Fråga från en läsare om triangelmärkning

Hej! I helgen var jag och en vän och tittade på en saluhäst som skulle gå en dressyrklass.   På framridningen ser vi en (jättefin) häst som ser ut att ha en triangel på vänster baklår. Hästen med triangeln startar strax efter den vi kikade på så vi kom ut samtidigt som den skulle in och vi har naturligtvis diskuterat om detta kan vara en triangelmärkt häst!!! Vi försöker kika (läs GLOR!) på den och vi kan faktiskt inte annat än tro att det var en triangel på låret. Har du eller dina bloggläsare hört om att man kan/får tävla på såna hästar eller om det finns någon rasmärkning som liknar en triangel?? Tilläggas ska, att detta var en regional tävling med MSVC och MSVB klasser (om det nu har betydelse). Vi sa aldrig något till någon vare sig ryttare, domare eller sekretariat om detta fynd. Kanske borde man gjort det? En annan fråga är ju om hästen är rätt märkt? Borde en triangelmärkt häst kunna gå såna klasser?!

Personligen GISSAR jag att ni ”såg fel”, dvs att hästen INTE var triangelmärkt. Triangeln brukar vara ganska liten och inte speciellt iögonfallande.

Så här säger TR:

Häst som av försäkringsbolag betalat ut ersättning för och som är triangelmärkt, får inte delta i tävling.

 

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mandasliv

    Finns ju massor av olika brännmärkningar på import hästar! Min tex som är från Österrike har ett T och H som står för Tyroler Haflinger. Så de kan ju lika bra vara en brännmärkning. Och jag tror att folk borde ha reagera annars.

    Svara
    • Birgitta

      Även Kreon, mitt danska varmblod är brännmärkt (se bild i inlägg från 17 augusti 2012). Ser ut som en kungakrona med siffor under men syns dåligt.

      Svara
  2. rackemarie

    Min är Westfaler och har ett W inuti något som kan likna en krona. Lille Dansken har också en brännmärkning. Skulle tro att det måste ha varit något sådant rasförbundsmärke som läsaren sett förhoppningsvis!

    Svara
  3. Lina

    Det var jag och min väninna som såg triangeln när de tog av skydden alldeles intill oss. Och ja, det var en triangel (ca fem cm) och vi såg även ett annat bränn/frysmärke lite längre fram på låret som såg ut som den hannoveranarna får i Tyskland. Har haft en likadan på min valack.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, det låter ju onekligen som en triangelmärkning. I så fall borde den inte fått starta.

      Svara
  4. Anna-Kajsa

    Och förutom alla rasförbundsmärken (min är hannoveraner-märkt) så finns det raser där man tillämpar stuteri/uppfödarmärkningar (t ex Lusitano och PRE). Eftersom varje uppfödare har sin egen brännmäkning finn det en oändlig variation på märkningar.

    Svara
  5. Madeleine

    Jag har för mig att en triangelmärkning är en frysmärkning. Och då blir det vita hår.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>