Sämre hovar av torv?

Härom dagen diskuterade vi ju aluminiumskor och i samband med detta skrev en läsare (Silverbjälke) om vissa underlags inverkan på hovar/ skor.

Och detta fick mig att minnas en tränares utebana som jag red på för flera år sedan; varje gång man kom hem efter en träning där så såg hovarna ut att ha blivit polerade med en slipmaskin.

Såg ju väldigt rent och fräscht ut om inte annat men frågan är hur detta hade påverkat hovar och skor om man red där nästan dagligen?

En annan ska som jag funderar över är TORVENS påverkan på hovarna.

Jag har nämligen en vän vars häst ”från ingenstans” nu i sommar fick försämrad hovkvalité.

Den enda förändringen är att hästen står på torv numera och min fråga är om ni som strör med detta har märkt samma sak?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. silverbjälke

    Jag säger detta inte bara för att jag hatar torv som strö men jag tror att torvet suger urinet annorlunda och att det är amoniaken som påverkar hoven, konstigt dock att inte sulan indikerat först, är den inte sulöm? är torven torr så dammar det hejdlöst och hästrackarn är täckt av ett microskopiskt brunt damm (liksom allt annat i närheten av boxarna) och har man tillstymmelse till bädd så finns ingenting mellan fukten från urin och hoven eftersom hovens tryck trycker ned torven mot fukt som går rakt igenom det fräscha torvströet och upp i sula och hov. det är min teori. sitter väl en halvt piss sur kaka i hoven varje morgon?

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vi har torvbäddar och har inte alls de dåliga erfarenheterna. Men vi toppar med spånpellets så fort bädden satt sig, så topplagret består av spån/torvblandning. Vi har aldrig några ”pisskakor” i hovarna, och det är inte heller särskilt dammigt. Torv har ju utmärkt uppsugningsförmåga, så bäddarna håller sig torra och fina och luktfria. Vi har haft den här modellen i tre-fyra år, och alla hästarna har jättebra hovkvalitet.

    Svara
    • Linda

      Håller med!

      Blöta/pissiga bäddar oavsett strö beror på … För lite strö!

      Svara
  3. Anonym

    Caramelle har stått på torv / torvmix i 4 år och hennes hovar e inte sämre nu än de första 2 åren vi hade henne. Hon står på torvmix eftersom veterinären rekomenderat det till hästar som har bronkit. Ända problemet vi haft med hovarna är hovslagarens fel. Och det luktar aldrig ammoniak i våra boxar. Jag gillar själv inte torven eftersom det blir ett brunt stoft i stallet. Caramelle står med skor runt om så det ska bli spännande och se vad som händer med min stor hästs hovar nu när han står barfota om det har någon betydelse…

    Svara
  4. Dressyrtant

    Sedan i somras har min häst stått på halm i stället för torv och de sviktande sulorna han hade innan har blivit hårda och fina.
    I mitt nya stall får man bara ha torv eller spån så det ska bli spännande att se vad som händer när han står på spån.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, prova för Guds skull med spån i första hand- du som hade kunnat skriva en bok om hovproblem :(.

      Låter ju mycket positivt att halmen hjälpte.

      Svara
  5. Bea

    Troligtvis fick min häst strålröta av torv. Ska dock tilläggas att han är väldigt grisig av sig i boxen men har aldrig haft problem med hovarna sen jag bytte stall där vi har spån istället.

    Svara
  6. Prick

    Jag är gillar halm bäst men tycker torv kan vara ok. Min hovslagare gillar inte torv och jag vet ett bete där det är torvlika marker där flera hästar haft problem m hovarna. Om det blir sörjigt eller pissiga kakor i hovarna har man för lite strö och får troligen samma problem även m annat strö. Torven är outstanding på att ta bort lukten. Fast ännu är halmen billigast/mest praktiskt för mig. Så det blir halm ett tag till.

    Svara
    • Birgitta

      Jag är benägen att instämma angående för lite strö och enligt MIN erfarenhet är det vanligare att man ”snål-strör” med spån eller torv än halm, gissningsvis för att spån och torv är dyrare i inköp och/ eller för att det är lättare att mocka ju mindre strö man har i boxen.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Ja, det är dyrt att fylla upp, man får räkna med minst 500 kr/box, men jag håller inte med om att det blir mer svårmockat med tjockare botten, snarare tvärt om faktiskt. Och sen måste man ju självklart fylla på så ytan håller sig torr.

        Svara
        • Birgitta

          Det beror på HUR man mockar och om man väljer att ha bädd eller ej.

          Vill man inte ha bädd och rejält med vitt spån så kan det gå många balar i veckan- bene there, done that.

          Och att ”gå igenom” en sådan box dagligen är ett jobb för livstidsdömda brukar jag säga= det tar aldrig slut. Tyckte jag.

          Svara
  7. silverbjälke

    Vi testade torv en gång, därav min avighet. efter 5 månader var stallet och allt i det täckt av ett tunt tunt brunt lager damm hur man än försökte hålla efter. 2 hästar fick ont i sulorna och en fick torrsprickor i hovkanten. detta hade aldrig tidigare hänt och problemet försvann ett par månader efter vi bytte till spånpellets. jag kan inte göra annat än ana ett samband. dessutom behövde man strålkastarljus för att urskilja skitbitarna när man mockade.

    Svara
    • Birgitta

      Kan inte annat än hålla med vad gäller både dammandet och ”behov av strålkastarljus” 🙂 och när jag nu läser om hovarna också ska det mycket till för att jag skulle strö med torv.

      Svara
  8. pernilla

    Har provat både torv och spån och stått i stall med bägge delarna. Inga problem hos hästarna i nåt av stallen. Däremot i stallet med leriga hagar = kom mjuka sulor som ett brev på posten.

    Fördelen med torv är att den inte är snustorr, hovarna gillar lite fukt. Dock inte piss.
    Nackdelen med spån är den uttorkande effekten och även terpentinet (?) som används.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>