Dagens reflektion

….eller provokation enligt vissa?

Efter att ha sett det flera gånger på tävling måste jag fråga mig:

Om man har en så pass tilltagen häck att den verkligen väller ut över sadeln: varför inte satsa på en bättre avpassad sadel- även för ryttaren?

Det talas så mycket om att HÄSTEN ska ha en sadel som passar- men ryttaren då?

Det finns ju sadlar som är större i sätet så varför pressa sig in i en mycket för liten dito?

Och oavsett vikt, balans, skicklighet och whatever så ska ingen inbilla mig att det inte är bättre för hästens rygg med en större anläggningsyta på ryggen eller dristar ni er till att försöka inbilla mig om motsatsen?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. AU

    Tycker också det är konstigt… Men det kanske är lite som med all annan storlekshets i samhället. Jag vet inte hur många gånger jag har sett tjejer PRESSA sig ner i en 38:a bara för att ”det har ju alla andra” när blusen skulle sitta MYCKET bättre om de istället tog den i en storlek som passade dem, typ 42.

    Sedan är det svårt med sadlar och att få dem att passa. Jag har väldigt långa, smala ben och jag behöver oftast ha 18 tum för att mina överskänklar ska få plats. Nu rider jag i Butet- och Equipesadlar och dessa går ju att specialbeställa (och kostar också därefter) och jag får göra som så att jag beställer dem med korta knästöd, dvs så att mitt knä hamnar under stödet och ”ligger fritt”. Får panik om knäet går på stödet… I billigare sadlar kan man ju oftast inte göra sådana här förändringar och därför är det också svårt för mig att rida i sådana mer ”standardsadlar”.

    Svara
  2. Jessica

    Men jag vet! Nej, håller med Dig, inte bra för hästen, även om sadeln ligger fint innan baken placeras på den. Och hur blir sitsen eg för den storbakade ryttaren?

    Svara
  3. Malin

    Jag har noterat fenomenet och ofta tänkt att problemet skulle lösa sig självt om sagda ryttare kunna köpa en häst som passar hen – det vill säga en rejäl en med en rygg som kan bära upp den sadel ryttaren i fråga behöver. Sådana ”rejäla ryggar” finns ju inom alla större raser, så det innebär inte att man behöver begränsa sig till kallblod. Jag tycker bara att det inte är schysst att slänga på en spenslig krake en större sadel bara för att ryttaren inte får plats på det för hästen optimala sadelområdet.

    Svara
    • Birgitta

      Du har givetvis helt rätt!

      Dock är det lättare att övertala någon att byta sadel än häst och kanske skulle ett sadelbyte hjälpa i alla fall delvis.

      Jag vill ju tro att en del av dessa bredhäckade ryttare VAR mer i storleksmässig harmoni med sin häst tidigare (vid köpet) men att de har blivit rent ut sagt fetare med åren.

      Vill man inte sälja hästen kanske man i alla fall kan se över sadeln?

      Svara
  4. CeciliaL

    Ar det inte snarare att folk som har for liten sadel egentligen har for liten HAST dvs de har den storsta sadeln de kan ha pa en liten arab eller vad det nu ar… Det har iaf jag sett och en sadelmakare jag hade for manga ar sedan kommenterade pa just detta dvs att bastanta kvinnor kravde att han skulle fixa en sadel at hastar som egentligen var for korta i ryggen for att ha sadlar som var den storlek de verkligen behovde sjalva? Jag hade ett sto som var extremt kort i ryggen och hade en 16.5 tum sadel pa henne trots att jag normalt alltid har 17.5 tum.
    (ser nu att Malin skriver nagot liknande)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>