själv” 😉

    Svara
    • CeciliaL

      Samma här. Har erbjudit vid något tillfälle men lärde mig snabbt att det är bättre att låta folk hållas, hur puckade och ineffektiva deras metoder än är.

      Svara
  2. Jenny

    Det handlar ju om att erbjuda hjälp på rätt sätt oftast…

    Inte för att jag själv är särskilt duktig (jag är snarare den som står där och gärna tar emot (rätt) hjälp) men jag brukar fråga andra som verkar ha problem om det är något jag kan göra för att hjälpa till? Man kanske inte börjar med att säga att det de gör verkar vara felaktigt och komma med förändringar direkt även om man skulle vilja.

    Svara
  3. Prick

    * Jag HADE hjälpt till om jag hade blivit tillfrågad men jag erbjuder inte självmant min hjälp.

    Detta är ju en ganska vanlig syn i slutet på tävlingsdagen. Brukar tänka att man istället för ridträning ska lägga pengarna på lite lastträning innan man ger sig ut. Erbjuder mig ALDRIG att hjälpa till att lasta såvida det inte är någon jag känner. Hjälper ALLTID till om det är någon som frågar (oavsett vad det gäller).

    Svara
  4. MandaS

    Hade hjälpt till om de hade frågat! Vi har även fått hjälp vid lastning av unghästen då hon gärna gör lite som hon själv vill och då är man tacksam! För de är inte kul att bli ståendes! Nu last tränas hon iför sig i princip varje vecka så allt bara ska flyta på sen 🙂

    Svara
  5. rackemarie

    Svår fråga! Tänker jag att det är jag (oftast vi) som står där med en häst som inte vill gå på skulle jag nog bli stressad om det kom någon ”som vet bättre”. Men å andra sidan är en hjälpande hand alltid välkommen.
    Har hänt att jag erbjudit min hjälp. Sagt lite försynt att ”säg till om du vill ha hjälp”, men jag tycker egentligen inte att jag är den bästa lasthjälpen med okända hästar. Det kan hända så mycket. Blev faktiskt sparkad i lördags av stallägarens lite lynniga ungsto som tyckte att jag ”duttade” på henne lite för kraftigt 😉

    Svara
  6. Betty

    Blir väldigt irriterad när en del bara rycker grimskaftet ur handen på en och ska ”läxa upp” min häst. Det är det värsta jag vet. -.-
    Vet inte om det är för att jag ser ”hjälplös” ut, för folk ska alltid fixa allt åt mig.
    Vill hellre göra allt själv, utan att någon är med för oavsett om jag ska rida eller lasta så går det alltid bättre då.
    Syrran, som är den enda som respekterar min kunskap (:P) hade jag hjälpt om jag kunde och hade lust, mycket pga. att jag känner hennes häst.
    Någon annans häst hade jag kanske hjälpt att stänga lemmen eller bommen. Men jag tycker att man ska uppmuntra ägaren till att lasta sin häst själv. Sen kan man ge tips på vägen om vad det är som inte fungerar. Hästen har ju en anledning till att inte vilja gå in och det brukar man kunna lösa på mindre än en timme om man bara är tillräckligt uppmärksam och hästen inte är livrädd för transporten 🙂
    Får man inte in hästen i transporten tycker jag man ska börja träna på att lasta. Går inte det får man söka hjälp. Det är ju faktiskt inget att skämmas för, hur naturligt är det för hästen att gå in i en plastlåda som skallrar och där det dessutom är trångt liksom?

    Kram!

    Svara
  7. Lena B

    Beror på, kan tänka mig alla tre punkterna för min del. Är inte ovillig att hjälpa till och frågar ngn så gör jag det säkert. Ser de otroligt hjälplösa och förtvilade ut, så kanske jag erbjuder mig själv;-).

    Svara
  8. Birgitta

    Jag brukar alltid erbjuda min hjälp, främst för att ”skona” hästen då folk som har lastningsbekymmer ofta försöker lasta så ”bakvänt” att det är dömt att misslyckas.

    Jag är dessutom duktig på att lasta OCH lugn och det brukar dessa bakvända lastare sällan vara= dåliga förutsättningar.

    Men alla uppskattar inte hjälpen eller är kanske för arga för att tacka efteråt.

    Fick en gång in en jättebesvärlig häst i släpet och inte ett tack efteråt.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag har också rätt bra track-record när det gäller lastning, och är lugn. Men jag upplever allt att de flesta är jättetacksamma för hjälp. (och ibland lite generade för att de inte hanterar situationen). Samma med backning av släp – jag har backat ut ett antal släp från ponny-tävlingar (det fanns några föräldrar som kände till min talang – och det spred sig snabbt i leden…) och bara fått uppskattning.

      Svara
      • Lisa

        Anna-Kajsa: Tror det beror mycket på hur den som hjälper till beter sig i situationen och vilket bemötande man visar upp mot den personen som t ex inte kan få in sin häst i släpet. Kan tänka mig att du är ödmjuk när du erbjuder din hjälp och därför får ett tack tillbaka… Har sett folk hjälpa till på ”översittarsätt” och högljutt skrävla om hur duktiga de är, inte konstigt att tacket uteblir då…

        Svara
        • Birgitta

          Ska man erbjuda sin hjälp tycker jag att man ska göra det lugnt och utan ”översittarsätt”. Har man hållit på och lastat en motsträvig häst ett tag brukar man inte vara på så gott humör (min erfarenhet) och att då träffa på en besserwisser tror jag inte gör saken bättre.

          Svara
      • Birgitta

        Jag tillhör ju dom som inte drar mig för att be om hjälp med knixiga backningar hellre än att veva omkring fram och tillbaka (ja, jag är pinsamt kass på att backa med släp efter alla dessa år…) och det finns inget som verkar göra i alla fall män så glada och tjänstvilliga som just denna för dom lilla baggis. Det bjuder jag gärna på :)!

        Svara
  9. Cristel

    Vet inte vad jag hade gjort. Kanske kommit med en kopp kaffe för att de skulle få besinna sig lite? Jag är verkligen ingen höjdare med lastning!

    Svara
  10. rackemarie

    Ja, hjälp med backning vill jag gärna ha. Fy vad jag hatar att backa med släpet. Nu följer oftast mannen med, men jag fasar alltid för att behöva backa de gånger jag är ensam.

    Svara
  11. Ann

    Om jag blir tillfrågad hjälper jag väl MOTVILLIGT till. Jag är definitivt bra på lastning av ovillig häst MEN anser att det är en ganska farofylld grej och inget jag gärna gör. Alla kan vi hamna i en oväntad situation men jag blir faktiskt lite irriterade på hästägare som inte har så mycket pli på sina djur att de själv får in dem. Hästar som inte vill gå in i transporten på tävlingar är något jag ytterst sällan ser tack och lov. Vanligare hos veterinären och dyl.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>