Är ridtjejer bortskämda?

Hamnade i en diskussion huruvida det är något speciellt med tjejer som har häst- det påstods att de generellt är mer bortskämda än ungdomar/ unga vuxna som inte har häst.

Och när jag funderade närmare på saken var jag tvungen att erkänna att det nog kan uppfattas så.

Jag har genom åren stött på ganska många unga människor (och en del som varit både 30 år och äldre) där föräldrarna fortfarande sponsrar hästintresset på olika vis trots att föräldern själv varken har eller har haft något eget intresse av ridning och/ eller hästar.

Att det är föräldrarna till ”hästägaren på pappret” som betalar stallhyran var inte ovanligt varken på ridskolan eller den anläggning där jag står nu och detta även om hästägaren arbetar och har inkomst.

Och betalar inte föräldrarna hela stallhyran och kanske till och med allt därtill (hovslagare, försäkring mm) så betalar de delar av kostnaden för hästen, utrustningen eller vad vet jag.

Själv kan jag inte bestämma mig för om jag ska vara avundsjuk på denna typ av sponsring eller jag ska anse den smått patetisk- å ena sidan hade det inte suttit fel med detta extratillskott och å andra sidan hade jag skämts över att någon annan betalar för MITT intresse.

Och nu har jag inga barn och är inte till fullo insatt i hur pass mycket föräldrar hjälper vuxna barn som INTE har häst men nog ÄR det ovanligt att man liksom bidrar till ett vuxet barns intresse med flera tusen per månad, eller?

31 kommentarer Skriv kommentar

  1. MandaS

    Pappa skor – jag köper skor
    Pappa fixar hö och hösilage genom att han gör in de själv de som våra ska ha plus de som ska säljas. Kraftfoder får hon inget så köper ett par mineral hinkar om året. De har sponsrat med sadel för 5-6 år sedan nät jag gick i skolan annars köper jag all utrustning själv.

    Svara
  2. CeciliaL

    Flera tusen i månaden i bidrag åt ett vuxet barn med arbete låter väldigt konstigt tycker jag, men om föräldrarna har gott om pengar så det inte spelar någon roll för dem, kanske de mera ser det som en delad hobby – det är ju väldigt många föräldrar som står i bakgrunden på tävlingar och groomar. Jag tänker även på de unga distansryttarna som måste ha ett helt team med sig på tävlingar (oftast mamma, pappa, pojkvän och ett syskon) för att överhuvudtaget kunna tävla. Det kostar tusentals pund att göra sådana tävlingar och ryttarna är ofta typ 20 så kan knappast tjäna speciellt mycket. Ofta är det hela familjens intresse även när de kommer ur junior/YR åren. Så familjen gillar väl att satsa sina pengar på det. Själv är jag bara avundsjuk då jag visserligen hölls med (unga, outbildade, oftast oinridna, billiga) hästar från 14 års ålder tills jag började på universitetet vid 18, men fick inga träningar, tävlingar, prylar osv, och såg omkring mig alla ponnyköubbstjejer

    Svara
    • CeciliaL

      ponnyklubbstjejer med flera fina tävlingsponnyer o engagerade föräldrar! Fast tog väl för givet att detta slutade när man själv började jobba! 🙂 (tusentals pund per år menar jag, inte att varje tävling kostar det, annat än om de är utomlands)

      Svara
  3. Prick

    Självklart vill man väl som förälder stötta och hjälpa sina barn i den mån man kan. Sedan är det väl en fråga var gränsen ska gå.

    Vet flera som tex åker på semester med sina föräldrar där föräldrarna betalar rubbet (för barn och barnbarn). Det är visserligen inte hästrelaterat men handlar om motsvarande pengar. Tror inte gemene man tycker det är konstigt så varför skulle det vara konstigare att betala del i stallhyra tex?

    Svara
    • Birgitta

      Och jag vet INGEN som regelbundet betalar för vuxna, arbetande barns semesterresor.

      I de fall det förekommer handlar det om när föräldern ”fyller jämnt” och vill fira med resa i stället för en fest.

      Men ÄVEN om föräldrar skulle bjuda vuxna barn på semester varje år så är ju detta en engångsgrej varje år, inte att man 12 månader om året betalar kanske upp emot 5000:–/ månad för en häst man själv aldrig ens tittar åt.

      Svara
        • Birgitta

          Åter igen så vet jag ingen som åker till Thailand med 3-4 vuxna barn varje år och betalar för dessa.

          Däremot vet jag flera som betalar för vuxna barns hästar i flera år.

          Svara
          • Prick

            Fast bara för att du inte vet betyder det ju inte att det inte finns?

            Min poäng är att det finns vuxna som får pengar av sina föräldrar även utanför hästeriet. Och att det inte är något som känns konstigt för någon part.

          • Birgitta

            Så klart finns det föräldrar som ger MILJONER till sina barn rakt upp och ner osv osv. Allt och alla varianter går att finna om man söker.

            MIN POÄNG är att det i min HÄST-värld är relativt vanligt att föräldrar betalar för (unga) vuxnas hästar.

            I min vanliga värld är det mycket ovanligt att föräldrar betalar för vuxna barns semestrar.

            Och jag tycker inte att det är konstigt att/ om man som icke-hästintresserad reagerar över häst-sponsringsfenomenet eftersom jag själv också gör det.

          • Prick

            Jag vet att du inte vet, du har nu skrivit det två gånger (fast jag skrev 2-3 vuxna och 3-4 barn).

      • CeciliaL

        Kanner inte igen det dar, men jag ar val litet utanfor den typen av cirklar kanske. Men att sponsra ett vuxet ’barn’ med en hast som denne inte egentligen rider/tar hand om, na, det later trist och jag gissar att foraldrarna inte ens vet att ’barnet’ inte egentligen ’tittar at’ hasten?

        Svara
  4. Trasselkvast

    Det är väl högst ovanligt att barnen har ett intresse som kostar flera tusen i månaden också, och även i de andra fallen (tex motorsport för killar, där pappan ofta är inblandad/intresserad) så är nog sponsringen minst lika hög. Ser inga problem med detta – folk gör vad de vill med sina pengar och kan ungdomar få fortsätta med sitt högst sunda intressa är det väl fantastiskt. Säger hon som aldrig varit sponsrad med något utom sina första ridstövlar och som var tvungen att sluta rida i flera år innan den egna inkomsten blev hög nog för att möjliggöra återupptagandet.

    Svara
    • CeciliaL

      Det dar tycker jag var en bra poang, Trasselkvast: jag vill valdigt garna att min dotter ska ha ett intresse som ar sunt och fysiskt, utomhus, som hon lar sig anvandbara ’life skills’ genom, och som hon kan halla pa med livet ut om hon vill. Redskapsgymnastik och balett i all ara, men det ar ju inte nagot som de flesta kan gora langre an tills de ar i de yngre tonaren liksom. Sen ar det ju sa himla KUL att ha nagon att dela hastintresset med och jag sjalv har haft SA mycket kul med min mamma och vara hastar i alla ar. Aven nu nar jag ar 47 och hon ar 70. Sa om jag kan fa ha sa kul med min dotter ar jag helt villig att sponsra. Som Trasselkvast skriver ar det ju manga sporter som kostar valdigt mycket. Jag tror inte Birgitta riktigt inser att foraldrarna inte nodvandigtvis star och ger de bortskamda barnen pengarna, utan ofta ar foraldrarna en superviktig del av det hela sjalva – som groom, som klubbsekreterare, som hinknisse, som ridsallskap, ofta rider och tavlar ju mamman ocksa, osv. Det ar ju KUL, inte bara en utgift. Kul aven att se sin lilla knatte (nar man nu val har bestamt sig for att man ska ha barn) utvecklas till en kompetent storre knatte som kan saga till ett mangdubbelt storre djur vad det ska gora, uppfora sig ansvarigt och utvecklas till en duktig ryttare/hastmanniska.

      Svara
      • Birgitta

        Så som DU beskriver det Cecilia är jag helt ”med på” det vettiga i att ”sponsra” sina barn!

        Det jag själv sett flera gånger är jag mer tveksam till.

        Dels i de fall då föräldern inte har det minsta EGNA intresse av hästar och aldrig någonsin ens har synts till i stallet och dels i de fall då sponsringen gör att hästägaren behåller hästen trots att den egentligen inte har tillräckligt intresse för att rida och sköta densamma. Men eftersom man inte har några som helst kostnader för djuret så ”hankar man sig fram” och rider lite sporadiskt osv- hade man däremot varit tvungen att betala själv är jag övertygad om att man hade sålt och gett hästen en möjlighet att få ett mer stimulerande liv hos någon annan.

        Och det ÄR ju inget konstigt om man i samband med inträdet till vuxenlivet får andra intressen och prioriteringar, man kanske får det första jobbet, en egen lägenhet, en partner osv och det är ju helt naturligt men frågan är om man ska behålla en häst man inte har tid/ lust/ ork att rida ”bara” för att någon annan betalar?

        Svara
  5. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Ha,ha ja i vår familj sponsrar vi varandra får ofta saker av Madde när hon ändå handlar till Fredde. Kan även spontant betala för mig bara för att hon vill. Hon ser det lite som gentjänst för all hjälp när hon hade det tufft under några år. För oss är det självklart att hjälpas åt. Kan inte påstå att någon av mina tjejer blev speciellt bortskämda genom åren. De fick istället välja bort saker som andra ungdomar fick i gengäld för ponnyn. Dessutom fick Helena hjälpa till m stallhyran under gymnasiet genom jobb under helgerna. Madde har alltid jobbat extra för sin hobby. Hade sin första lediga sommar först i fjor så gammal hon är

    Svara
  6. Anna-Karin Eng

    När jag bodde hemma och gick i skolan så klart föräldrarna betalade. Men så fort jag började jobba, vid 16 års ålder på somrarna så bidrog jag faktiskt till hästeriet. Med dagens mått var jag nog väldigt obortskämd. Fick rida till träningen ibland, över en mil, och sedan bli hämtad med transport som mamma hyrde per timma.

    Svara
  7. JohannaB

    Vi pratar ofta om det på tävlingar, hur fantastiskt det är att se vuxna barn med sina föräldrar umgås och ha roligt på tävlingar. För vi har verkligen roligt, och har ett gemensamt intresse av tävlingarna och faktiskt träningen också!
    Jag betalar själv, men har massvis av support av ffa mamma som är väldigt intresserad och inblandad i tränings- och tävlingsplanering osv. Och jag är långt från ensam, mängder av de ”tjejer” (kvinnor ;)) som jag tävlat mot sedan juniortiden tävlar jag fortfarande emot, vissa har barn andra inte men alla är självgående arbetande vuxna och ändå har vi med våra föräldrar på tävlingarna fortfarande. Just för att det är roligt, och att övernatta i campingstugor eller övernattningsstuga, planera gemensamma frukostar och middagar, fira eller sörja över en pizza efter en lyckad/misslyckad tävlingsdag och hinna surra i mängder…
    Det ÄR superroligt! 😀

    Svara
    • Birgitta

      Det låter väldigt trevligt absolut och som du skriver så behöver detta inte förutsätta någon ekonomisk support från föräldrarna.

      Det är när man är vuxen och har egen lön och föräldrarna fortfarande betalar för ens häst som jag och andra tycker att det är konstigt.

      Att man sedan får göra precis vad man vill med sina pengar; absolut men man kan väl få tycka att det är lite märkligt, framför allt som utomstående och icke-hästintresserad själv (det var med en sådan person jag hade diskussionen).

      Svara
    • CeciliaL

      Precis sa, JohannaB! 🙂 Saaa kul! Och jag vill garna fortsatta att uppleva detta med min dotter, nu nar min mamma inte ar sa aktiv med tavling langre.

      Svara
  8. Katja

    Tycker det är mycket märkligt att fullt friska vuxna personer får ekonomisk backning av sina föräldrar för att kunna ha häst. Det jag har observerat är liksom Birgitta att dessa inte ”uppskattar” sina hästar lika mycket. Det är STOR skillnad på de som står för sin häst själv gentemot de som får mycket hjälp av sina föräldrar.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag har som sagt gjort samma observationer genom åren.

      Då har det främst inte handlat om ”satsande” ryttare som tävlat och tränat aktivt utan mer hobby-ryttare.

      Konstigt eller ej så är min erfarenhet att man är mer rädd om det man själv betalar för och också vill utnyttja det man lagt pengar på själv mer än om man får det gratis.

      Svara
  9. Madeleine

    Jag har sett åtskilliga bortskämda barn.
    De får ponnyn sadlad och klar av mamma. Under tiden dottern rider mockar mamman och gör vid nästa ponny.
    Till tävlingarna åker man med hästlastbil som föräldrarna packar.
    För att inte tala om all utrustning de kräver i form av hjälmar, sadlar, benskydd m. m.
    Visst har jag sett arbetande myror som uppskattar sina ponnyer och mammor, men det tillhör undantagen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag undrar om dina observationer i alla fall DELVIS har att göra med den region där du bor och har häst? Alla är så klart inte välbärgade men det finns en hel del.

      Bara en tanke…..

      Svara
  10. G

    Jag antar att föräldrar som gillar att ge sina barn saker gör det oavsett vilket intresse barnen har, så jag vet inte om det skulle vara något speciellt just med hästtjejer/killar. Känns som en vanligt återkommande fundering här och svarskommentarerna likaså 😉

    Svara
    • CeciliaL

      Jag tycker inte det ar speciellt kul att just GE min dotter saker (mycket roligare att kopa grejor till mig sjalv, haha!). Men att erfara saker tillsammans med henne, och ha kul tillsammans (vilket givetvis kraver en hel del prylar, ridklader, bil/transport, traning osv dvs manga kostnader), DET ar kul. Hon far inte sa dar speciellt mycket leksaker eller tekniska grejor, och det ar just att vara med mamma och gora saker med mamma som hon allra helst vill. Roligare att bygga koja eller aka och bada med mamma an att fa nan ny leksak.

      Svara
      • CeciliaL

        Fast det ar klart, hon ar bara 7 ar, sa kraven lar val eskalera nu framover……. :O

        Svara
        • G

          Ja jag tänker kanske mer på de som betalar allt/mkt för sina äldre barns hästar. De skulle säkert köpa annat åt dom istället om det nu inte är så att de gör det för att de själva är intresserade.
          Vi har ju häst vi med och det gör att vi drar ner på annat som barnens (framförallt dottern som har det största intresset) kompisar får/gör. Sen skulle ungarna tacksamt ta emot allt man kastar efter dom om det skulle vara så men som du säger så är de mest tacksamma över att man kastar sig i badet med dom 🙂

          Och ja det lär eskalera men lägger man ribban nu så kanske det blir mindre bråk senare (host host host).

          Svara
  11. Linda Ferne

    Hej! ja det är nog väldigt olika det där med pengar o prylar i hästvärlden.. Har träffat ett antal bortskämda snorungar som skrikit både högt och mycket om hur ”bra det ska gå nästa gång om du bara köper det o det”… Och tyvärr även mestadels mammor som mer el mindre tvingar ungen att rida/tävla. Helt horribelt!! Lyckligtvis träffar jag ännu fler med genuint intresse o gemenskap med sina barn ute! Att ”sponsra” ett vuxet barn.. Hur gammal är du när du är vuxen? Fast jobb med stadig inkomst? Studerande? Bor hemma? Sommarjobb? Variationerna är oändliga! Men är du 30 år med jobb o inkomst betalar jag knappast för det..Såvida man inte ”delar” mamma/dotter häst.. Mycket svår fråga utan riktigt svar!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>