Fråga från en läsare om flugskydd

En läsare efterlyser andras erfarenheter kring olika flugtäckes effekt och själv skulle jag vilja utvidga frågan till att gälla ”allt” man kan använda sig av för att skydda våra fyrfotingar från allehanda flygfän.

Vad använder ni?

Vad hjälper och vad är att kasta pengarna i sjön?

Själv köpte jag förra året ett för mig nytt insektsmedel som heter CENTAURA, en ganska dyr spray som jag dock upplevde var både effektiv och utan den ibland väldigt skarpa lukt som en del medel avger.

Det som är bra med Centaura är att man kan använda det på både häst, hund och sig själv och det påstås skydda i ganska många timmar (minst 12).

Ett medel som jag tycker varit rena ”vattnet” är RENONS- noll effekt om ni frågar mig.

Annars använder jag mig ibland av vanliga flugtäcken och tycker väl att de ger hyfsat skydd.

Det går ju hål på så tunna täcken ganska lätt men har man en häst som går ensam så håller de för några månaders användning och är ju inte så dyra i inköp.

Flugmössor använder jag mig också av- har köpt hur bra huvudbonader som helst för 60-70:– i Ullared och tycker att det är ett effektivt skydd mot kryp i ögon och öron.

Sedan ska det sägas att jag tycker att vi i både detta och förra stallet alltid varit väldigt förskonade från rejäla broms/ mygg/ fluginvasioner- jag har ju läst om andra mindre lyckligt lottade hästägare som inte ens kunna släppa ut sina hästar dagtid eftersom de bara sprungit runt som galningar och i sådana extremfall vet jag inte vad, om något, som hjälper.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Jag köpte också Centaura förra året hos veterinären (tror den bara säljs där?) Tyckte också att den fungerade ok, även om jag inte gilladen doften på den heller.

    Mössa får han ha när vi rider ut på sommaren.

    Fördelen (det finns nackdelar också) med våra hagar är att de ligger på slätten, det innebär att det oftast blåser en del. Blåsten gör att hästarna skonas från de värsta attackerna.

    Svara
  2. rackemarie

    Stora flygfän är vi ganska förskonade ifrån, men just nu har vi en del KNOTT. Använder Ultrashield och kan se att tex flugorna inte sätter sig på benen direkt efteråt i varje fall. Mössa vid uteridning om flugorna är besvärliga. Flugtäcken (Mark Todd). Har haft våra i flera ÅR utan att de gått sönder! Dessutom resår mellan täcke och hals. Köpte nu Shires kombinerade regn/insektstäcke, men det har jag inte hunnit utvärdera ännu. Flughuvor brukar jag ha Jacson elastiska trä-på-huvor. Inte så slitstarka, men sitter bra utan att ge skav.

    Svara
  3. Mandasliv

    Vi har alltid använt Switch förut men de får ju inte säljas längre. Ända mygg medlet på marknaden som hjälpt våra hästar. Haft täcke på ponnyn nått ärmen hon blir irriterad på de . Just nu så är de rätt lugnt med snuskiga flygfän men de kommer nog. Brukar inte knappt gå att vara i stallet. Vi får hoppas vi hittar nått medel som funkar!

    Svara
  4. CeciliaL

    Vi har GALET mycket knott som bits, speciellt pa magen/mellan benen pa ena hasten och inuti oronen pa andra hasten. Inga bromsar och inte nagra flugor att tala om f.n. Jag anvander foljande, som verkar ha mer effekt an andra metoder:
    Nettex flugspray med DEET och tea trea oil samt Nettex Itch Stop salva pa magen/insidan av benen/skapet.
    Mark Todd flugtacke som ar ok. Funderar dock pa att skaffa nagot eksem-tacke som tacker magen battre (MT tacket har en rejal maglapp men inget mellan benen)
    Horseware flughuvor som ar ratt bra och haller battre o sitter pa battre an andra jag provat, samt att oronmaterialet inte rivs sonder sa latt. Den gamla Rambo flughuvan var dock battre an nuvarande Amigo huvan, men de ar iaf mer prisvarda an andra jag sett. Kopte en billigare, den holl i ett par dagar…
    Och i desperation har jag borjat ge ett tillskott fran Feedmark (feedmark.co.uk) som ska hjalpa, men jag vet inte om det kommer gora det… kanske bara jag som ar lattlurad… Far se om det gor nan skillnad.
    Flyveil nar jag rider unghasten, som annars kastar med huvudet.

    Svara
  5. Jenny

    Jag har beställt hem nytt flugmedel i år, CLAC heter det, verkar funka bra än så länge får se när dom större flygfäna dyker upp. Har även sprayat hundarna med det som haft betydligt färre fästingar än tidigare så det verkar ju lovande 🙂
    Och så har jag köpt flugtäcke på BILTEMA, billigast på marknaden faktiskt och jag blev positivt överraskad. Täckena är lite stora i storlekarna, maggjordarna till bukplattan är ganska långa men i övrigt en väldigt fint täcke med både hals och skydd för magen för 299kr!
    Flugluvan därifrån är också bra dock har mitt 170cm halvblod storlek PONNY i luvan ha ha, fick lämna tillbaks full-storleken och sa att ”den var för stor” i returdisken, då frågade expediten om jag hade en väldigt liten häst. Kunde inte låta bli att skratta lite och påpeka att dom nog hade lite fel på sina storlekar…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>