20 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    En i mitt stall har nyss tagit det utökade b-kortet. Om jag träffar på dem i helgen så frågar jag hur det funkade. Minns iaf att de till sist tog ngn variant där körskolan stod för släpet. Står själv inför samma dilemma; har kollat på två transporter, den ena behöver jag väga ner o den andra upp. Utökar jag körkortet får maken inte köra släpet, vilket ju kan vara lite dumt… Enligt tel m besiktningen igår så kostar omtypningen ca 1200 kr, så ingen jättesumma.

    Svara
    • Birgitta

      Fick idag tips om en körskola här i Staffanstorp som även lånar ut bil och släp + har någon form av paketpris för rubbet- ska definitivt kollas upp!

      Att väga upp/ ner släp kostar väldigt olika beroende på många parametrar som tex ålder och märke.

      Svara
      • LenaB

        Ja, det var ngn sådan paketlösning de valde efter att först blivit dubbelbokade o nästa gång fick de inte köra upp eftersom de lastat släpet fel på ngt vis.

        Aha, bra att veta, tyckte faktiskt att det lät både billigt o enkelt – kanske borde fundera på det där körkortet jag också…

        Svara
        • Birgitta

          Ja, även om det tar emot så lär det väl bli ett utökat körkort för min del.

          Om du googlar på ”väga ner släp” så kan du läsa om de olika reglerna. Den jag talade med igår nämnde 5-6 tusen plus moms som ungefärlig kostnad för nyare släp.

          Svara
      • G

        Att väga upp stallets släp kostade runt 3800 kr så som du säger Birgitta så är det nog väldigt olika.

        Svara
  2. LenaB

    Tack för tipset! Ska absolut kolla upp detta, det lät ju väldigt bra igår på tel, lite för bra förstår jag nu;-)

    Svara
  3. Elin

    Jag tog det utökade B-kortet för ett par veckor sedan, och det var hur smidigt som helst. Och för oss hästmänniskor kör med släp regelbundet, är det definitivt inga problem, utan varesig kör- eller teorilektioner.
    Det kluriga är dock lasten – släpet skall lastas till minst halva maxlastvikten. Detta skall vara förankrat på ett säkert vis, så att det inte kommer i rörelse vid exempelvis kraftig inbromsning. Vi löste det med 200-litersfat fyllda med vatten, som förankrades med spännband och lastpallar – och lasten fick beröm av testledaren!

    Körprovet är som en ’vanlig uppkörning’ – stadsmiljö, landsväg samt backning och parkering. Testledaren berättar vart du ska och vad som förväntas av dig. Som att ta sig till och ifrån en tävlingsplats, med en något mer kritisk hästskötare i passagerarsätet.

    Överlag tror jag att vi hästmänniskor, som är vana att köra med det dyrbaraste vi har i lasten, är ganska väl förberedda. Kan tänka mig att de som kör ett släp med trädgårsavfall till tippen en gång om året, inte har samma rutin, känsla och varsamhet vid ’släp-körning’ och därmed har det lite tuffare vid uppkörningen.

    Svara
    • G

      Så upplevde jag det också. Tyckte jag hittade all info jag behövde på Transportstyrelsen och Körkortsportalens hemsidor. Sen har jag hört att de är olika nitiska beroende på vilket kontor man kör upp på (som med dressyrdomare alltså 😉 ). Vi hade en halvfylld pall med stallpellets och förankrade med spännband framåt och bakåt och brädor i sidled. Kolla vilken vikt spännbanden tål! Det slog mig kvällen innan att jag helt missat men visste som tur var vilka det var så jag kunde hitta infon på Biltemas hemsida och visst fan behövde jag veta det dan efter.

      Körskoleläraren var på väg att skicka vår polare (vi var 4 st som gick ihop och tog kortet efter varann med samma ekipage) iväg för att köpa ett extra på en mack men jag ba: app app app, det här spännbandet ska tåla si och så vikt. Så då behövdes inte det 😀
      Kom sen på när jag kört upp att jag tänkte fel på vad viktbanden måste tåla framåt/bakåt så det var fel ändå. Whoopsies.

      Svara
      • G

        Just det ja, jag tog ingen lektion och var inte ens en van släpförare. Kommer inte ihåg kostnaderna men vi betalade för uppkörning, nytt körkort och ev nån avgift för körkortsfotot på TSV. Kriminellt att ta betalt för så hemskt foto!

        Svara
    • G

      Och körläraren var stort fan av hästfolk, de är de som kör bäst med släp tyckte han. Man kan ju bara tänka sig vad många det är som kommer farande med husvagn och ska ta B96 och som ligger i kurvorna så porslinet ryker 😀

      Svara
      • Birgitta

        Jo, det finns säkert enorma skillnader i hur ofta man kör med släp- en gång varje sommar på husvagnssemestern eller flera gånger i veckan om man tränar och tävlar hoppning/ dressyr.

        Sedan är ju vi som kör hästar mer försiktiga just för att vi kan skada våra djur om vi bromsar in för häftigt tex- vad händer om man gör samma sak med trädgårdsavfall liksom?

        För övrigt kommer det väl alltid att finnas stora skillnader på hur ofta man ”utnyttjar” sitt körkort och det är egentligen vansinne.

        På min mammas tid ”fick” man MC-kort på köpet så hon skulle i teorin kunna köra MC på vägarna lagligt idag trots att hon aldrig har satt sig på en?!?!

        Har ju även haft kollegor som har körkort men ingen egen bil och därför ibland inte kör på veckor/ månader.

        Det märks enorm skillnad på hur de har kört i en storstad som Malmö mot hur en van förare kör och i tex Stockholm undrar jag verkligen hur de skulle ”klara sig”.

        Svara
        • G

          Ja gud ja, inte klokt det där med gamla körkort o MC. Har fattat det som att det är därför 60-plussare ligger högt upp i olycksstatistiken för att de fått för sig att börja köra mc i samband med nån ålderskris och sen aldrig fått lära sig bromsa rätt (vilket är vanligaste olycksorsaken enl trafikskolan min man tog mc-kort hos).

          Svara
      • Linda

        ”Min” inspektör vid uppkörningen beklagade sig lite över att hästfolk ofta kör alldeles för försiktigt. Han menade på att hästen måste väl ha någon form av balans så man åtminstone kan följa körrytmen i trafiken.. Det är alltså skäl nog att underkänna ett körprov om man kör för lugnt och ”mesigt”. Kan tillägga att jag fick beröm för min icke mesiga körning ;).

        Svara
  4. Linda

    Jag har tagit B96. Jag hade problem att hitta rätt kombination på bil och släp att köra upp i. Dessutom ska lasten vara rätt vikt och kumna säkras. Tänkte först att jag kunde haft hästen med i släpet vid uppkörningen, men eftersom man gör bromsprov så var det en mindre bra ide ;-). Det slutade med att jag anlitade en körskola där jag tog en och en halv lektion inklusive en grundlig genomgång av hur en säkerhetskontroll går till. Vid uppkörningen får du två moment av säkerhetskontrollen som du ska genomföra. På uppkörningen följde körskolläraren med eftersom jag körde körskolans ekipage. Förutom säkerhetskontrollen så ingick också körning på landsbygden och i tätbebyggt område. Jag fick köra in på en återvändsgata och på enklaste sätt vända och köra tillbaka. De vill se att man kan backa en 90 graders sväng.
    Kostnaden blev totalt ca 4000 kr. Glöm imte att du måste ha tagit foton innan uppkörningen och det måste göras på vägverkets kontor.

    Svara
  5. Monica

    Har E körkort sedan ca 25 år tillbaka och har inte riktigt följt informationen om detta nya B69, men ger alltså detta ”snabb” kort samma behörighet som mitt befintliga BE?
    Då var det ett fasligt sjå, med körlektioner/uppkörning, hela bil + släpteorin med skriftligt prov, körning landsväg, stadskörning, teknisk teori, backning med släp och också det allra svåraste, att köra mellan koner som stod på omöjligt täta avstånd!
    Har detta ”gamla BE”blivit ersatt med nya B69

    Svara
  6. Anna

    Nej båda finns numera. B96 är en light variant av BE och lite enklare att ta och lite billigare men därför också begränsande. Med BE kan du ju ta vilken bil som helst och koppla på vilket släp som helst.

    B96 har ett enklare teoriprov (inte för att BE är särskilt svårt tyckte jag) och en enklare uppkörning. Du slipper tex konkörningen. Men jag tog mitt BE med 2 lektioner på körskolan. 1 teori och en med konkörningen. På så sätt fick jag också låna körskolans ekipage, vilket underlättar då du själv slipper krångla med lasten på släpet.

    Svara
  7. Anna-Kajsa

    Jag tycker ju att ska man göra något kan man lika gärna göra det ordentligt, så varför ta B96 när man kan ta BE? När maken skulle ta sitt kort tittade han på båda alternativen, eftersom det då var klart att B96 skulle komma som alternativ året efter. Det visade sig att även B96 är ganska begränsande, även om det naturligtvis inte är lika illa som med bara B. Jag skulle tro att teorin kanske tog 4-6 timmar att läsa in totalt (läsa igenom böckerna och göra någon uppsättning prov-prov). Körningen var för mig inget problem, inte heller konkörningen, eftersom jag kört mycket och aldrig dragit mig för att backa när det behövs. Inte heller maken hade några större bekymmer med detta, han satte upp koner hemma och testade + tog en körlektion som del av ett sånt där paket med hyra av bil + packat släp. Nu fanns ju inte B96 som alternativ då, men jag bedömer att den extra ansträngningen för att få ett mycket mer användbart körkort är minimal faktiskt. Nu antar jag att det för dig ytterst sällan är aktuellt att köra två hästar samtidigt (det går på B96, men då är man återigen mycket begränsad i sitt val av fordonskombinationer), men tänk om du i framtiden behöver göra det regelbundet och måste köra upp en gång till? Och du har väl från och till funderat på att skaffa ytterligare en häst?

    Svara
  8. Lena B

    Nu har jag pratat med Bilbesiktningen både en och tre ggr för att få rätt info.
    Har du tur och har ”rätt” årsmodell på ditt släp är det inte särskilt kostsamt att ändra vikten på det (saxar in text här nedan):
    ………
    Enklast går det om vagnen är av årsmodell mellan 2005/2006 – 2010 och det i typgodkännandet finns angivet alternativa totalvikter. Om så är fallet räcker det med att beställa ett intyg från importören eller producenten som visar att vagnen är byggd för att klara även de tyngre viktalternativen, och hos bilprovningen göra en besiktning och registrera vagnen med högre totalvikt.

    Kostnaden stannar då vid priset för en registreringsbesiktning: 940 kronor plus den avgift importören/tillverkaren vill ha för intyget (minst 1000 kronor)

    Svara
    • Birgitta

      Nja…tyvärr är detta inte hela sanningen Lena- eller jo, det kanske det är om man struntar i hur mycket man får LASTA 🙂 !

      JAG fick följande svar från en MKT erfaren kille som jobbar med släp: ”om vi omreg din släp till 1350 så får du lasta 530 kg lagligt”.

      Och tja…om jag ska försöka ”väga ner” 🙂 Vicke till 530 kg lär det nog klassas som djurplågeri.

      Och eftersom jag dessutom alltid haft en förkärlek för stora (runt 170 cm i alla fall) hästar lär jag aldrig äga en 530-kilos häst eller lättare.

      Så för min del får det nog bli ett utökat körkort.

      Ringde en körskola i Staffanstorp som föreslog att man skulle köra en dubbel-lektion (110 minuter) för 1200:– och därefter låna deras bil och släp vilket skulle kosta runt 1650:– (då ingår 40 minuters körning innan uppkörningen). Det lät som en bättre deal än att väga ner släpet faktiskt.

      Svara
      • Lena B

        Nej, tycker inte heller du ska väga ner Vicke;-)!!

        Själv letar jag 1-hästars släp, och hästen är inte så stor så det bör funka på mitt körkort – bara jag nu lyckas hitta ett som är typat i ”rätt” vikt, vilket verkar svårt…

        Har upptäckt (efter x antal telsamtal med bla Bilprovningen, googlande mm) att det skiljer jättemkt beroende på vilken årsmodell du har på släpet om man vill väga upp/ner. Du kan antingen komma undan med runt 1000:- eller så går det loss på över 10.000!

        Men dealen från körskolan låter verkligen inte dum så den ska jag definitivt fundera på!

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>