När vill ni starta?

Om ni får välja helt fritt: vilken dag och vilken tid vill ni helst tävla?

Själv föredrar jag lördag framför söndag- så har man söndagen på sig att ta igen sig 🙂 .

Tidsmässigt vill jag nog helst ha följande ungefärliga schema:

6.00- komma till stallet och fixa allt

7.30- köra ifrån stallet

8.30- anlända till tävlingsplats (det brukar aldrig ta mer än max 1 timme att köra vart jag än ska, oftast ännu kortare avstånd)

9.15- rida fram

10.00- starta

11.00- vara hemma och släppa ut hästen i hagen

Således startar jag helst på morgonen och helst INTE sent på eftermiddagen eller kvällen.

Jag kan ändå inte ”slappna av” samma dag som jag ska tävla utan är bara fokuserad på detta så då är det skönast att ha allting avklarat redan på morgonen så att man kan använda resten av dagen till annat.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag vill tävla på söndagar. Vill bada och fixa på lördagkvällen och åka på söndag lunch. Då behöver jag inte gå upp supertidigt, Ruffe hinner äta frukost, gå ut i hagen innan jag flätar och åker. Får han inte gå ut i hagen blir han bara dum.
    Jag vill vara på tävlingsplatsen 1,5 timma innan start och sitta till häst 1 timma innan.
    Jag åker sällan mer än en timma bort och om jag fick välja skulle jag starta vid två och vara hemma lite efter tre. Då hinner Ruffe vara ute någon timma innan det är dags för intag.
    Då är jag hemma i något så när tid och kan äta en go middag och njuta av söndagskvällen.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag startar gärna lite senare – där jag bodde tidigare var det ju inte ovanligt med två timmars körtid enkel väg. Sen är det ju rätt tråkigt att starta tidigt i klassen och få vänta fyra eller fem timmar för att bli nedpetad från placering av sista ryttaren.

    Svara
    • Birgitta

      Jag sitter inte och väntar i flera timmar om det inte är ganska säkert att jag kommer att bli placerad. Det går att lösa på annat sätt OM man mot förmodan blir placerad och har kört hem.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Ibland blir man ju placerad också 😉
        Men där jag har tävlat har det faktiskt varit ganska strikt med att man ska stanna kvar för att inte bli av med sin placering, det har inte varit att bara att säga till i sekretariatet att någon annan hämtar priset åt en. Och med ett par timmar att köra enkel resa känns det inte så lockande att åka hem med hästen för att sedan sätta sig i bilen och köra tillbaka.

        Svara
        • Birgitta

          Nu kan jag inte påminna mig om när jag har bett någon ta med mitt pris/ rosett hem men jag har inte upplevt att man i Skåne är rabiata med att man till varje pris ska närvara vid prisutdelningar- det beror på omständigheterna.

          Med Archie körde jag tex hem i början- han var 4 år och jag tyckte inte att det var rätt mot en så ung häst att stå och uggla i transporten i flera timmar.

          Genom enbart mycket snabb översiktsräkning kom jag nyss fram till att jag i vart fall har 15 tävlingsplatser dit det tar ca 30 minuter att köra så i dessa fall hade jag mycket väl kunnat köra hem hästen och återvända ensam för att ta emot erhållet pris.

          Svara
      • JohannaB

        Här är dom rigida, man måste vara med på prisutdelningen enligt TR. Punkt slut. Jag som tycker prisutdelningarna är rätt trista skulle gärna slippa just dem…

        Svara
        • Birgitta

          Jag håller med dig och vill helst INTE ha med hästen på prisutdelning om man absolut inte måste. Jag undviker det till varje pris- dels pga den skaderisk som föreligger när det ibland blir lite väl mycket ”tjo och tjim” vid ärevarv osv och dels för att jag är övertygad om att hästen hellre står kvar i transporten som belöning i stället för att dras ut och få på sig grejerna för 2 minuters ”ritt” vid prisutdelning.

          Hade jag ridit höga klasser med rejäla priser, sponsorer som ville att man skulle närvara osv hade jag inte varit så rigid men sååå allvarligt ser jag inte på placeringar i lätt klass att jag till varje pris som sagt släpar ut hästen.

          Svara
          • JohannaB

            Min häst vill dessutom inte vara med på ärevarvet, hon har blivit rädd och vi kan inte ens ta emot rosetten längre men ändå måste vi in dit helt i onödan… Galet irriterande!!
            Och jo hon borde såklart gå att lära att ta emot rosetter men det funkar utmärkt hemma och inte alls på tävling, och jag orkar inte trassla mer med henne så numera tar jag rosetten och fäster på ridstövlarna eller lägger i kavajen…
            Ska jag önska starttid så är det perfekt om avfärd sker hemifrån vid åtta. Då kan jag lugnt knoppa och putsa på morgonen och slipper göra allt dagen innan, dessutom slipper jag släppa ut hästen i hagen och få in ett lermonster 😀
            Jag har längre till tävlingarna, mellan 1 och 3 timmar, och har alltid uppstallning eftersom min blir så vild på tävling och mina medföljande vill inte vara i närheten av en häst överhuvudtaget 😀
            Jag gillar att vara i tid, tar 1 timme för att lasta ur, promenera vilddjuret på tävlingsplatsen och installera i boxen, och komma i ordning (gå på toaletten, besöka sekretariat, byta till full tävlingsklädsel osv) och sedan 15 min för att utrusta hästen och sitta upp. Sedan försöker jag krympa framridningen, red alltid fram 45 min men inser att jag rider effektivare om jag bara rider fram 30 min…
            Så restiden plus 1 timme och 45 min innan första start, reser oftast 2 timmar och vill ha avresan vid 8 = starttid kring 12 är perfekt men allt mellan 10 och 13 funkar superbra!
            Jag rider ”alltid” två klasser och helst meeting så det blir 3-4 klasser. Så för mig blir det heldagar på tävling, vilket gör att jag inte tävlar lika mkt som du gör…
            Jag har ridit fyra tävlingar i år (!) och planerar rida tre till (skulle helst ha ridit en fjärde men då var jag skadad själv) men startar som sagt flera klasser per tävling, går allt som det ska och propparna ser ut som planerat blir det 19 starter på 7 tävlingar medan du rider en klass per tävling oftast väl?

          • Birgitta

            Oj, har du ett sådant vilddjur 🙂 ?

            I Skåne finns i princip aldrig uppstallning- i alla fall inte på annat än meeting och på meeting åker jag aldrig. Dels pga kostnaden och dels för att det inte behövs så att säga- jag har ju så nära till allt att jag kan köra hem om även om jag skulle tävla 2 dagar i rad på samma ställe.

            Förr red jag också oftast 2 klasser- det var liksom lika bra när man ändå åkte iväg.

            Numera tycker jag dels att det KAN vara lite svårt att ”ladda om” till klass 2, dels kan det kännas lite drygt att vänta mellan klasserna och framför allt med Vicke nu har jag bestämt mig för att fokusera på en enda klass: MSV C:1- i alla fall i dagsläget.

            Jag vill hellre satsa på att verkligen ”kunna” den klassen än att kanske rida LA:1, LA:3, MSV C:1 och MSV C:2 och inte göra det lika säkert och bra. Har aldrig resonerat så förr eller provat denna strategi men det känns som att den funkar faktiskt och jag känner mig säkrare på banan.

            Jag HAR andra planer inför framtiden men skrockfull som jag är behåller jag dom för mig själv 🙂 .

            Vad gäller att rida X klasser per år har jag med Heron ett år gjort över 70 starter (!!!!) och det gick hur bra som helst- han gick bara bättre och bättre (jag blandade hoppning och dressyr).

            Jag skulle lätt kunna tävla många klasser (helger) i rad med Vicke också då hans starter ”sliter” mycket mindre än träningarna både fysiskt (han rids kortare och mindre ansträngande pass på tävling) och psykiskt (han är fullständigt oberörd av att åka iväg).

  3. silverbjälke

    minns med förskräckelse sommarens meeting på Vingåker 🙁 aldrig mer, aldrig i helv… Förra året var ok, innan dess var ok men iår!!! vad tror du om 11 timmar på tävlingsplatsen för att man skulle vara med i 3 klasser med 2 hästar! regnet är inte arrangörens fel men att lägga varannan ponny och varannan häst i planeringen och bygga om mellan varje för att man inte kan planera.

    annars åker jag gärna vid 9 tiden för då är stallet klart och de andra ute, tyvärr är man sällan tillbaka förän innan kvällen ändå ifs.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, hoppklasserna är numera så stora ibland att NÖJET byts ut mot LEDA för de tävlande till slut och då är något fel. Man ska ju inte känna att man vill stryka sig från den andra klassen bara för att allting tagit så lång tid.

      Fasta starttider när man tävlar dressyr är verkligen toppen!

      Svara
  4. Emelie

    Jag har 1½h till min närmsta tävlingsplats, men ofta är det mellan 2-4h. 4h är vad vi åkt max hittills, och då åkte vi över dagen. Bad arrangören om en sen tid så vi inte skulle behöva åka mitt i natten, vilket de kunde ordna. Förutom restid behöver jag ca 1h att plocka ihop mina saker när jag kommit fram innan vi är redo att spänna för.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>