Dagens (samvets)fråga

En trogen läsare har skickat in följande samvetsfråga:

Scenario:

Du rider ibland i ett ridhus där betalningen för att nyttja detsamma ska erläggas i en brevlåda som är uppsatt i ridhuset. Du är en person som vanligtvis inte går omkring med kontanter på dig.

Hur agerar du:

* Jag ser till att ändå aldrig glömma att ta med mig pengar då jag tycker att det är viktigt att man gör rätt för sig.

* Jag glömmer kontanter ibland men är noga med att ta med mig dubbelt nästa gång för att göra rätt för mig.

* Jag är inte främmande för att någon gång hoppa över betalningen- så himla noga är det inte.

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Rie

  Det fans så i ett ridhus jag red i.
  Eftersom jag bara red i ridhus då och då passade detta mig bra.
  Jag hade alltid ett kuvert med mig uppmärkt med mitt namn och jämna pengar i.
  En gång glömde jag att lägga det på lådan vilket jag upptäckte när jag kom hem…
  Så jag for helt enkelt förbi ridhuset senare och lade det på lådan.
  Men, som man kunde befara, så missbrukades detta så att lådan försvann och därmed detta erbjudande.

  Svara
 2. Susanna

  Alternativ nummer två. Ett är orimligt för de flesta tror jag, alla glömmer nog någon gång och det får man nog räkna med om man har det systemet.
  Nummer tre är hur som helst inte ett alternativ.

  Svara
 3. Minstral

  Jag glömmer inte, vet jag att jag ska rida där fixar jag pengar under dagen så jag har med mig. Samma när jag tränar, har aldrig glömt ta med pengar.

  Skulle jag mot all förmodan glömma så tar jag naturligtvis med dubbelt nästa gång.

  Svara
 4. Birgitta

  För egen del skulle jag svara alternativ 1- jag är extremt noga med pengar på det viset. Jag skulle inte vilja riskera att åka ifrån ett ridhuslån utan att betala, att någon noterade detta och sedan kanske trodde att jag medvetet ”glömt” att betala.

  Och jag vet hur en del funkar ibland: hade ett sådant scenario inträffat hade det lätt kunnat spridas ett rykte att ”håll koll på Birgitta- hon gör allt för att slippa betala och göra rätt för sig”.

  Nej, ska man göra sig till en tjuv får det allt vara värt mer än en sketen hundring….

  Jag har själv en fd stallkamrat som trots flertalet påminnelser har ”glömt” att hen är skyldig mig 150 ynka kronor. Att man vill skita ner sig för en sådan småsumma övergår mitt förstånd då vi högst troligt kommer att stöta på varandra många gånger till i livet…..

  Svara
 5. rackemarie

  Alternativ ett. Eller ev. lagt ett meddelande i lådan om min miss. Har dock aldrig hänt. När jag besökte grannklubben senast hann den ansvarige åka iväg innan jag hann betala. Åkte tillbaka så fort som möjligt efter att vi lasrat av etc hemma.

  Svara
 6. Polly

  Alt tre, tyvärr.
  Det blir för dyrt annars 350:- till tränaren och 200:- i ridhusavg.
  Försöker ursäkta mig med att det är min hemkommun som äger anläggningen.
  Normalt sett är jag mycket noga med att göra rätt för mig.

  Svara
  • Minstral

   Men så kan man ju inte resonera, då har du ju helt enkelt inte råd att rida i detta ridhus med den tränaren och då får man låta bli. Det är en dyr hobby vi pratar om, inte något man verkligen måste!

   Svara
 7. CeciliaL

  Jag skulle normalt inte glömma att ta med pengar, men nog kunde det hända ibland, eftersom jag dels bor på landet och inte alltid passerar bankomater och dels betalar nästan allting med kort så jag har vanligen väldigt litet kontanter i plånboken. Om jag glömde att ta med konstanter skulle jag lägga en lapp i lådan och säga detta, och antingen åka tillbaka snarast och poppa i kontaterna i lådan, alternativt betala via internet om man kunde göra det (tänkte skriva ”eller lägga en check i lådan”, men sådant gammalmodigt trams håller ni väl inte på med i Sverige längre!). Skulle självklart inte strunta i att betala!!

  Svara
  • Birgitta

   Ha ha…nej, checkar är så vitt jag utdöda sedan länge i Sverige :).

   Jag har heller i princip aldrig pengar på mig- betalar och VILL betala allting med kort.

   Tack och lov kunde/ kan jag betala både X och Christina genom att sätta in pengar på deras bankkonton- tycker det är väldigt jobbigt att behöva tänka på att ta ut pengar.

   Svara
 8. Nevve.se-en gång stalltjej, alltid stalltjej

  Jag hade varit noga med att betala varje gång och förberett det, det tycker jag är viktigt.
  Förmodligen hade jag haft pengar i mitt stallskåp eller liknande ”för säkerhets skull” också så jag kan betala även om jag inte har kontanter i plånboken.

  I vårt ridhus finns en burk där man kan lägga 50 kr för enstaka pass, vilket funkar bra, men man kan också betala månadsvis eller halv/helår. 200 för en månads obegränsad ridning i ett år gammalt ridhus med hindermaterial, daglig harvning och toppenunderlag känns absolut värt pengarna, så jag betalar alltid 200 per månad till stallägaren, för även om jag inte ridit mycket i ridhuset nu i sommar så är det skönt att veta att jag KAN släppa hästen där, löshoppa eller rida om det är dåligt väder också. Det är alltid mockat, undanplockat och som mest har vi nog varit fem st i ridhuset samtidigt sedan jag kom till stallet i januari. Det är dessutom nästan aldrig uppbokat, vilket är skönt!

  Svara
 9. Blomman

  För min del är alt. 2 klockren. Jag brukar vara noga med att ta med mig kontanter när jag måste men det händer att jag glömmer i all hast. Vill absolut göra rätt för mig i alla lägen men inte åker jag tillbaka till ridhuset en extra gång för att lägga dit kontanter om jag skulle missa. Sååå nitisk är jag inte!

  Svara
 10. Titti

  Högst troligt hade det blivit alternativ 2 då jag är sjukt dålig på att ta med kontanter!! Jag hade förmodligen betalat trdubbelt mellan varven! Men betalat hade jag gjort i alla fall!

  Svara
 11. Polly

  Kanske en dålig ursäkt men det ridhuset jag inte betalar för mig rider jag i 2×45 minuter per månad i. 200:- per tillfälle kostar det i ridhusavgift. Hade det varit en vettig summa per gång hade jag gärna betalat.
  Det ridhus som jag har tillgång till dagligen har jag löst ridhuskort till.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Ja, en dålig ursäkt. Om du tycker det är för dyrt får du väl låta bli att använda ridhuset, alternativt se om du kan förhandla ner priset? Att stjäla ridning i det är inte en lösning.

   Svara
   • CeciliaL

    Tänkte faktiskt samma – om man inte gillar priset, kan man väl inte bara ge sig på att rida där och strunta i betalning? Tycker jag var ett konstigt resonemang. Jag menar, om jag går till en affär och ser något jag vill ha men tycker är för dyrt, kan jag ju inte bara ta för mig, eller? Då får man väl pruta eller gå och handla nån annanstans.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>