Byter ni?

Följande kommentar från en bloggläsare fick mig att fundera:

Jag tror att det handlar om att variera sig precis som man gör med allt annat i livet. Man använder inte samma bett varje dag, vecka ut och vecka in, man byter sadelgjord för att variera trycket, man byter schabrak för att inte hästen ska få skav.

Ja, handen på hjärtat- hur noga är ni med att byta utrustning på era hästar och gör ni det liksom medvetet, för att undvika skav och tryck eller gör ni det av andra orsaker, tex av rent estetiska skäl?

Jag ska villigt erkänna att jag mycket sällan (i princip aldrig) byter utrustning för att undvika skav eller tryck- jag har sett till att ha så pass välpassande saker att detta problem inte ska behöva uppstå så att säga.

Tex att byta sadelgjord kan jag inte minnas när jag GJORDE (observera den fina ordvitsen)- den jag har på min dressyrsadel är flera år gammal och dessutom köpt begagnad men av mycket god kvalité.

Schabrak byter jag av estetiska skäl- inget annat.

Det jag väl kan hålla med om hade varit vettigt att byta ibland är bett och ett tag var jag mer noga med detta då jag några gånger i månaden kunde rida på hack och resten av dagarna på tränsbett eller kandar.

Med Kreon upphörde hack-ridningen av förståeliga skäl (han var inte tillräckligt pålitlig för denna betsling vid uteritter och det var innan köpet av honom vid dessa tillfällen jag red med hack) och Vicke har jag inte funderat så mycket över betslingen på hittills eftersom han har en jättefin mun och kan ridas på vanligt 2-delat bett med knappt åtdragen nosgrimma.

Men hur resonerar ni? Är ni lika ”slarviga” som undertecknad eller mer noga och med vad och varför i så fall?

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag byter bett/nosgrimma och växlar mellan dressyr- och hoppsadel och de har olika gjordar. Tycker nog viktigast att växla bett. Så liten yta och ganska stora krafter som påverkar i munnen.

    Svara
  2. Åsa T

    Jag hade 2 olika träns, ett när jag tränade och ett när jag tävlade, men det var noga ganska exakt likadana bett. Gjorden bytte jag också till tävling, för jag hade en finare… Hästen gick med dressyrsadel 2ggr/veckan. Tävlade bara hoppning.
    Nej, jag var nog för lat, men det gick bra ändå. 🙂 Hästen var hel och fin under de 2,5 åren jag hade den.

    Svara
  3. Titti

    Jag byter hejvilt både bett, träns, gjord och schabrak! Jag har rätt många träns med olika bett som jag byter beroende på om jag rider ut, hoppar, markarbetar eller tömkör! Schabraken använder jag max tre- fyra gånger innan jag tvättar dom för att undvika skav. Dessutom smörjer jag allt läder förutom sadeln efter så gott som varje pass;)! Avskyr smutsiga saker på hästen och är lite ”tvångig” där!!

    Svara
  4. Malin Johansson

    Hej

    Byter bett och vojlock, sadel har jag en men jag håller på att leta efter en mjukare sadel som passar min häst också men det är inte lätt…
    Putsar sadel en gång i veckan och träns nästan varje gång det används.

    Svara
  5. jannike

    Byter bett och träns rätt ofta, har ett träns för varje bett. Gjorden byter jag aldrig, är en ELT gjord som han behöver gå med. Sadeln är måttad och byts inte.
    Schabraken byts med jämna mellanrum.

    Själv växlar jag mellan olika sporrar

    Svara
  6. Susanna

    Jag är väldigt noga med att variera bett och träns. Har fyra träns med olika bett sittande på. Pullarnosgrimma med ett lite skarpare tredelat vid hoppning, ett träns utan nosgrimma och med rakt bett vid longering, vanligt dressyrträns (pullback) med tredelat bett som används till vardags samt ett träns med remontnosgrimma och ett rakt gummibett som också används till vardags. Med vardags menas de helt vanliga passen i paddocken och uteritter. Anledningen att jag är noga med detta är att min tanta har en kindtand i underkäken som flyttat sig utåt och ligger utanför tandraden och trycker mot kinden. Detta är inget hon har ont av, men hon skulle nog kunna få om det dag ut och dag in var tryck utifrån (tränsen). Bett byter jag av den anledningen att hon lätt blir tung och vill lägga sig på bettet om jag inte varierar mig. Har köpt ett hack som jag tänkte testa inom en snar framtid.

    När det kommer till schabrak och benskydd/lindor så byter jag bara av rent estetiska skäl eller när de blir smutsiga. Täcken byter jag mellan två stycken varannan dag eller så eftersom hon har så himla hög manke och gärna får skav där och på bogen, och hon HATAR bogskydd.

    Byter mellan dressyr- och hoppsadel också, för ryggens skull. Fick jag välja själv skulle jag alltid rida i dressyrsadeln då den är ljusår mycket skönare. Gjord byter jag aldrig, har en till dressyrsadeln och en till hoppsadeln.

    Svara
  7. Cecilia

    Varierar främst bett och nosgrimma. Schabrak byts självfallet när det börjar bli läbbigt. Har tre utprovade sadlar (med olika sadelgjordar) så det blir ju naturligt variation beroende på om jag rider dressyr, hoppar eller konditionstränar.

    Svara
  8. Ann

    Det faller sig liksom naturligt med bettbyten när man varvar mellan träns och kandar.
    Mest går de på kandar, men rids någon dag per vecka på träns. Sen tömkör jag också minst en dag per vecka och har då ytterligare att annat bett (skarpare då jag alltid tömkör ute i skogen och inte vill tappa hästen). Om jag longerar – sällan iofs – så finns det ett »longeringsträns« med ett annat slags bett.

    Sadlar har jag två som passar på båda hästarna så det blir också lite byten, om än inte lika ofta.

    Svara
  9. CeciliaL

    Na, jag gor som du: jag har grejor som passar och inte skaver. Skulle inte funka i distans om prylarna skavde sa mycket att man maste halla pa och varva. Har ett ladertrans och ett distanstrans. Anvander samma bett – vada for hogt tryck, sa mycket tryck brukar jag inte lagga pa att hasten maste fa byta trans for att inte fa ont. Fast ska nog ha ett litet skarpare trans i borjan av tavling om han visar sig bli stark, sa kan man byta nar han settlat ner, och tanker aven introducera hack snart. Byter inte gjord; jag har hittat den som passar och inte skaver och den haller jag mig till (har 3 i olika langd, just nu pa langsta gjorden, men lar val byta till kortare allteftersom sasongen pagar). Alla mina vojlockar ar samma – Nuumed med ullfoder. Byter nar de blir smutsiga. Longerar gor jag pa hans vanliga trans. Tacke byter jag efter vaderlek och om de gar sonder/blir blota.

    Fast haromdan kom jag pa att jag ar litet sugen pa ett till riktigt SNYGGT ladertrans. 🙂 Vet inte vilket jag ska valja…. Senare i ar kommer jag troligen kopa en distanssadel, far val se hur jag gor da med hans vanliga (VSD Fieldhouse) sadel som jag nyss kopt, men behaller sakert den sa lange den passar (han ar ju ung och lar andra form en del), for det kan vara bra med en vanlig sadel till dressyr och annat.

    Svara
  10. Jennifer

    Jag är noga med att variera bett och att byta schabrak/lindor/skydd. Tar alltid av schabraken från sadeln både för hästens och sadelns skull. Min går alltid på hack vid uteritter, annars varierar jag mellan rakt och tredelat bett samt kandar någon gång ibland.

    Svara
  11. Linda

    Varierar mellan bett och bettlöst.
    Byter schabrak bara för det estetiska.
    Har en dressyrsadel och en bomlös sadel och den bomlösa använder jag ibland bara för att jag tänker att hästen ska tycka det är skönt. Jag hatar den. Det går inte att rida i den.
    Sadelgjord blir ju att den varieras iom sadelvariation då, inte annars.

    Fast jag rider kanske bara 2 -3 dagar i veckan så det ska nog inte spela så stor roll på så vis. De andra dagarna gör vi annat, tex kör eller tar en cykel tur, tömkör osv. Så mina få väldigt mycket variation aoutomatiskt.

    Svara
  12. Eva i Lux

    Calvin har 3 nästan identiska pullbackträns, med LIKADANA vanliga 2-delade bett. Ett för mig, ett för beridaren som hjälper mig 2gg/veckan och då slipper jag öppna skåp, förbereda osv. Det sista är utan nosrem och med westerntyglar, det använder jag då och då i skogen, för mer ”frihet”. Helt enkelt praktiskt tänkt.

    Prima har ett dressyr- (2-delat) och ett hoppträns. Det sistnämnda har ett skarpare 3-delat bett (med platta i mitten) och mexikansk nosgrimma då hon blir så extremt het.

    Kandaret är ett kandar!

    Har dressyr-, hopp, och allroundsadel, som jag växlar beroende på vad jag rider (självförklarande).

    Ser ingen anledning att ändra något som funkar. Har inte köpt nytt bett på år och dag. Sist jag hade annat bett på Calvin var ett pessoa, då var han 6 och hoppade rätt ”häftigt”. Han blir 19 på lördag och är i ”Prima” form, need I say more?

    Svara
  13. Eva i Lux

    Onödig rättelse: givetvis är bara TVÅ av the Destructors träns pullback 🙂

    Svara
  14. M

    Jag har säkert sex-sju träns som olika bett på, endast för att kunna variera. Inte ett enda av dom har nosgrimma, hacket då om man räknar så 😀 Vill byta bett helt enkelt för att det ska vara olika tryckpunkter. Rider inte med tryck men vill ändå erbjuda munnen variation, även om alla grejer jag har är välanpassade! Något bett vet jag att han inte funkar lika bra på och det ska jag byta ut. Han verkar inte gilla raka bett.. Ska byta ut detta så snart han slutat vila, unghästen har en viloperiod just nu,.

    Gjord har jag inte bytt direkt, men har plan på att skaffa en till. Kanske är bra att växla det med? Schabrak byts när det är smutsigt. Har ingen annan utrustning typ

    Svara
  15. silverbjälke

    eftersom fokus ligger på unghästar byter jag när hästen blivit starkare eller större eller tänderna ändrats, inte av andra skäl. lägger för mycket pengar på riktigt bra grejer och både räknar med och ser att det inte blir tex skav.

    schabrak!??? självklart hittar man alltid nya snygga och byter oftare än man själv byter om 🙁

    Svara
    • CeciliaL

      Ja, precis – jag byter bett nar hasten utvecklar sig och behover nagot annat, eller om man ska jaga och behover litet mera nodbroms eller nat. Men ser inget behov att vaxla om flera ggr i veckan eller ha manga olika trans och bett, annat an for olika grenar da.

      Svara
  16. Minstral

    Schabrak byter jag såklart när det är smutsigt. Bett byter jag inte då jag bara har hittat ett bett som Misty trivs med, ett Sprenger KK ultra, kunde ju köpt lite olika Sprenger och växlat mellan, men det har jag inte råd med. Dock rider jag med hack då och då. Byte av sadelgjord blir mellan dressyr- och hoppsadeln. Skulle aldrig mecka med olika gjordar eftersom de gjordar jag har är inpassade ihop med sadeln. För mig är det en självklarhet att passa in gjord ihop med sadel även om en sadel passar kan en skitgjord paja alltihop.

    Svara
  17. rackemarie

    Har en sadel med tillhörande gjord (dressyr). Ibland kan det hända att han får låna en hoppsadel om det hoppas eller rids i skogen. Schabrak byter jag när det känns ofräscht eller av estetiska skäl. Har order av vet. att växla bett lite oftare. Har två träns för att det ska vara lite smidigare. Testade att rida på hack några ggr efter tandvården. Ingen höjdare precis. Har haft ett rakt Nova, inget bra det heller. Han går bäst på vanligt tvådelat tränsbett. Testar just nu ett som är liiite kortare och har fasta ringar. Verkar ok så här långt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>