Måndag- på tur med djur

bild(30)

I morse återupptog jag något jag tidigare gjorde ganska ofta men som jag inte har ägnat mig åt på ungefär 1 år; jag red ut med Soya och Vicke tillsammans.

Jag var av olika anledningar tvungen att motionera båda djuren på morgonen och insåg att det smartaste vore om jag kunde ta dom tillsammans- om det skulle gå.

På den tiden jag ägde Archie följde Soya honom ständigt, både kopplad (i en lång lina) och lös men när Mupp-Kreon kom in i mitt liv insåg jag att det hade varit på tok för farligt att låta Soya befinna sig i närheten av honom när han ibland stod och stampade på mer eller mindre samma fläck i en kvart eller så….(oh….ljuva minnen….NOT!!!!).

När jag red Zack kunde Soya åter följa med eftersom han var så otroligt ”iskall” och 100 %-igt pålitlig men därefter har jag faktiskt inte vågat prova med Vicke eftersom han är långt mer vaken än vad både Archie och Zack var.

Sedan ÄR jag ju en koppelmotståndare av stora mått för egen del och vill alltid ha Soya lös och med de elektriska ruscher hon ibland kan ägna sig åt så har jag bedömt att Vicke, hur snäll han än är, troligen inte skulle finna sig i att hon kom farande som en explosion utan att HAN också ville explodera (läs: en viss ryttare hade då högst troligt också exploderat ner på marken).

Men idag tog jag fram selen och min gamla longeringslina som har släpat i marken många mil och så gjorde jag ett försök- i mörker och dimma till råga på allt.

Kanske var det just att man knappt SÅG NÅGOT som gjorde att Vicke gick som en klocka och Soya…tja..hennes tillit till hästar har alltid varit enorm så HON brydde sig inte det minsta.

Kinesen har ju varit med på mängder av dressyrträningar, även när vi åkte till Ebba, hon har tittat på när jag har hopptränat andra och stått framför, bakom och bredvid hinder som jag själv har hoppat så hon är ju minst sagt van vid hästar ha ha.

En skön tur fick vi hur som helst och jag var så stolt över mina älsklingar.

Till skillnad från då jag brukade ha med Soya när jag red Archie och vi både travade och galopperade hur mycket som helst blev det idag bara skritt men något annat hade jag inte planerat för Vickes del heller så båda fick precis den motion jag hade tänkt mig.

6 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Ja, Soya är en whippet, 6 1/2 år gammal.

   Jag har faktiskt alltid haft med de hundar jag ägt (även en schäfer och 2 greyhounds) när jag ridit. Perfekt sätt att motioner lydiga hundar 🙂 !

   Svara
   • Birgitta

    Oh ja :)! Har man bara en vettig häst som liksom ”bara” gör det man begär (går rakt fram i den gångart och tempo man önskar) och en dito hund så är det inga problem.

    Men det är som att cykla med Soya- faktiskt hur lätt som helst 🙂 .

    Jag tror att många djurägare tror att det är svårare än det är och därför inte ens vågar prova.

    Enligt min erfarenhet är hästar mkt toleranta mot hundar så länge dessa bara uppför sig.

    Sedan har jag ju inte koppel på Soya utan en sele och longeringslina. Med halsband är det ganska lätt att linan hamnar mellan hundens ben- med sele försvinner denna risk.

    Och så måste man givetvis vara lite ”vaken” som ryttare och kunna rida med tyglarna i en hand vid behov.

    Ska du prova så gör det någonstans där du kan släppa hunden OM det börjar krångla- typ en större yta utan saker linan kan fastna i. Och/ eller ha någon med dig första gången som kan ingripa. Förutsätter också att hunden kan vara lös utan att sticka 🙂 .

    Jag har för övrigt ridit en del med handhäst tidigare- också då i trav och galopp hur lätt som helst.

    Inte heller detta är något som ”folk” vanligtvis brukar våga prova men åter igen; med fostrade hästar är det inga problem.

    Svara
 1. Madeleine

  Men travar och galloperar du med hunden i koppel.
  Det hade jag aldrig vågat.

  Svara
 2. Madeleine

  Jag ska prova det. Min hund har alltid älskat att följa med mig på ridturer.
  Men på sistone har han fått för sig att han plötsligt ska vända och gå hem.

  Svara
 3. CeciliaL

  Vågar inte ta med min hund när jag rider längre, pga vildsvinen. 🙁 Skulle aldrig våga ha honom på koppel med den här hästen förresten, vet inte vem som skulle vara mest nervös, ha ha! Och så är många av mina ridvägar smala med små träd bredvid så hunden skulle inte få plats bredvid eller så skulle han väl gå på fel sida av nåt träd och trassla in oss. Dumt, för jag tycker det är toppen att kunna motionera hund och häst samtidigt!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>