Höstförberedelser

Som alla som bor i Skåne vet finns det en sak man inte kan undkomma som hästägare på hösten: leran i hagarna, i större eller mindre utsträckning.

Enligt min erfarenhet är det inte alltid ens hagens storlek som avgör om den ska lerindränkas eller ej- jag har sett jättehagar stå helt under gyttjigt vatten.

Våra hagar är ju relativt små och blir ibland hårt drabbade men vår stallägare gör i alla fall vad han kan för att försöka hålla dom så torra som det går.

Redan förra året lades asfaltkross ut vid ingångarna och det hjälpte absolut även om man behöver fylla på allt eftersom tiden går.

Härom dagen började förberedelserna för denna hösten, det är bättre att förekomma än att förekommas!

bild(4)

Asfaltkross vid ingången till hagen…..

bild(5)

…det är ju oftast där hästarna står och ibland också skrapar när det är dags för intag.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Fast hagens storlek i förhållande till antal hästar är ju absolut en avgörande faktor för om hagarna går sönder eller inte. Om hagen är tillräckligt stor trampar ju hästarna inte sönder grässvålen, utom vid ställen där de står eller går mycket, som vid grinden och trånga passager. Våra beteshagar, som ligger på 1 ha styck, är troligtvis för små för att hålla för tre vuxna hästar och ett föl under värsta regnperioderna under höst och vinter. Vår största hage på förra gården, nära 3 ha, var tillräckligt stor, trots lerjord.För markens beskaffenhet är naturligtvis en viktig faktor också. Vår pyttevinterhage är ju hårdgjord och grusad, och lutar dessutom bortåt från grinden. Den var mycket hårt belastad under förra vintern, då vi ju inte hade mycket andra hagar. Övre tredjedelen, mot grinden, hade vi dessutom grusat ordentligt. Där höll det sig jättefint. På nedre delen blev det lerigt, men leran var max 4-5 cm djup när det var som värst.

    Svara
  2. Birgitta

    Vi säger inte emot varandra- även jag instämmer i att hur hagen ”slits” beror på BÅDE underlag, dränering och antal hästar som beträder den.

    Jag ser ju hur ett grannstalls ridbana ser ut stora delar av året- totalt vattensjuk trots att inga hästar rids där då. Så givetvis spelar även underlag och dränering roll- inte bara hur banan/ hagen utnyttjas.

    Svara
  3. Louise

    Väldigt smart idé! Men innehåller inte asfaltkross väldigt mycket ”skit” :S tänker typ miljöfarliga ämnen och så. Eller kan man köpa ”bra” asfaltkross?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>