Rid mer så rider du bättre!

Ibland ser och/ eller läser jag om ryttare som ganska ofta inte riktigt ”får till det” i sin ridning på olika sätt.

När de sedan berättar om sitt ridupplägg, hur ofta och länge de rider så tror i alla fall jag att det ibland KAN vara där skon klämmer och att de genom att ändra detta kanske skulle få en bättre känsla.

För ridning är enligt mig ändå till i alla fall viss del en form av ”nötande inlärning” och rider man för sällan tar det mycket längre tid att lära sig att rida bra än om man gör det regelbundet, för att inte säga flera gånger om dagen.

Nu kan ju få av oss hobbyryttare rida flera gånger om dagen men jag tror att man i alla fall bör försöka träna dressyr (om det nu är den grenen man ”satsar på”) 3-4 gånger i veckan så att både man själv och hästen ”får in känslan” så att säga.

Ibland hör jag också resonemang som ”det kändes så bra att jag slutade efter några varv” och här vill jag också höja ett varningens finger.

Så klart ska man inte sitta och nöta samma saker om och om igen till leda men ibland behöver både hästen och man själv som sagt ”få in känslan” och att då sluta så fort denna känsla infunnit sig tror jag är dumt.

Ibland är det i min bok bättre att verkligen njuta av vad det nu var man ville uppnå- rida en stund i detta och berömma hästen och inte genast bryta av, ge lång tygel och sluta passet.

Allt är givetvis en avvägning mellan uppbyggnad och att både tjata ihjäl och kanske också rida itu hästen men jag anser att en normal, frisk häst i sina bästa år ska kunna ridas i varje fall 45-60 minuter flera gånger i veckan utan att man ska vara rädd för att överanstränga den.

Åter talar jag om anpassad ridning med skrittpauser men att ofta rida pass på bara runt 30 minuter tror jag KAN vara en orsak till att man ofta upplever att det inte känns 100 % när man rider.

Hästen bygger knappast någon kondition av hobby-dressyrridning (LA-rörelser kan vi säga) i 30 minuter varav man skrittat hälften och man själv, menar jag, hinner inte få in ”känslan” på så kort tid.

Väntar man sedan några dagar tills nästa pass har man som ekipage hunnit förlora ännu mer av känslan och så blir det, om inte en ond cirkel, så i alla fall ett evighetsarbete att utvecklas.

Att proffsen kan rida och utbilda hästar superproffsigt på 30-minuterspass är jag den första att instämma i men vi hobbyryttare kan inte jämföra oss med dessa utan behöver mer mängdträning rent ut sagt- det tror jag på i alla fall.

Så är du inte helt nöjd med din träning- prova att träna oftare och lite längre- jag tror att det KAN hjälpa vissa i alla fall.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag tror också att mer träning ger bättre ryttare. Mer träning behöver däremot inte alltid ge bättre häst – men att alltid sluta så fort det går bra håller jag med om är dumt. Både ryttaren och hästen måste ju få känna den rätta känslan så mycket att den till sist blir vardag. Det allra bästa om man vill bli en bra ryttare är att rida mycket på olika hästar. Kan man sedan ha tränarhjälp på många av passen dessutom så är det ännu bättre.

    Svara
  2. Cristel

    Jag tror du har helt rätt! Det är där min sko klämmer, jag lägger av alldeles för tidigt när något går bra. Jag ska genast sluta med det och istället ”nöta” den goda känslan lite mer 🙂
    Alla gillar ju att göra sånt man är bra på och att få beröm för något man tycker är lätt.

    Svara
  3. Birgitta

    Jag tror att man ibland slutar så fort något börjar gå bra av rädsla att det strax ska börja gå dåligt igen och det vill man ju inte.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag fick en gång tipset att ibland rida ”gladdressyr”, dvs ta ett pass då man bara gör det man är bra på och njuter av det. Det är bra för självförtroendet och humöret! Att titta på bra ridning kan också hjälpa, man känner ju faktiskt lite av känslan även när man tittar på.

      Svara
  4. Minstral

    Jag tittar aldrig på klockan när jag rider, när jag kommer in efter ridturen så kan jag ha ridit alltifrån 30 min till 1h och 30 min. Man rider väl ett pass där det känns bra och man är ”klar” med det man planerat för dagens pass. Har väldigt svårt för det där med tidsbestämda ridpass (förutom när jag är hos tränaren förstås) det är ju inte kvantiteten på passet som spelar någon roll utan kvaliteten. Ibland kan ett riktigt bra ridpass vara 15-20 min. Jag räknar inte in framskritt och avskritt. Ska man däremot köra rena konditionspass så får man ju köra på lite men annars tycker jag att det är löjligt att klocka passen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag klockar inte heller mina pass medvetet men det brukar ändå bli så att jag rider i varje fall 45 minuter (ibland upp till en timme) inklusive lite skritt.

      Skulle min häst kännas underbar efter 15-20 minuter (vilket han faktiskt oftast gör) skulle jag ändå fortsätta att rida.

      Jag har alltid flera saker jag vill rida igenom under ett pass (för att ta ett exempel: skänkelvikningar, skolor, förvänd och samlad galopp, övergångar mellan skritt och galopp) och det hinner i alla fall jag inte riva av på 20 minuter hur lättriden min häst än är.

      Skulle jag rida i 30 minuter eller mindre skulle jag betrakta det som en vilodag mer eller mindre.

      Svara
  5. Minstral

    Oj, då har du inte sett Misty efter ett riktigt bra 30-minuters pass. Jag kan garantera dig att hon inte har sett ut att ha haft en vilodag. Dock är mina pass ofta tuffa så det behövs inte harvas så länge. Blir ju ca 50 min med framskritt och avskritt. Men vi rider väl alla olika helt enkelt. Jag rider kanske mer intensivt. Men återigen så klockar jag inte passen utan följer min plan. När jag har nått det uppsatta målet för dagen då är vi klara helt enkelt. Hade jag rivit av det uppsatta målet supersnabbt då hade jag höjt ribban till nästa pass helt enkelt.

    Jag är bara lite allergisk mot det här med hur lång tid man måste rida för att det ”ska räknas”. Jag tycker att tiden är totalt oväsentlig och tidsrider man då har man ingen bra plan tycker jag. Ena dagen blir det kanske en halvtimme och andra dagen blir det kanske två timmar, det beror ju helt på vad man jobbar med för stunden och om man kanske precis höjt ribban. Sen kan man självförtroende rida och då kan man ju glida på lite, men är det nya lite svårare saker vill jag inte sitta och harva i 45 minuter, då rider jag hellre 20 min och skrittar ut en runda efteråt.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det ”måste” vara så att vi rider olika för du kan väl inte mena att du skulle hinna avverka allt det jag räknade upp som exempel i förra kommentaren på bara säg 20 minuter?

      Redan innan jag börjar med diverse rörelser har det gått MINST 10 minuter i trav och galopp mer kravlöst och uppvärmande och att då hinna så många olika moment på 10 minuter- nej, det fixar jag inte och då är Kreon ändå den mest lättridna häst jag haft. De andra hästarna behövde ännu mer framridning.

      Det jag förr med svårare hästar kunde ha problem med var att jag riskerade att rida för länge = nöta tills det bara gick sämre eller inte blev bättre i alla fall.

      Även om alla mina hästar haft mycket bra kondition har jag aldrig upplevt att dressyrpass över 1 timme varit särskilt lyckade. På den nivån jag tränar orkar varken häst eller jag hålla 100%-ig kvalité i över 1 timme (exklusive skritt).

      Svara
  6. Birgitta

    Sedan vill jag förtydliga att inlägget är ETT tips man kan prova för att förbättra sin ridning.

    Det kanske inte alls fungerar eller så ÄR man redan nöjd med sin ridning och då ska man givetvis inte ändra på något bara för att….tycker jag.

    Svara
  7. Minstral

    Nä men jag skrev ju inte att jag skulle avverka det du räknade upp ovan;) Om jag precis har höjt ribban och gör något som är väldigt jobbigt för Misty då skrittar jag kanske 10 min, jag skrittar ju inte runt på lång tygel i 10 min utan jobbar på i skritten så hon är mjuk och ”loss”. Sen kör jag på direkt med galopp då det funkar bättre på henne, gör inget särskilt i galoppen, rullar mest på och får henne att ta stöd jämnt. Det jag sen gör är ju helt beroende på vad jag har för plan, det kan vara något som är nytt och väldigt jobbigt och då tragglar jag inte utan uppnår mitt mål innan Misty är för trött. Sen travar jag av lång och låg och skrittar ut på markvägen. Varför måste jag jobba med massa moment under samma pass alltid?

    Ska jag under ett pass avverka det du räknade upp ovan då behöver jag såklart cirka en timme, men mina pass ser inte alltid likadana ut, varken när det gäller kvalitet eller kvantitet:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>