Tisdag- vad ska man tro?

Nej, att vänta och se är inte min grej…..det misstänkte jag redan igår.

Så; veterinärtid är bokad till på måndag (första lediga tid då min veterinär är på kurs resten av veckan) och vid behov kommer min hovslagare ut på fredag.

Att jag har blandat in hovslagaren beror på att Vicke i eftermiddags för första gången hade puls i vänster fram samtidigt som det benets hov var en aningen varmare än motsatt hov.

Detta KAN (observera KAN) indikera en hovböld men det kan så klart både vara en kotledsvrickning och allt möjligt annat höll jag på att säga.

Men OM hoven fortsätter att vara varm så kommer hovslagaren för att ta av skon osv fast han ville att det skulle gå någon dag till så vida Vicke inte blir märkbart sämre förstås. Bölden måste få tid på sig att mogna mer-förutsatt att det är en böld alltså.

Men vi får se….

Jag har under mina ca 25 år med egen häst endast haft EN hovböld och den märktes genom att Heron var halt EN dag och att hovslagaren vid nästkommande skoning hittade en utläkt böld som jag alltså inte ens varit medveten om.

Archie fick en blödning i hoven kort innan kvalitets (bra tajming….) – precis som med Vicke hade jag inte den blekaste aning om varifrån den kom så visst kan hästar bli halta på alla möjliga vis- DET vet jag säkert i alla fall.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Med tanke på din tidigare beskrivning och pulsen så känns det ju som en hovböld. Hoppas på det är ju ändå det minst ”onda” av alla hältor en häst kan få….

    Svara
  2. Dressyrtant

    Min häst har mjuka sulor och fick sulblödning med samma symptom. Då skoddes han med silikonsulor och blev ohalt direkt. Nu har han bara sulor och har samma symptom. Hovis kommer idag så kanske jag slipper klinikbesöket som är bokat till måndag…

    Svara
  3. Titti

    Jag är nog som du, varför vänta bättre att beställa tid och sedan avboka om hältan försvinner!! Det kan ju faktiskt bara vara en hovböld eller tryck i hoven! Hovbölder kan var jäkligt knepiga och ibland svåra att diagnostisera. Det finns två saker här i livet som man kan vara HELT säker på. Att man någon gång ska dö och att hästen någon gång kommer att bli halt!! Hoppas det bara är något litet och att han blir bra snart igen!!/ Titti

    Svara
  4. Dressyrtant

    Med tanke på hur lerig vintern har varit så är det ju inte konstigt att hovarna tar stryk.
    Bokar hellre tid en gång för mycket jag med. Vi får hålla tummarna att det är något hovrelaterat!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, att det har varit lerigt ska gudarna veta….

      Och i TEORIN är det mycket som talar för att det ÄR hovrelaterat men är det något jag har lärt mig så är det att det med hästar inte finns någon lag för någonting banne mig.

      Det skulle mycket väl kunna vara så då jag kommer till veterinären på måndag att hästen inte ens är halt på vänster fram där man känner och till och med SER puls utan i höger bak eller vad tusan som helst….

      Svara
  5. Kristina

    jag brukar säga att bästa hältan är en hovböld. Visst, de KAN bli komplicerade, men oftast är det värsta att se hästen ha så ont. Jag höll på med travhästar ett tag när jag var yngre och då var ju hovbölder väldigt vanliga om jag jämför med hur många jag hör talas om nuförtiden, förmodligen var det en kombination av sköra hovar pga påfrestningar, många skobyten och ibland barfotajobb. Det är plågsamt för hästen, men har man tur så öppnar den sig fint och sedan är man av med besväret. Fort och lätt! Håller tummarna för att det är en liten och väluppförd böld och din häst snart är som vanligt igen!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>