Dagens (dragbils)fråga

Som totalt okunnig vad gäller bilar i allmänhet och krav vad gäller dragbilar i synnerhet måste jag fråga er som vet bättre:

Varför i hela fridens namn får nya(re) rejäla bilar i stil med Volvo V 70 knappt dra ”någonting” eller inte ett 1400 eller 1500-släp i alla fall (på vanligt B-körkort).

Min snart 15 år gamla bil får dra 1510 kg medan nyare Volvo-bilar får dra runt 1300 kg och jag fattar som sagt inte logiken?

Borde inte nyare, bättre utvecklade bilar får dra mer än äldre, omodernare dito?

Undrar en som överväger (OBS ordvitsen) att väga ner sitt släp vilket lär kosta många tusen (men känns lindrigare än att ta det utökade körkortet).

18 kommentarer Skriv kommentar

  • Annelie

   Därför att en ny V70 väger så mycket att man passerar 3500 kg med ca 1200 kg släp!

   Svara
 1. Malin

  Vad jag har hört så är det en EU-regel. De nyare V70 blir inte miljöcertifierade om de får dra tyngre=går åt mer bränsle, och det vill ju såklart tillverkarna att de ska bli. Volvo har även snålat ner motorerna så att de ska dricka mindre. Upptäckte samma då min tioåriga V70 får dra mer än min systers från 2010.

  Svara
 2. Blomman

  som Annelie nämner så handlar det om vikten på bilen (3500 kg gräns).
  Istället för att väga ner släpet och begränsa dig själv ytterligare, lägg tusenlapparna på att ta BE-behörighet så behöver du ”aldrig” mer bekymra dig!

  Svara
  • Birgitta

   För mig känns det väldigt omständligt att ta det utökade körkortet- har varken tid eller framför allt LUST om jag absolut inte måste.

   Svara
   • G

    BE är nog lite overkill i ditt fall som bara ska köra en häst men B96 borde vara klart värt det. Kostar som sagt inte mycket och är inte mycket du behöver veta mer än sånt som man borde om ska köra släp och lastar du bara korrekt och kör som du brukar så klarar du det sprättlätt 🙂

    Svara
  • Anna-Kajsa

   Att ta BE (som jag rekommenderar istället för B96) kräver visserligen en ansträngning men sen är man fri att köpa bil och släp efter vad man vill ha och inte efter vikter. Varken mitt eller makens kostade skjortan heller, ca 2000 kr har jag för mig. Väga ner.är bara dumt, har du boggie och sadelkammare är det tveksamt om du öht kan lasta en.stor häst då.

   Svara
 3. Sandra

  Tänk på att en nedvägning begränsar/ minskar lastvikten, inte alltid att man kan lasta en stor häst och lite utrustning lagligt.

  Svara
 4. AU

  Håller med de som skrivit att du inte ska väga ner släpet, det är bara dumt. Och även om B96 kan verka enkelt och smidigt – vilket det också säkert är – så tycker jag att det är mycket bättre att lägga ner en timma eller två på teorin och fixa ett BE istället och sedan öppnas än mer möjligheter när det gäller bilar, släp och deras viktkombinationer. Det ska nog inte heller ta någon särskild ”tid” för dig att ta körkortet. En eller två lektioner på körskola, uppskrivning och uppkörning – sedan är det klart. Eller så kör du upp utan att blanda in en körskola men vis av erfarenhet så är det bra att få med sig ”körskoletänket” till uppkörningen så man inte missar på någon skitsak som uppkörningsgubben vill se att man gör på rätt sätt. 🙂

  Svara
 5. JohannaB

  Jag har inte tagit B96, vi diskuterade det i familjen när vi köpte nytt släp i våras men det föll på att vi är fyra stycken som ska köra ekipaget (det är inte kostnadseffektivt eller smidigt om bara jag kan köra det t ex) och att det kändes som ett onödigt hinder just då eftersom vi har två bilar som är bra dragbilar (4WD diesel) just nu som båda får dra 1400 kg eller mer.
  Vi valde då att väga in släpet på den vikten, och får då 660 kg till att lasta häst och det funkar också i praktiken. Så vi har ett funktionellt släp med viktbegränsningar som fungerar för vad den ska göra (köra häst) och sen får vi vid varje bilaffär fundera på de två alternativen:
  -Begränsa vilken bil vi köper till en bil som får dra 1400 kg på B-behörighet
  -Köpa annan bil och ta B96 (eller BE)
  Vi räknar dock med att de två dragbilarna vi har kommer vara kvar i familjen i 5 år, och mest troligt (eftersom vi är nöjda med dem) kommer det bli samma bilar även nästa gång = inga problem.
  Jag funderar ändå på att ta B96 själv så vi har en i familjen som har det…
  …men ”hängslen och livrems”-människa som jag är skulle jag i så fall både ta det OCH behålla tanken att vi ska ha dragbilar och transport som också fungerar med B-kortsbehörighet. Det är en frihet att inte alls fundera på hur man ska kombinera förare-bil-transport och man kan göra det på två vis, att alla har BE-kort eller att man köper fordon som klarar kombinationerna. 🙂
  Är det Volvo du vill ha?
  Har du kollat så det inte finns alternativ som du kan köra med den transport du har? Vad är den invägd på förresten?
  Det är tyvärr varken så billigt eller enkelt längre att väga ned transporten heller såg vi när vi kollade på begagnade, nu blev det en ny både för att vi gärna ville ha en ny men också för att man kostnadsfritt väljer vikt då (och Umesläpen är nästan lika dyra efter 2 års användning som nya, varför är transporter inte som bilar som förlorar i värde så fort man kör ut dem från försäljaren?)

  Svara
  • Birgitta

   Jag har ett 1500-släp, 5 år gammalt (köpte det nytt mkt förmånligt).

   vill väl helst ha Volvo men det verkar inte finnas NÅGRA bilar yngre än typ 10 som får dra 1500-släp, eller?

   Svara
   • JohannaB

    En Skoda Yeti och en Skoda Ocatvia, fast fråga inte om modeller osv! 😀 Båda är dieslar, Yetin en 2012:a och Octavian 2014 vet jag i alla fall men modell och storlek på motor har jag noll koll på!
    Hela familjen är iaf väldigt nöjda med dem!

    Svara
 6. Petra

  Volvo V50 får dra 1500 i alla fall 2.0 D de är ju inte helt nya men ett par år på nacken

  Svara
   • CeciliaL

    Kan varmt rekommendera min nya, en Kia Sorento 4×4,så himla nöjd. Tycker t o m bättre om den än min förra dragbil som var en Discovery. Förvånas alltid över vilka småbilar ni drar hästar med i andra länder – hos oss har i stort sett alla någon stor 4×4,annars kommer man ingen vart i alla backar och de flesta tävlingsplatser är på gräs.

    Svara
   • G

    Älskar min Honda CRV diesel. Får dra 2000 kg med B96 så vi har vägt upp stallkompisens släp så vi kan dra 2 hästar. Mindre hästar dock då de är arab/arabkorsning runt ca 430 kr/var.

    Svara
 7. rackemarie

  Bytte från V70 till Subaru Outback, diesel med 4wd. Trodde aldrig jag skulle trivas bättre med den än med Volvon, men den är snäppet bättre faktiskt. Får dessutom dra lite mer med den. Stallägaren har Subaru Forrester.Också mycket nöjda. Min Boj är typad tilll 1300 kg, vilket gör att jag endast får lasta 590 kg. På håret för min häst kanske som mäter 167 cm i mankhöjd ( har aldrig vägt honom). All utrustning får åka i bilen, så har funderingar på att byta släp och få 100 kg till att lasta.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>