Onsdag- lättnad

Hihi…om ni läser rubriken och har förmågan att lägga ihop två och två så förstår ni kanske att det gick bra vid dagens veterinärbesök.

Jag skojade med veterinären och sa att han har fått en heeeeelt fel uppfattning av Kreon som är som ett LJUS när han är där.

Han låter sig longeras hur stillsamt som helst medan traktorer och annat dundrar förbi, vid böjproven står han blickstilla och ser så from ut och springer på löpargången som om han aldrig gjort annat :).

Dagens böjprov visade inget och Kreon hade citat ”svarat fantastiskt på behandlingen”.

Gissningsvis fångade vi upp denna hältan i ett tidigt stadium och han fick ju också behandling bara någon dag därefter.

Nu ska jag skritta i en vecka till och därefter trava och galoppera rakt fram i 2 veckor till. Efter 1 månad ska Kreon vara i full gång om allt går enligt plan.

Vi diskuterade också det som en bloggläsare frågade efter; om vi dagsläget borde ha ”gått till grunden” med varför skadan uppstått igen och hur man i så fall kan göra detta och inte bara behandla symptomen.

Knät är ju röntgat ua och det man kan göra om en hälta återkommer mycket snabbt igen eller flera gånger till är att gå in med titthålskirurgi och se om det finns något kring leden som kan ”skrapas rent”.

Min veterinär tycker absolut inte att detta är aktuellt just nu och jag instämmer helt- knät har så att säga svarat alldeles för bra på behandling så här långt.

Ytterligare ett besök är inplanerat efter en månad och är Kreon fortfarande ua då kan vi börja planera för tävling längre fram.

Jag kommer också att följa veterinärens råd och göra en check-up efter höstens/ vinterns tävlingar och då kanske behandla knät förebyggande med tuppkam som inte ger några biverkningar till skillnad från cortisonet som knät behandlats med denna gång (för 2 veckor sedan). Cortison KAN ju ge biverkningar om det ges väldigt ofta och kan också i sällsynta fall vara fångutlösande.

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Hej! Skönt att höra om Kreon! Hur gör du när ni ska tillbaka på tävling, lättare klasser först eller kör ni vidare på nivån ni är på nu? Är ju väldigt olika från ryttare till ryttare../Linda

    Svara
    • Birgitta

      Gissningsvis får Kreon gå någon/ några MSV C (beroende på hur lugn han håller sig) innan det blir debut i MSV B. Lägre nivå än så spelar nog ingen roll vad gäller just hans tävlingsbeteende och eftersom han gått så bra i MSV C med X ser jag ingen anledning att han ska gå ner i klasserna. Men detta är rena spekulationer och förutsätter att han kommer igång och kan tävla i slutet av juli typ. Då har han ju inte haft ett jättelångt tävlingsuppehåll (knappt 3 månader). Men man vet ju aldrig vad som händer…..

      Svara
  2. Hedwiginnan

    Åh vad skönt! Då är ni snart igång igen. 🙂 Jag brukar böja igenom Hedwig hos veterinär två gånger om året för att upptäcka eventuella skador på ett tidigt stadium. Åker även om hon känns fräsch och fin. Det är skönt och en trygghet att få klarttecken att allt är UA och att det bara är att köra vidare med jämna mellanrum.

    Det var väl någon diskussion på buke för ett tag sedan angående det där med regelbundna vet-checkar där vissa ansåg att de själva kunde avgöra om hästen var ofräsch eller inte. Personligen anser jag inte attt jag är tillräckligt kompetent för att avgöra med 100% säkerhet så därför kostar jag på henne dessa vet-besök.

    Har du förresten kollat om möjligheten att få bakknäna blistrade och om detta skulle kunna hjälpa honom under tiden som du bygger upp honom?

    Svara
    • Birgitta

      Jag frågade om man kunde blistra knät men veterinären tyckte att tuppkamsinjektion var en bra lösning vid behov.

      Vad gäller att själv avgöra om hästen är halt eller ej så anser jag mig inte heller kompetent nog, ffa eftersom bakknän är/ kan vara väldigt ”luriga” och hästen inte alltid känns ”riktigt halt” utan kanske bara lite ovillig att utföra vissa saker eller tar enstaka konstiga steg eller snubblar till, tappar ett bakben ibland osv.

      Jag har i alla år varit övertygad om att det går runt en hel del hästar med böjprovsreaktioner som de får gå med väldigt länge (för alltid?) för att ägarna inte begriper bättre och kanske aldrig ställer sådana krav att en rejäl hälta bryter ut.

      Kreon var ju inte heller halt vid varken longering eller när jag sprang med honom men hade ändå en 2-gradig böjprovsreaktion.

      Hade jag bara ridit ut honom och/ eller ridit mer kravlöst är ju frågan när han hade börjat kännas halt för mig. X kände ju det för att han ställde krav på framridningen till den tilltänkta debuten till MSV B men som sagt- hade jag varit en promenadryttare hade jag nog kunnat rida i MÅNADER på en häst som egentligen inte var 100 % fräsch.

      Svara
  3. Dagge

    Härligt med bra besked från vetchecken!!! Hoppas ni är igång snart igen så man får följa er spännande framfart på tävlingsbanorna :-D.

    Svara
  4. Madeleine

    Det var längesedan jag hörde talas om blistring.
    Kommer knappt i håg hur det gjordes. Är det inte en sorts brännskada man orsakar av att linda utanpå liniment?
    Och hur kan det i så fall stärka något ?

    Svara
    • Birgitta

      Den blistring jag också minns från ungdomen var när någon i oförstånd gjorde som du skriver.

      Effekten av blistring KAN om jag har förstått saken rätt öka blodgenomströmningen till det aktuella området just för att man ”retat” det(läs: skadat det lite).

      Svara
  5. Hedwiginnan

    Fast jag menade underhudsblistring nu. Alltså att man sprutar in C-vitamin runt leden för att stabilisera den. Hästar har naturligt instabila knäleder, något som inte orsakar problem när de lever fritt men iom att vi vill rida på dem samt att de ska samla sig så kan det bli bekymmer.

    De finns lite olika åsikter om detta. Vissa menar att det inte gör någon skillnad alls medan andra tycker att det gör stor skillnad.

    Svara
    • Birgitta

      Vi pratade lite om ”instabila knäleder” idag och där menade min veterinär att B-vitamin KAN hjälpa. Men just Kreon har inte instabila knäleder.

      Svara
    • Prick

      VEM underhudsblistrar med C-vitamin undrar jag?
      Och att hästar har naturligt instabila knäleder? Var har du fått det från?

      Svara
      • Hedwiginnan

        Det kan du bland annat göra på Mälarkliniken och Brunmåla. Inget jag hittat på själv faktiskt. Har även gjort det på min häst och vet många andra som har gjort det. Trodde faktiskt att det var ett ganska välkänt fenomen.
        Om du är seriöst intresserad av att ta reda på mer om detta så kan du kontakta någon av dessa kliniker så kan de säkert ge dig bättre information.

        Svara
        • Prick

          Pja, blir inte mer övertygad faktiskt. Man utför ju onekligen underhudsblistring på klinik, därom råder inga tvivel, men att man skulle använda askorbinsyra känns… sådär….

          Svara
          • Hedwiginnan

            Menar du att veterinären ljög när han sa att de sprutar in C-vitamin runt leden? Det verkar ju märkligt i sådana fall.
            Sen har jag skrivit på ett annat ställe i bloggen att det finns olika åsikter om detta även bland veterinärer. Min ordinarie veterinär anser att det är hokus pokus och gör det inte. Det var en annan veterinär som gjorde det på min häst och det var alltså han som sa att alla hästar har naturligt instabila knäleder så detta är inte heller något jag har hittat på själv. Sen finns det säkert variationer där vissa individer är mer instabila än andra.
            Det är många inom dressyren som underhudsblistrar, det vet jag men även inom travet är det tydligen ganska vanligt.

            Personligen tycker jag att Birgitta ska följa sin veterinärs rekommendationer men innan hon åkte dit så skrev jag att hon kunde fråga sin behandlande veterinär vad han/hon ansåg om underhudsblistring och om det var något som skulle kunna hjälpa Kreon att slippa framtida knäledsinflammationer. Hennes veterinär trodde dock mer på att underhålla med tuppkam då och då om jag förstod det rätt så då får hon ju följa den rekommendationen.

            Jag varken förespråkar eller avråder från underhudsblistring men eftersom jag vet att det är en behandlingsform eller rättare sagt mer en underhållningsbehandling så tänkte jag att det kunde vara intressant för Birgitta att känna till att det finns och då ha möjlighet att kunna ta upp frågan med sin veterinär. De allra flesta av oss är ju tacksamma om vi slipper spruta leden på hästen eftersom det även medför risker.

            Om Kreon fortsätter att få återkommande knäledsinflammationer så kanske även IRAP skulle kunna vara en behandlingsform som skulle vara mer effektiv.
            Här finns mer information.
            http://www.alltomhastar.se/artiklar/hast-halsa/irap-behandling-av-ledinflammation-hos-hast/

          • Birgitta

            Jag tycker att det är väldigt intressant att vi diskuterar olika metoder, mediciner, behandlingar osv.

            Sedan kanske man väljer att inte alls ta till sig något, ta till sig något till en viss del eller svälja alla råd man får med hull och hår :).

            Och jag tror inte alls att det är fel att prata öppet med sin veterinär och inte heller där köpa allt rakt av utan faktiskt ifrågasätta om det inte finns en bättre metod eller något som är lika bra men som man av någon anledning vill prova osv.

            Så känner jag nu med Soyas epilepsi tex. Det finns en medicin som, om jag har uppfattat saken rätt används till 90 % av alla hundar som får medicin (Fenemal). MEN: det har nyligen också kommit en annan, på olika sätt påstått bättre medicin, Pexion, som inte alla veterinärer har så stor erfarenhet av eller kanske knappt ens känner till.

            Och då ser jag inget fel att förslå den nya medicinen även om det inte är jag som är veterinär och så får det vara upp till veterinären att ta ställning till om min idé är klok eller ska förkastas men då vill jag också veta varför.

  6. Prick

    Skönt att det går åt rätt håll 🙂

    Tuppkam är bra som underhåll och används friskt härikring mina trakter. Kortinson drar sig många för nu när det är lite lurigt och kan ge utslag på doping fast det gått många veckor… Synd egentligen om hästen behöver behandlas ”på riktigt”.

    Svara
    • Birgitta

      Min veterinär berättade detta igår- att det var hans skyldighet att informera att cortison kan ge utslag på doping även efter de 28 dagarnas karens.

      Nu har vi ju inte tänkt tävla under juni oavsett men det är ju bra att känna till.

      Svara
  7. CeciliaL

    Underbart, Birgitta!! Haller tummarna att allt nu gar enligt plan. 🙂

    Blistring – hade ingen aning om att man kunde gora det under huden/i leden! Undrar just om det har vetenskapligt bevisat positiv effekt?

    (Daremot vet jag att blistring pa huden ar saaa old hat och bevisligen inte fungerar, men genom mitt arbete med en valgorenhetsorganisation (The Brooke Hospital) i mellanostern och Indien, vet jag att det fortfarande ar extremt utbrett i andra delar av varlden. Tillsammans med hokus pokus som att halla pulvriserat glas i ogonen pa hasten, skara upp nasborrarna och ”pin fire” (sticka in glodande trad i kroppen, ar val oxa nan slags blistring) och diverse andra grymma behandlingar).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>