Dagens samvetsfråga

På tal om gårdagens samvetsfråga kommer en till på samma tema:

Scenario:

När du är och handlar ser du hur en person stoppar ner något i sin väska som den därefter inte betalar för.

Vad gör du?

* Påtalar detta för personalen.

* Påtalar detta för personen- dvs att du sett vad den gjort.

* Ingenting

Och så en följdfråga:

Påverkas ditt beslut av VAD personen stulit (mat, kläder, elektronik) och/ eller VEM som är tjuv (en ungdom, någon som ser ut att vara en uteliggare, en välklädd medelålders man etc)?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. CeciliaL

  Oj, den situationen har jag svart att forestalla mig sjalv i…. Hm… Skulle nog kanske eventuellt patala for personen att jag sag dem, speciellt om det var nagon yngre manniska (som jag kunde kanna mig litet mammig mot??). Uteliggare skulle jag nog inte saga nagot till, valkladd medelalders man skulle jag nog ocksa ha svart for. Tonaring eller barn skulle jag ha minst svart for, fast om det var en riktig rackarunge i nagot otrevligt omrade skulle jag nog bara rappa mig darifran!

  Svara
 2. AU

  Skulle säga till personalen. Avskyr sånt och det har ingen betydelse vilken ”typ” av person som hade gjort det. Man stjäl inte. Punkt.

  Svara
 3. Isabella (ryttarlivet.com)

  Har varit med om detta ett par gånger faktiskt. Senast för ett par veckor sedan var det en mamma som såg sina barn plocka på sig en jädra massa presentkartonger helt synligt. Hon betalade sina varor, gick ut och lämnade barnen i butiken som plockade på sig ännu mer. Jag stod i kassan och sa till killen där att han måste berätta för barnen att de inte kan ta lådorna. Han förklarade för barnen att de får be sin manma komma in och betala och de lade då chockat tillbaka kartongerna. Jag säger alltid till när jag ser snatteri, oavsett om det är barn, unga, vuxna. Dock till personalen, jag säger inte till själv. Jag är tydlig med att jag ser, jag viker inte bort blicken, men det har inte skrämt någon, de förväntar sig att man låter det passera.

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade sagt ifrån till personalen- om jag var helt säker på vad jag sett.

   Det måste vara fruktansvärt att bli falskt anklagad för stöld så jag hade alltså verkligen velat vara säker.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>