Och motsatsen finns (så klart) också!

Efter att nu ha ondgjort mig över ”dagens ungdom” 2 dagar i rad måste jag som motvikt berätta om ett allt annat än ”slött barn” som vi har på vår anläggning.

Flickan, som är 12 år, hjälpte mig med en del stallsysslor igår och det var en syn för ”sore eyes”.

Hon bar höpåsar, la i lunchmat i hästarnas krubbor, sopade och fejade som en ”hel karl”, ja hon bar till och med 2 halmbalar åt gången (!), något jag själv sällan gör för det känns så otympligt i vår smala stallgång.

Vips så var allt stallarbete avklarat med denna lilla hjälpreda och det är inte första gången jag har skådat hennes effektivitet.

Men bland just stalltjejer så finns det fortfarande dessa energiknippen även om de är ett utdöende släkte även här- det vet jag att vi diskuterade på ridskolan redan innan jag flyttade för snart 5 år sedan.

När jag började rida DOG man av lycka om man blev tillfrågad om man ville skritta en halt häst i ridhuset i 20 minuter- nu för tiden vill en del barn och ungdomar knappt RIDA- de ”har inte tid”, ”orkar inte”, ”har inte lust”.

Men som sagt; man ska inte dra alla över en kam och jag blir alltid lika glad när jag möter pigga, energiska tjejer som tycker att det är kul att hjälpa till, precis som jag själv tyckte en gång i tiden (och fortfarande kan tycka).

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    De där tjejerna finns fortfarande, ser dem på ridskolan. Men nu för tiden försvinner dessa snabbt till privatstallar då det finns större möjlighet att få rida då eller så får de egen häst. Idag är nog föräldrar mer stöttande i sina barns intresse och har bättre ekonomi och möjlighet att köpa en häst om barnen är intresserade. Det finns dessutom betydligt fler mammor som red som unga och tycker det är roligt att köpa häst tillsammans med sitt barn. Så jag är övertygad om att de finns kvar de finns bara på andra ställen än ridskolorna för det mesta.

    Svara
    • G

      Håller med, vi har en kanonbra medryttare (16 år, från ridskolan), min dotter (9 år) tycker stalljobbet är kul och jag ser massor med drivna barn och ungdomar ridskolan. Och jag är själv en sån förälder med gammalt hästintresse som uppmuntrar och stöttar.
      Sen kan man ju också lägga till att utvecklingen och bekvämligheten ökat en del senaste decennierna. Märta o Bengt 85 år, förfasar sig säkert över hur lat du är Birgitta som inte går till banken och betalar dina räkningar, kör bil till mataffären och tycker du har allmänt höga krav på din standard, så var det minsann inte på deras tid. Vet inte hur produktivt det är att gnälla på ungdomar egentligen, har gjorts i alla år oavsett generationer och de har ändå bara skrattat, inte brytt sig och sen hittat sina egna vägar. Kan vara så att vi är på väg mot vår undergång men jag tror inte det är 90-talisterna som kommer vara spiken i kistan :D.
      Gnäller dock själv ibland, så är det ju när man har åsikter om det mesta.

      Svara
  2. Madeleine

    Jag är uppväxt med sk fri uppfostran, dvs ingen uppfostran alls.
    Jag var en glad unge som alltid hängde i stallet. Och uppfattades nog som väldigt flitig och hängiven.
    Men detta valde jag själv för att jag älskade det, tänk er hur det gick med sådant som inte var lika kul. Precis, inget alls!
    Det var inte svårt att få jobb på den tiden.
    Och där fick jag lära mig att ta ansvar även över det som inte var så kul.
    Pengen ramlade ner när jag väldigt förvånad fick sparken från några arbeten.
    Så även om föräldrarna inte sköter sin uppgift så blir man varse när man ska ta hand om sig själv.
    Och den dagen kommer för oss alla

    Svara
    • Birgitta

      Hoppsan! Se där ja- så kan det gå 🙂 !

      Tyvärr riskerar en del ungdomar idag inte ens att ”få sparken”- de FÅR INGA jobb med den attityd de har.

      Svara
  3. Malin Johansson

    Ja man blir glad när man ser energin.den tappade tyvärr min dotter för ca halvår sedan fast hon har alla möjligheter i världen att rida min häst men hon vill ha lugn o ro o det får man inte alltid på en ridskola…så lite ledsen är man allt nu när man åker ensam till stallet. ..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>