Tacksam vs otacksam i stallet?

Sitter och läser denna tråd på Bukefalos och inser att det är långt ifrån självklart att man uppskattar olika form av hjälp i stallet.

Själv är jag så petig att jag inte alls skulle vilja att någon, oombedd,  mockade Vickes box, fixade hans höpåsar eller foderhinkar- det är sådant jag vill göra själv, på mitt sätt.

Nu finns det väl inte så många olika sätt att lägga kraftfoder i en hink förvisso men jag vill väga och mäta allt noga och är lika petig med mockningen.

Skulle någon oombedd rykta Vicke hade jag faktiskt brytt mig mindre ha ha…sådant lägger jag inte någon vikt vid hur det görs direkt- han är alltid väldigt ren och fin trots minimal ansträngning från undertecknad.

Nu ska det sägas att jag aldrig har varit med om att någon varken mockat min box eller ryktat min häst så jag har aldrig behövt att ”känna efter” hur det kändes och dessutom finns det absolut saker jag hade uppskattat att få hjälp med men då ska jag ha BETT om det (och jag är en person som i princip aldrig ber andra om tjänster).

För övrigt hjälper jag till med en massa saker i vårt stall tex men det är mer ”allmänna saker” som att jag kan ta in hästar från hagen, kasta ner halm från loftet åt alla osv, inte att jag helt självsvådligt mockar åt specifika hästägare eller så. Då ska vi ha kommit överens om detta i förväg eller ha någon form av ”allmän deal” typ ”du kan alltid släppa ut min häst som sällskap åt Vicke om du vill”.

Så jag tror att man ska ha någon form av överenskommelse med den man hjälper/ får hjälp av- just för att det inte ska kännas ”fel” och som att man inte alls uppskattar något som gjorts i välmening.

Men hur resonerar ni?

Blir ni bara glada av att mötas av en överraskning i form av tex en mockad box eller skulle ni…tja kanske inte irritera er men känna att ni helst hade velat mocka om hela boxen ha ha?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Erika

    Jag skulle bli glad 🙂
    När jag stod i ett stall tidigare o hade dötid i väntan på bussen hem passade jag på att mocka åt andra som överraskning 🙂

    Men som sagt alla är ju olika och de får man vara :

    Svara
  2. Prick

    Eftersom jag fixar boxarna på morgonen när jag fodrar och släpper ut händer det aldrig jag åtnjuter någon spontan hjälpmockning. Fast jag brukar mocka åt min kompis ibland, och jag VET att hon blir glad.

    Kanske man ska fråga i förväg om man får hjälpa till oombedd? Många har ju sina hästar som sina barn och tar ju illa vid sig om man ”lägger sig i”, även om det handlar om något så enkelt som att fylla en höpåse.

    Svara
  3. Titti

    Jag blir jätteglad om någon har fixat till mig! Det stör mig inte alls om nu någon skulle ha mockat boxen eller fyllt höpåsar eller krafthinkar! Då kan jag ju få tid över till att göra annat som inte annars hinns med och komma hem tidigt någon kväll! Jag känner inte heller att jag måste återgälda tjänsten men hade gärna gjort det ändå om tillfälle och tid ges!

    Svara
  4. Jessika

    Hehe, det beror på vem som har gjort det! 😀 Om min mamma eller moster (vi har hästarna i samma stall) har mockat åt mig så blir jag superglad och jag vet att de har gjort det av ren hjälpsamhet, de kanske vet att jag har väldigt fullt upp den dagen eller så. Jag brukar göra samma tillbaka till dem när det passar. Men jag har också varit med om att andra i stallet har mockat åt mig, ibland flera dagar i rad, för att sedan komma en vecka senare och säga ”Nu ska jag resa bort si och så länge, kan du mocka och ta hand om min häst då? Jag mockade ju för dig i flera dagar…” Alltså JA, det är superbra att man kan byta med varandra så att man kan resa bort och sådär, men då vill jag ju veta det innan och inte få det mockat hos mig utan att jag har bett om det och sedan få dåligt samvete över det så att jag ”måste” säga ja till att ta hand om den andres häst.

    Svara
    • CeciliaL

      Usch, Jessika, det skulle jag bli galen pa – sa kan man ju inte gora! Jag hjalper daremot GARNA till om nagon vill byta tjanster, men man maste ju bestamma i forvag!

      Sjalv skulle jag bli toppenglad om nagon mockade at mig, fast det hander aldrig och har aldrig hant. Fast jag skulle nog ha valdigt svart att inte ga och peta litet i badden och ratta till sa halmen lag pa ratt satt och sa dar! 😀

      Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag har nästan aldrig varit i stall med en ägare per häst och alla sköter sitt. Som ung mockade jag och skötte andras hästar, och det var självklart att man mockade till alla. Sen har jag mest stått i mindre stall, visserligen med flera ägare ibland, men mockar man så gör man klart, man tar inte bara enstaka boxar.

    Svara
  6. silverbjälke

    njäääeee, Jag hade ändå gått och vägt, petat runt, kännt på allt och sen synat boxen i detalj. man är ju fan liiiite petig och vill att det inte bara ska vara gjort utan faktiskt gjort på ett särskilt sätt och rätt.

    Hade nog mest blivit irriterad om någon gjort det utan att jag visste om det.

    Svara
  7. Minstral

    Tja, jag har ännu inte haft någon i mitt stall som verkligen KAN mocka, vilket innebär att det blir dubbelt jobb för mig dagen efter. Dessutom vill jag gärna se hur mina hästars bajs ser ut för att bedöma hur de mår i magen. Min man får gärna mocka till mig för han kan mocka och reagerar på annorlunda bajs eller om det är för lite bajs.

    Svara
      • CeciliaL

        De plockar inte bort allting och sa sopar de inte undan pa korrekt satt vid dorren/honatet, och sa lagger de inte in ratt mangd av ratt material, och sa lagger de inte upp badden i vallar langs kanten pa det sattet JAG tycker det ska vara… osv… Helt enkelt FEL. 😀

        Svara
        • Birgitta

          Jo, alla har ju sitt sätt att mocka, det har man ju sett.

          Jag strör nog mer än genomsnittsmockaren, däremot håller jag inte på och sopar boxgolvet- så petig är jag inte.

          Däremot strör jag lika mycket över hela boxen, lägger varken upp vallar eller gör som många på min anläggning; lägger liksom en fyrkant av strö mitt i boxen men lämnar kanterna oströdda.

          Tror det handlar i alla fall delvis om hur man är upplärd; på ridskolan strödde ingen någonsin som ovan (med fyrkanten) medan nästan alla gör så i nuvarande stallet.

          Svara
      • Minstral

        De plockar inte bort alla bajsar, de kan inte sköta en bädd dvs kisset kommer upp och luktar. Jag har veckobädd och hemligheten är att ha massor med halm och all halm i överlagret ska gås igenom, kommer man till kisset har man gjort fel och då måste bädden ut.

        Svara
  8. Blomman

    Att komma lite småstressad till stallet och upptäcka att någon vänlig själ redan har mockat åt min häst händer lite då och då och det gör mig såååååååå glad! 🙂 Verkligen uppskattat även om mockningen inte blir lika petigt gjord som om jag skulle göra det själv. Jag resonerar som så att bädden blir inte ”förstörd” av en dags annorlunda mockning och vill jag ”finmocka” så kan jag ju göra det, tar mindre tid än att helmocka så insatsen är ändå uppskattad.
    Samma sak om någon skulle ha packat höpåsar åt mig (vilket iofs aldrig händer), hästen dör inte om det fattas ett kilo hö eller är för mycket i en och annan påse en dag.
    Släpp kontrollen Birgitta 😉
    /Lisa

    Svara
    • Birgitta

      Tja…jag hade säkert släppt på kontrollen om det hade behövts men i just mitt fall är det inte så.

      Jag har ju inrättat mitt liv på ett sådant sätt att det i princip aldrig inträffar att jag kommer stressad till stallet; vi jobbar tex aldrig någonsin över. Inte heller har jag några barn som väntar där hemma eller andra aktiviteter som inte kan vänta.

      Dessutom tar det mig kanske 10 minuter att mocka och högt räknat lika lång tid att fixa med ensilage och foderspannar så 20 minuter över överkomligt.

      Svara
  9. Minstral

    Sen kan det faktiskt också vara så att man gillar den delen av stallgörat, för mig är allt i stallet terapi och avkoppling och jag gillar inte att enbart rida, jag vill fixa allting runt omkring min häst, det är därför jag har häst.

    Svara
  10. Madeleine

    Visst kan det hända att det är mockar när jag kommer. Och det är alltid en glad överraskning.
    Men ingen kan mocka som jag vill ha det. Och det beror förmodligen på att jag har lite ”kricka” uppfattningar om hur det bäst görs

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>