Hmmm….sommartäcken

Såg en annons om sommartäcke till salu och började fundera på NÄR man egentligen ska använda dessa?

Jag vet nämligen att jag köpte ett supertunt, skitsnyggt täcke i Ullared för många år sedan, faktiskt i princip bara för att det var både billigt (under 200:–) och snyggt men jag kan knappt minnas att jag någonsin har använt det.

Förr kunde jag av lathet sätta på hästen ett tunt täcke för att den inte skulle skita ner sig i hagen men det har jag faktiskt slutat med- använder jag något tunt täcke så är det ett rent regntäcke.

Och att ha tunna täcken i stallet känns också meningslöst- det är verkligen inget jag tycker att hästar behöver.

Vid transportering kan man väl förvisso ha ett tunt täcke men för detta ändamål har jag flera fleece/svett-täcken så nej, inte heller där skulle ett tunt bomullstäcke fylla någon funktion.

Så nej, inga sommartäcken för mig längre men vad säger ni läsare: använder ni sommartäcken och i vilka situationer?

Och för att förtydliga: med sommartäcke menar jag ett täcke gjort av typ tunt bomullstyg som varken är att betrakta som regn, svett eller insektstäcke.

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonym

  Jag har precis fått tag på bomullstäcken efter en tids letande. Jag har dem framför allt i transporten när fleectäcke är för varmt (dvs stora delar av sommaren). Jag kan även ha dem i boxen under natten innan t ex tävling för att hålla hästen ren. Grejen är som sagt att de är mycket svalare än fleectäcken.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Hahaha, jag har inte skapat ett anonymt nick för att hålla med mig själv 😀 Jag skrev först detta från mobilen, och det såg inte ut som om det funkade, så jag skrev ett inlägg från datorn också!

   Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag hittade bomullstäcken till alla våra hästar på Falsterbo och var så glad för det – har letat ett tag! Jag vill ha ett svalt men stabilt täcke när jag kör transport på sommaren – fleece är för varmt och för det mest för sladdrigt också. (dessutom använder jag inte fleece så ofta, föredrar ull). Jag använder bomullstäcken även i boxen natten innan tävling på sommaren för att hålla hästen ren.

  Svara
  • My

   Själv tycker jag att ett bomullstäcke är bra att ha som ”fintäcke” då jag kanske ska köra någonstans med hästen och det är för varmt att ha thermotäcke och för kallt för att vara utan – eftersom jag stör mig på alla fleecetäcken som suger åt sig allt som kan tänkas fastna i det föredrar jag bomullstäcke för skönhetens skull 😉

   Sen kör jag ju inte Luz med sadel på så ur den aspekten behöver jag inget skydd (ännu).

   Ylletäcken tycker jag också allt fastnar i, men har ett smart täcke som är hundra år gammalt, men som är ylle undertill och bomull ovanpå 🙂 Så ser det i alla fall rent ut 😀

   Svara
 3. G

  Köpte ett begagnat bomullstäcke för 100 spänn som jag har i transporten när fleece är för varmt.

  Svara
 4. Prick

  Varför vill man ha täcke på i transporten på SOMMAREN?

  Kanske om man kör med öppen baklucka och det känns dragit men annars skulle jag söga det blir rätt varmt i en transport även om ventilationen fungerar bra. eller vill man ha täcke för att det är snyggt när man lastar ur kanske?

  Jag skulle gissa de flesta övertäckar sina hästar, ffa om de är svettiga. Tänk gärna – Om hästen svettas försöker den göra sig av med värme, är det då lämpligt att lägga på ett täcke … ?

  Svara
  • Birgitta

   Du ”tog orden ur min mun”- jag förstår inte heller varför man har täcke i transporten när det är VARMT och då kör jag ändå ALLTID med öppen baklucka- året runt.

   Enda skälet till täcke i transport när det är varmt skulle för mig vara om jag kör hästen sadlad- och då i syfte att skydda sadeln- fast frågan är hur mycket ett tunt täcke skyddar?

   Svara
   • G

    Svar till Birgitta och Prick

    Citat fr ditt inlägg, Birgitta:

    ”Vid transportering kan man väl förvisso ha ett tunt täcke men för detta ändamål har jag flera fleece/svett-täcken så nej, inte heller där skulle ett tunt bomullstäcke fylla någon funktion.”

    Jag tolkar det som att du använder täcke ibland på sommaren trots allt.

    I vårt land är ju inte alltid sommar = varmt så det är väl mitt svar på varför jag köpte ett när jag erbjöds för en hundring i samband med annat köp. Men mestadels har jag haft insektstäcke eller inget på vid transport.

    Svara
    • Birgitta

     Ja, jag använder täcke på sommaren ibland men precis som jag skrev så blir det då ett svett-täcke- inte ett ”vanligt” bomullstäcke.

     För mig fyller olika täcken olika funktioner:

     svett-täcke- när hästen är svettig
     flugtäcke- för att skydda mot insekter
     regntäcke- för att skydda mot regn
     alla andra täcke- för att skydda mot KYLA

     och just tunna bomullstäcken fyller ingen funktion HOS MIG (som har en ren häst i boxen).

     Svara
     • G

      Äh skrev ett svar men sidan buggade när jag skulle posta det. Ingen av oss har påstått att vi täckar när det är varmt utan använder det vid mittemellantemp när just fleece är för varmt.
      Sen vart du sätter gränsen för vilket tyg du vill använda vid värme/kyla är en sak och det var inte poängen med mitt citerande utan mer att du i inlägget skriver att du täckar vid behov men här i kommenterarerna verkar vara emot det och verkar utgå från att vi andra inte vet när behovet finns.

     • Birgitta

      Ja, ja…det är lätt att missförstå varandra i skrift.

      Och man får så klart använda vilka täcken man vill, när man vill.

      Inget fel i att ha ett sommartäcke om man tycker att det fyller en funktion- mitt inlägg handlade mer om att det för mig inte gör det då det finns flera andra täcken som jag i så fall hellre använder.

      Vid värme (mest sommartid) använder jag mycket sällan täcken öht- då ska det vara för att skydda mot insekter. Är hästen svettig och det är varmt= inget täcke. Regnar det men är varmt = inget täcke. Sedan behöver ju inte sommar vara = VARMT utan kan vara lite småkyligt också och då kan jag använda täcke. Så tänker jag.

     • Anna-Kajsa

      Och vi kör ofta sadlade, och ett stadigt bomullstäcke anser jag skyddar bättre än många andra täcken (eller sadelöverdrag). När vi kör hem och hästen är svettig åker den förstås utan sadel, och då tycker jag det är bra att ha ett tunt täcke på den blöta hästen – även då funkar bomullstäcket bättre än något annat jag vet. Och med en skimmel sover man mycket lugnare inför en tävling om hästen är täckad i boxen :-).

     • Prick

      Nä jag ser inget behov av täcke på sommaren alls. Sommar för mig är det i alla fall plusgrader och ytterligare lite varmare i släpet. Det är konstaterat NKT för hästar runt noll eller är det minus 5 till och med. Om hästen är blöt efter ridning (framflrallt om man ridit inomhus) kan man anta det är svett. Varför värma på ytterligare då? Med ett täcke alltså.

 5. Sara P

  Jag brukar lägga ett bomullstäcke på i transporten på sommaren (inte denna super-sommar, men vanliga halvtaskiga somrar). Vi har ett Ume-släp med sadelkammare så med bara en liten quarterhäst blir luftvolymen rätt stor i transporten och då luften cirkulerar vid körning så blir pållen nog så sval om ryggen – då är bomullstäcke perfekt. I ett vanligt släp med ett stort halvblod skulle jag tänka helt annorlunda 🙂

  Svara
 6. Minstral

  Jag har ett tunt Amigo nättäcke (cooler) när jag kör hästen, detta för att jag kör hästen sadlad och inte för att skydda sadeln utan för att hästen inte ska fastna med en stigbygel på någon konstigt sätt. Däremot hade jag mycket väl kunnat tänka mig att lägga på ett sommartäcke ute i hagen om jag skulle göra något där jag vill ha hästen ren och fin.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>