Dagens samvetsfråga

Minns ni de många (runt 100) samvetsfrågorna som vi ”roade oss” med för något år sedan?

Nu har det dykt upp några till och ni kommer att få fundera över dom då och då framöver.

Har ni förslag på egna får ni gärna maila dom till mig på bm6610@hotmail.com

Här kommer en direkt:

 

Scenario:

En bekant till dig kör ofta med ett på tok för tungt släp i förhållande till sin bil och körkort vilket du vet säkert eftersom bekanten i ett svagt ögonblick har erkänt detta för dig.

Vad gör du?

* Försöker att verkligen prata allvar med bekanten om det olämpliga i detta.

* Ringer polisen nästa gång du ser ekipaget köra iväg.

* Ingenting

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Om bekanten har ”erkänt” antar jag att hen vet om att det är fel. Är det övervikt tycker jag kanske inte att det är en jättegrej så länge det handlar om ett fåtal kg. Är det olovlig körning behöver ju inte ekipaget äventyra sina medtrafikanter beroende på hur mycket som lastas, typ av släp/bil osv. Är det däremot en fordonskombination som medför att ANDRA utsätts för risk hade jag nog försökt få personen att tänka om.

  Svara
 2. AU

  Har flera i min omgivning som gör precis det här och jag brukar bara säga typ ”skyll dig själv, du lär åka fast” och sedan inte bry mig mer.

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Jag håller i stort med prick. Jag hade inte själv accepterat att åka med och hade troligen sagt något, men inte ”försökt att verkligen prata allvar”. Däremot har jag själv vägrat att köra olagligt och fått reaktioner på att jag är jobbig och petig

  Svara
 4. Isabella (ryttarlivet.com)

  För mig är det självklart att försöka få personen att förstå allvaret i det hela (kör man ett ”på tok för tungt släp” så kan man riskera både sitt eget och andras liv). Så jag skulle prata med vännen. Har svårt att se att jag skulle bussa polisen på henne/honom dock, kanske om jag verkligen tyckte att det var mycket allvarligt och personen vägrar lyssna. Nån stans måste man ju tänka på att man kan rädda liv genom att agera.

  Svara
 5. Birgitta

  Nu har detta aldrig hänt mig men jag skulle väl antingen säga ifrån eller skita i det- beroende på vem det gällde, min sinnesstämning för dagen osv. Jag hade i alla fall inte ringt polisen.

  Svara
 6. CeciliaL

  Hade inte gjort nånting. Jag går inte runt och anmäler folk för diverse utan tar för givet att vuxna människor tar ansvar för sina egna handlingar. Om det var en nära vän hade jag väl sagt vad jag tyckte kanske, men inte till en ”bekant”.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>