Dagens (raket)fråga

raket
Jag brukar på bloggen vid denna tiden på året alltid spy galla över smällare och raketer och de som envisas att hålla på med detta elände.

För mig handlar det bokstavligen om att ELDA UPP PENGAR, dvs om inte annat helt obegripligt.

Det eventuella nöje man kan finna av att titta på ett fyrverkeri tycker jag inte på långa vägar motsvarar kostnaden; smäller man av raketer för…säg 200 kronor har man nöje av detta i 5 minuter, köper man…..en tröja tex…kan man ha den i månader eller till och med år.

Tack och lov har jag en hund som är något av det minst skott-rädda man kan finna- jag har helt obehindrat promenerat med henne bredvid en skjutbana; under pågående skjutövning (!) men jag tycker ändå att detta smällande, ibland veckor före och efter nyår är otroligt enerverande.

Och att rida ut medan det smäller lockar inte det minsta; Vicke är ändå så pass ”elektrisk” att jag har svårt att tro att han hade accepterat att man smäller i hans närhet och jag har ingen lust att ta reda på om min teori stämmer eller inte.

Att sitta på en häst som faller i sken, kanske på isigt underlag känns inte som ett helt otänkbart scenario men det bryr sig gissningsvis de som leker med smällare inte det minsta om, eller tänker nog inte ens på att det kan hända gissar jag.

Men nog ”gnällt” från mig; idag undrar jag hur ni förhåller er till smällare och raketer?

Köper ni ovan, till er själva eller till era barn? Hur mycket pengar lägger ni i så fall på detta ”nöje”?

Har ni rent av skott-rädda djur och hur löser ni det?

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Pernilla

  Jag köper ditt resonemang fullt ut. Min familj har både häst hund och katt och skulle inte på grund av dem köpa några raketer. Mina föräldrar haren gård jämte en bygdegård och de förta nyårena där var hemska folk sköt som galningar och första nyåret hade vi raketer i gödselstacken. Fattar inte vad folk tänker med….

  Svara
 2. Anna

  Tycker det är ett ofog att smälla raketer. Borde vara förbjudet att sälja.

  Svara
  • Birgitta

   För mig förtas också eventuell glädje med smällare och raketer helt av att jag vet att samtidigt som ”njuter” så plågas både massor av människor och djur.

   Hade detta kunnat hållas till strikt mellan säg 23.00 och 01.00 på nyårsafton hade jag kunnat acceptera att vissas nöje får gå före andras plåga men i tex Malmö börjar man sedan massor av år tillbaka smälla redan dagar, ibland veckor både före och efter nyår.

   Jag var på ett hembesök i ett förortsområde (Lindängen) igår vid 14.00 och det kom så många riktiga ”bomb-ljud” att jag faktiskt inte kunde komma därifrån fort nog- det var riktigt obehagligt.

   Och då är jag varken speciellt skotträdd eller har upplevt krig….

   Svara
 3. JohannaB

  Jag önskar också att det fyrverkeri vanliga personer kan med och får köpa skulle förbjudas, däremot kan jag absolut se att varje stad t ex ska kunna få köpa in och arrangera professionella fyrverkerier för de är verkligen vackra och professionellt utförda. Och skulle de slippa konkurrens på himlen av alla dessa små raketer skulle de nog komma än mer till sin rätt?

  Svara
  • Anonym

   Det tycker jag var en bra lösning!

   Det påverkar inte mig personligen då ingen av mina hundar har brytt sig och det är inte fyrverkerier nära mitt stall /hage att hästarna bryr sig eftersom vi bor i skogsbrynet i utkanten av en by vars invånare mest är gamla och förståndiga (inga unga familjer eller tonåringar, utan man åker till stan om man vill se fyrverkerier). Jag tycker jättesynd om de som påverkas, tex en kompis som bor i ett större samhälle och har sitt stall omringat av hus med en massa idioter som smäller av sina små fjuttiga fyrverkerier och smällare i sina trädgårdar bredvid hennes stall. Hon har 3 hundar också. 🙁

   Svara
 4. Anonym

  Har haft ”nöjet” att få smällare kastat mellan hästens ben när jag var ute o red. INTE kul att sitta på då kan jag säga… Klarade oss fast med en vettskrämd häst tack o lov… Killarna bara asgarvade … Hade jag kunnat komma nära dom hade jag fått användning av mitt dressyrspö kan jag lova!!!!

  Svara
 5. Åsa T

  Jag håller med alla era argument! Förbjud ”skiten” för Svensson och låt kommunerna smälla klockan 12 på nyårsnatten. Dessa är de värsta dagarna på året för min stackars hund som är skotträdd. Hon går med nerverna utanpå kroppen dessa dagar och det blir lixom bara värre för varje smällare hon hör. Det innebär att vissa dagar räcker det med ett hammar-slag eller annat oväntat ljud så blir hon rädd. Vi har lugnande medicin som hon fått i 2 dagar nu och som hon får på nyårsafton också. Hon är på dagis på dagarna som också har pensionat, så där får hon tillbringa nyår, på landet, i hennes trygga miljö, med ett ben och andra hundkompisar. Jag TROR och HOPPAS att detta är det bästa för vår hund, där vi bor smäller de mycket, men det är ändå ingenting jämfört med i Malmö där jag arbetar. Dessa dagarna är det ett evigt smällande i stan. Ja, återigen, förbjud skiten!!

  Svara
 6. Monica

  Med skotträdd hund har vi då tillbringat de senaste nyårsafton (24 slaget) instängda i vår tvättstuga utan fönster och med tvättmaskin igång och även radion på fullspeed, ventilationsrör stoppas igen med handdukar för att minska alla skottljud…och hunden är drogad.
  hundpromenader får vi köra iväg till de ställen det kan tänkas slippa detta smällarelände både ett par dagar innan och även dagarna efter nyårsfirandet.
  För ett par år sedan var det någon (findus?)som i sin reklamfilm för djupfrysta wokgrönsaker hade med ljudet av häxpipor i bakgrunden. Då satt vi med fjärrkontrollen i näven ständigt beredda att sänka ljudet…i en hel månad!
  Så nej tack till detta otyg som både ungdomar och även vuxna håller på med helt privat…och om jag inte har helt fel för mig också är emot våg lag här på orten/hela landet? förutom just på Nyårsafton

  Svara
 7. Linda

  Smällare och raketer är vidriga. Det räcker med de stora fyrverkerier som städerna håller. Alla andra är bara idioti.

  Svara
 8. Bea

  jag tycker att det borde finnas någon begränsning, jag har varken rädd häst eller hund. Vi har lite konstiga grannar till stallet och de har bränt av gevärsskott precis när vi ridit förbi, jag hoppade högre än hästen…. Men jag tänker på alla som har det jobbigt, och de vilda djuren, det räcker att de oroas av jägarna i skogarna, jag tycker inte man behöver stressa dom med raketer och smällare i flera dagar runt omkring nyår. Mitt förslag är; förbud för privatpersoner och att enbart kommuner och liknande får köpa in och smälla vid tolvslaget.

  Svara
 9. Malin

  Min ena hund är så rädd för smällar att hon skakar i timmar och får ges lugnande på nyårsafton så här köps inget!

  Svara
 10. Ulla

  Har också en skotträdd hund som har det jobbigt i dessa dagar (veckor!). Den andra hunden bryr sig inte alls, han kan skälla till om det är för nära. Håller med alla om att det skulle förbjudas och enbart skötas av kommunerna. Det värsta är faktiskt när ungarna smäller smällare i bostadsområdena. Då kommer det en smäll när man minst anar det och hunden glömmer att göra det han ska och vill bara rusa hem.
  I mitt stall täcker man för alla fönster under ett par dagar runt nyår.

  I morse blev jag väckt kl. 04.30 av att några idioter smäller av ett fyrverkeri! Fattar ingenting, hur är en del skapta??

  Svara
 11. Birgitta

  Om man läser era skildringar av rädda djur (och det finns ju hundratusentals historier till att berätta) är det ännu mer obegripligt för mig hur man kan vilja utsätta djur för detta med gott samvete.

  Tack och lov verkar dock medvetenheten öka för varje år och nu finns det i alla fall några affärer som bojkottar skiten.

  Svara
 12. Prick

  Jag tycker fyrverkerier är vackra och tittar gärna. Bor lite ”på landet” så det är inte jättemycket som smäller men man kan se att det lyser från stan långt före 24 och en bra stund efter. Hästarna bryr sig inte nämnvärt, brukar ta en sväng till stallet vid halv ett-ett, mest för att kolla så ingen raket gått fel… och det har alltid varit lugnt och hästarna stått o sovit. Men jag har full förståelse för de med skotträdda hundar/hästar/mfl djur och stödjer absolut förslag om en reglering.

  Svara
 13. LenaLu

  Jag bor på landet men nära Södertälje och där smäller man i veckor. Kan inte vara roligt att ha skotträdd djur där. Jag tycker det är konstigt att det inte är förbjudet. Det är så många som ska tåla detta oljud i så lång tid som påverkar många med ångest drabbade djur och rädda bebisar mm. Har det inte blivit värre o värre?

  Svara
  • Birgitta

   Jag får också känslan av att det smälls mer och mer.

   Det skulle vara otroligt intressant att ta reda på VILKA det är som smäller och för vilka pengar.

   Min bild är ju att det är mest i förorterna, ”min” ridskola ligger ju tex nära Rosengård i Malmö som ligger i topp vad gäller all statistisk kring ”fattigdom”. Ändå är det där det smälls i flera veckor och jag undrar ju givetvis hur ”man” har råd?

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>