Dagens reflektion

Varför förväntas man egentligen att ge dricks när man går ut och äter?

Många åberopar SERVICEN (dvs om den varit god) men god service ska man väl få var man än är kund- inte bara på en restaurang?

Och inte ger man affärsbiträden dricks hur hjälpsamma de än har varit eller de som jobbar….tja…var som helst egentligen?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Hej! Numera är dricksen inräknad i priset.. Vi får inte ta emot dricks privat längre. Gör vi ändå men hamnar då i en gemensam pott som delas upp med alla i personalen eller sparas till typ personalfest. Reglerna ändrades för några år sen för att det kan tolkas som mutor..lol!!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, gissningsvis är det här med dricks en gammal kvarleva och/ eller att det är väldigt vanligt i vissa länder?

      Svara
      • CeciliaL

        Inte i ”vissa länder” skulle jag vilja säga, snarare ALLA länder utom Sverige?! Tycker själv det är irriterande – kan de inte bara ta det pris de tycker de ska ha, så kan man själv bestämma om man tycker det är lagom, istället för att lägga till ”service” (som åtminstone jag inte gillar att betala för, speciellt inte när den är obefintlig) eller i stort sett tvinga kunderna att betala dricks som de gör i USA. Gud nåde den som inte ger dricks där!! (har du prövat?! Det har jag! När servicen var skrattretande dålig och ändå fräste servitören flera ggr ”service is not included!!” – ”no, and I didn’t get any either!” svarade jag. Ojojoj, sur blev han! Jag måste vara gammaldags men jag tycker kunden ska få bestämma själv om dricks ska ges eller ej.)

        Svara
        • Birgitta

          Jag gillar inte alls denna gamla kvarleva- för mig känns det helfel att betala för något som borde vara en självklarhet: service!

          Annars kan jag som tidigare nämnts börja betala extra till alla jag tycker ger god service: tränare, veterinär, tävlingsarrangör, kvinnan i kassan på City Gross bla bla bla…. Nej tack!

          För övrigt känns det dessutom som väldigt stenålders att ge vissa grupper dricks som någon jäkla allmosa från den rike mannens hand till stackaren som annars inte klarar sin försörjning.

          Svara
          • CeciliaL

            Håller med. Förutom att det inte är någon gammal kvarleva, tyvärr, utan i allra högsta grad en levande och aktiv kutym.

  2. silverbjälke

    Jag var i Italien för typ 15 år sedan, Venedig. (förövrigt ett överskattat vattensjukt turisthål) där köpte jag mitt livs äckligaste pizza och fick sen betala 90:- för porslinshyra!!!!!!

    Jävla folk. Berlusconis och strandraggare 🙁

    Svara
  3. G

    Läste nyligen en amerikansk tråd om dricks och tydligen lever de flesta servitörer där på runt 2,5-3 dollar i timlön så i det landet är systemet helt klart fucked up så att säga. Jobba för ingenting men vara jävligt glad och serviceminded hela tiden och säkert råka ut för riktiga as till gäster som vi vanliga inte tror finns på riktigt sliter nog själen ur en till slut. Här i Sverige brukar jag runda till det beroende på humör och service. Restaurangjobb tycker inte jag kan jämföras med butikjobb faktiskt, är ett enormt slitgöra och som sagt, en del kunder är nog inte så roliga att ha och göra med.

    Svara
  4. Hedwiginnan

    Lämnar alltid ca 10% i dricks på restaurang. Jobbade själv på krogen när jag var yngre och lönerna var väldigt låga så man var glad för varje liten extra krona.

    Svara
    • Birgitta

      Man gör ju så klart som man vill men eftersom dricksen inte alltid får behållas av den som faktiskt givit den goda servicen utan delas med alla ser jag ännu mindre anledning att ge.

      Tycker för övrigt att hela systemet är mycket märkligt som jag redan nämnt.

      Jag ha jobbat som lokalvårdare när jag var ung och de tjänar också dåligt men jag skulle inte få för mig att sticka till den som städar på mitt jobb något extra.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>