Förbud mot täckesnarkomani?

För ett tag sedan pratade jag med en hästägare som förfasade sig över att hon, då hon hade stalljour i sitt stall, fick släppa ut en annan hästägares häst iförd inte mindre än 3 täcken (det var ca 4 minusgrader då och ingen nederbörd).

Vi kom att prata om det som jag självsvådligt döpt till ”täckes-narkomani” och precis som alla missbruk är det säkert svårt att bryta ”bara sådär”.

Jag tycker ändå att man har kunnat läsa ganska många studier kring det här med hästens behov av täcken osv men ändå envisas vissa med trippel-täcke utomhus eller dubbeltäcke vid ridning.

Under vår diskussion sa jag lite skämtsamt att det enda sättet att stoppa missbruket är att helt enkelt FÖRBJUDA det- precis som man har förbjudit…tja…knark tex 🙂 !

Lite skämt och lite allvar men om det fanns ett tydligt förbud à la ”i detta ridhus är det förbjudet att rida med dubbla täcken” så skulle kanske vissa missbrukare lyckas tända av och inse att det inte bara GÅR utan GÅR UTMÄRKT att inte bylta på hästen en massa tyg?

Sedan tror jag (så klart???) inte att någon ridhusägare hade velat/ vågat ta denna fight liksom ingen/ få stallägare lägger sig i om någon vill överutfodra feta promenadponnyn med 5 kilo havre men frågan är om det faktiskt inte hade hjälpt?

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Om jag hade inackorderingar hade jag inte haft täckespåläggning/täckesbyte som ingick iaf. Jag misstänker att det hela minskar om det blir en massa arbete för en själv? Vi låter för övrigt hästarna stå med samma täcke på natten som de har ute, när man morgonfodrar/släpper ut i jobbkläder går det inte att hålla på med skitiga täcken. En av hästarna går förresten med dubbla täcken just nu – han hade inget vintertäcke så han fick ett stalltäcke med ett regntäcke över. Det funkar, men jag ser det lite som en nödlösning. Tre täcken låter ju vansinnigt! Sånt ser ju jag nästan aldrig, men jag förstår ju att det förekommer.

  Svara
  • Birgitta

   Det är nog en ganska effektiv väg att gå Anna-Kajsa: att vägra täckesbyte anlternativt att man tar så mycket betalt att folk inte tycker att det är värt det.

   På min anläggning tar man numera betalt och det har gjort att en hel del NU låter hästarna stå med samma täcke inne som ute.

   Svara
   • CeciliaL

    Tycker jag var en bra ide – fast finns val risk att folk later hasten sta med for manga eller for varma tacken bara for att de inte vill betala??

    For ovrigt har jag helt slutat med stalltacken och har bara ute-tacken. Ser ingen anledning till att byta, fattar inte nu varfor jag gjorde det forr i tiden, men det kanske ar for att ute-tacken brukade vara sa otympliga att man helt enkelt maste ta av dem och hanga upp dem? Nu ar de ju alltid fortfarande torra pa insidan och sa latta, att det ar battre att de ’torkar pa hasten’. Saa smidigt och tidsbesparande.

    Om stallagaren daremot hade forbud och for mycket regler, sa skulle jag inte gilla det. OK, om regeln var ’man far inte ha tre tacken pa hasten’, det hade ju inte paverkat mig, men nog tycker jag att jag sjalv ska fa bestamma hur jag skoter min hast. Fast i just det har fallet ar jag helt pa din sida!

    Svara
 2. Titti

  Ojojoj, det förbudet hade jag velat se reaktionerna på;)!! Är inte själv någon fan av en oändlig mängd täcken, men brukar inte ta den diskussinen, det är ett känsligt kapitel. Nyfiken hur gör du själv när du anser att någon ”täckat” sin häst för mycket? Säger du till eller låter du det vara?/ Titti

  Svara
  • Birgitta

   Visst tusan är det ett känsligt kapitel och just därför säger jag ytterst sällan något även om jag ibland får bita mig så hårt i tungan att det gör ont :).

   Jag anar att mina åsikter är tämligen välkända i alla fall på anläggningen där en hel del läser min blogg och här gör jag ju ingen hemlighet av vad jag tycker.

   Skulle någon FRÅGA om mina åsikter IRL skulle jag tveklöst säga min mening utan omskrivningar men O-OMBEDD- nej, det ska mycket till- just för att det är så känsligt.

   Svara
  • Birgitta

   Stackars djur. Kan inte vara roligt att stå med all den tyngden över ryggen- det blir ju trots allt några kilo….

   Svara
   • CeciliaL

    Himmel… FYRA tacken…

    Jag tycker att ju mer man tackar desto mer maste man tacka. Minns stoet jag salde som hade den mest underbara blanka tata pals, som en knubbsal, och ALDRIG fros. Brukade bara ha regntacke pa henne for att halla henne ren. EFter att jag salt henne var jag och besokte henne en gang nar jag var i det omradet och nya agare ojade sig over hur frusen hon var och vilken tunn pals hon hade! Och sa fick jag se hur de tog in henne och lade pa henne ”duntacke” med nedvikt ’krage’ och ett stalltacke till ovanpa! josses. Undra pa att hon var frusen om de klemade bort henne sa dar mkt. Och mycket riktigt hade hon den vintern en valdigt tunn pals!

    Svara
 3. Helena

  I jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser för häst står att läsa: Du bör BARA sätta på hästen ett täcke om det behövs som skydd mot kyla, väta eller insekter.
  Tror vi ofta förmänskligar våra djur 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Visst förmänskligar många av oss våra hästar- jag försöker i alla fall AKTIVT tänka på att undvika det så mycket jag kan.

   Jag är ju själv extremt frusen och skulle jag täcka hästen utifrån mig själv så skulle han också få stå med 3 täcken utomhus :).

   Svara
 4. S

  I mitt stall ingår en av-på-tagning av täcke, vilket innebär att helst ska min häst bara ha täcke ute, alternativt om han även ska ha täcke inne ha det täcket på under utetäcket så han är ”påklädd” när utetäcket tas av. Anledningen till att iaf jag vill ha täcke på min häst är att han är äldre, har lätt att tappa hull och förmodligen alltid varit lite ”bortklemad”, ser ingen anledning att börja härda honom vid 20 års ålder. Drar dock gränsen vid två täcken (termo+tjockt utetäcke) när det är riktigt kallt så det även blir kallt i stallet(-15 och neråt), och har en ganska krånglig vid-vilket-väder-ska-han-ha-vilket-täcke-lapp på boxen (ganska tjockt, tjockt, tjockt+innetäcket). Rida med en massa täcken skulle jag aldrig göra, räcker med ländtäcken av olika tjocklek – i ridhus ENDAST vid framridning/avskrittning men eftersom jag för det mesta rider utomhus & på kvällen så får vi stå ut med ett fleecefodrat reflextäcke (går efter en väg till ridbanan) på hela tiden. Att stå inne med samma täcke som hästen ska ha ute låter helt galet – kan ju knappast vara skönt för hästen att stå inomhus i plusgrader med ett täcke anpassat för -10.

  Svara
  • Anonym

   Hade inte ens reflekterat över det -temperaturen är samma inne som ute, enda skillnaden är wind chill isåfall.

   Svara
  • Anna-Kajsa

   Hästarnas komfortzon när det gäller temperatur är mycket större än människors. Dessutom är skillnaden i temperatur mellan ute och stallet sällan så jättestor, det är ju inte som vårt inomhus.

   Svara
   • Birgitta

    Så tänker jag också. Sedan är det väl skillnad på stall och stall, en del är tämligen ”varma” men just vårt stall är ganska kallt så jag tror inte att hästarna står och är ”för varma” med sina utetäcken.

    Och det är för övrigt också något jag skulle önska att ALLA tänkte på; att man inte kan jämföra ens egna hem med stallet och springa runt och ständigt stänga för att man som MÄNNISKA fryser.

    OK om det finns risk att tex vattenrören fryser, då ska man givetvis stänga men om det bara beror på att man själv fryser får man faktiskt klä sig bättre.

    Svara
    • Anna-Kajsa

     Med hästar är det ju så att det finns saker de mår mycket sämre av än kyla i stallet – fukt, dammpartiklar och ammoniak t ex. Jag vågar påstå att varma stall i de allra flesta fall har sämre luft än kallare. Hästarna är ju nästan alltid den enda värmekällan, och de avger även fukt och ammoniak – är luftvolymen per häst så liten att de lyckas värma upp ett stall helt och hållet en riktigt kall dag är troligtvis inte luften särskilt bra. Vi har en fläkt som drar in luft utifrån. Den har vi på även när det är minusgrader i stallet. Vattnet får man säkra på annat sätt, t ex genom elledningar och att isolera. Sen önskar jag mig infravärmare eller liknande på skötselplatsen måste bara hitta några som är godkända för stallmiljön.

     Svara
 5. Cia

  I år har jag inte använt tjockare täcken än mitt nya 100 grams med tillhörande hals. Vi har haft typ -8 som kallast. Nu ska jag i och försig klippa pålen igen, klippte typiskt ponnyklippning i november… Funderar på att klippa mer denna gången, han blir så svettig när jag tränar. Det måste bli rätt så omgående klippt, eftersom vissa hästar redan visat tendenser att släppa lite hår redan och jag klippet innan fällning.
  Med nyklippt häst kan jag däremot lägga på mitt 300 grams täcke och även ha hals på. Fast vi är nog lite ” kärringarna på landet ” i vårt stall och visst har vi täcken, men aldrig gör tjocka…. Är det -20 grader åker 300 grams täckena på. Däremot har våra hästar fri tillgång på hö i slowfeedingnät och frostfritt vatten. Hästar som har mat fryser ju sällan, sen är hagen stor och de går i flock och brukar traska runt, leka och hålla igång en hel del.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, med mat, vatten som inte fryser och stora hagar där hästarna kan röra sig, i flock dessutom, så är det ju ”tusen” gånger lättare att hålla värmen än i våra små grushagar utan mat.

   Så jag kan förstå att man är mer försiktig när man har hagar som våra men därifrån till att sätta på 3 täcken…nej…det är galenskap!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>