Pest eller kolera- hagfunderingar

Jag har svårt att tro att det bara är hagarna på vår anläggning som först var fyllda av vatten och lera de senaste veckorna och nu är frusna och knöliga.

Så var det även på ridskolan när jag stod uppstallad där och vid denna tiden på året har jag alltid haft hjärtat i halsgropen mer eller mindre dagligen så länge hästarna gått/ stått ute.

Risken att vricka sig borde ju öka tusenfalt när det är knöligt och att fläka sig på en isfläck är ju inte heller ett orimligt scenario.

Nu har ju alla mina hästar varit mer eller mindre superlugna i hagen men inför tex varje nyårsfirande och med de förbannade smällarna som följde veckor innan och efter i Malmö var jag ändå rädd- till och med den snällaste hästen kan ju faktiskt bli skrämd om en ung…äkel bestämmer sig för att testa sina raketer i närheten av hagarna.

På ridskolan är hagarna granne med ett villaområde och så är det tack och lov inte här på vischan men min oro är inte mycket mindre trots det.

Nu har jag en häst med känsliga sulor och jag kan aldrig tänka mig att det är bra för honom att stå och gå på stenhårt ”knöggel” även om han, precis som ALLA hästarna på anläggningen knappt rör sig en millimeter medan de är ute.

Jag har i dagsläget valt att ställa Vicke i en sjukhage preparerad med asfaltkross som jag har plattat till innan det frös så att minihagen är helt slät.

Att fixa detta knäckte nästan min rygg men nu har jag en helt oknölig om än mikroskopisk hage.

Det jag funderar över är om jag ska vara så ”grym” och låta Vicke stå i den så länge det är fruset (vilket kan bli många veckor) hellre än att riskera något i en större knölig hage?

Jag ser ju att ingen häst rör sig i onödan i de större hagarna men det kanske ändå är att ta i att låta honom stå i sjukhage?

Kreon gjorde det i ca 6 veckor när han var skadad och verkade inte lida och jag vet ju att jag kommer att reta ihjäl mig om VRICKE skadar sig pga en knölig hage….

Med sjukhagen känns det som att jag har gjort vad jag har KUNNAT för att försöka eliminera hagrelaterade skador men hur långt ska man gå egentligen?

Hur hade ni gjort?

image
Den här eller….
image

….den här?

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Utan tvekan den lilla hagen!
  Våra hästar har vars två hagar så när det fryser släpper vi i ”sommarhagen” som inte är upptrampad.

  Svara
 2. Dressyrtant

  Med tanke på er historia och vis av egen erfarenhet skulle jag ta den lilla hagen. Jag gjorde detsamma från och med igår. Dessa ”sulhästar” är känsligare än vad folk kan tro. Det är ju inte bara risk för blödningar, bölder, och vrickningar utan kot och hovledsinflammationer eftersom stötdämpningen inte är optimal. På ett bra underlag har du gjort vad du kan för att underlätta.
  Min stackare har fått gå i manegen 11 dagar i streck eftersom han drog av sig silikonet. Naturligtvis med varierad träning men jag vågar mig inte ut på knöckliga vägar utan silikon.

  Svara
 3. JohannaB

  Inte för att vara taskig 😉 men den stora hagen ser rätt liten ut också?
  I så fall är det väl bara att ta den med bäst underlag?
  Kanske jag ser fel, men det såg inte ut att vara mer än kring minimåttet (dvs 10×30 m) och då är ju rörelsen i den redan så liten att de inte får särskilt mkt rörelse i den ändå, och då hellre stå stilla på platt underlag än på ojämnt…
  Tycker jag, som är hag-taliban i övrigt 🙂

  Svara
 4. Emilia

  Nu är ju ordningen ändå återställd i Skåne och det är lera igen :D. Hade dock gjort samma sak som du, släppt i den lilla hagen. Dom frusna kalla dagarna här är ändå ”peppar peppar” oftast få.

  Svara
 5. Ämma

  Hade också tagit den lilla hagen, det är ju bara en kort tid som det är så här och har man tid så kan man ju kompletterar med en extra promenad om man oroar sig att hästen rör sig för lite. Jag har turen att kunna släppa i sommarhagen som är jättestor om det fryser. Vinterhagen blir väldigt lerig och därmed knölig så fort det fryser och då är det jättehärligt att kunna släppa dem i en stor oknölig sommarhage…

  Svara
 6. Birgitta

  Tack för er input!

  Egentligen är den enda REELLA skillnaden mellan våra grushagar och de 2 konvalescenshagarna att hästarna KAN trava och galoppera i grushagarna även om de i princip aldrig gör det.

  Som Johanna påpekar är ju även dom små och utnyttjas som sagt inte direkt till rörelse av hästarna.

  Dressyrtant har 100 % rätt i att de sulömma/ känsliga hästarna bör hanteras mer försiktigt vad gäller underlag, ffa om man har möjlighet.

  Insåg vid närmare eftertanke att det är TUR att det bara är jag som VILL ha min häst i denna hage, tänk om fler var lika (över)försiktiga som jag och vi liksom skulle tjafsa om vems häst som skulle prioriteras till hagen.

  Svara
 7. Sara P

  Lilla hagen helt klart, men jag hade (utöver de vanliga ridpassen) låtit honom springa fritt i ridhuset ett par dagar i veckan.

  Svara
   • Birgitta

    Hos oss ÄR det tillåtet men jag får se lite hur Vicke reagerar.

    De gånger jag släppt mina hästar lösa har de bara stått och glott eller möjligen skrittat runt lite.

    Andra hästar har jag sett rusa runt helt vettlöst.

    Inget av alternativen lockar….

    Och Vicke får ju i sak inte mindre ”motion” nu än när han går (läs STÅR) i sin vanliga hage för som sagt står hästarna stilla 95 % av tiden och far möjligen runt liiite vid intag.

    Svara
     • Birgitta

      Absolut- sedan får man, om man är en mes som jag, väga nyttan mot risken.

      För jag ser tveklöst en risk om man har en häst som rusar runt som en vettvilling; risk för att tex gå omkull, vricka sig, trampa av sig skorna osv.

      Ja, jag är lite hysterisk…I know 🙂 !

     • Sara P

      Men visst – det finns hästar som det inte funkar att släppa. Funkar det tycker jag att det är ett bra alternativ då hagarna inte är i lämpligt ”spring-skick”

     • Birgitta

      Ja, har man en häst som travar och galopperar lite stillsamt är det säkert bra fast åter igen- inte som ”kompensation” för att inte kunna/ få springa i hagen för det gör Vicke inte oavsett mer än möjligen vid intag om han blir lite uppspelt.

 8. Sanne

  Hade absolut valt den lilla, min gamla arab fick problem med hovarna i fjor vintras när det var blött o lerigt för att sen snabbt frysa till hårda knutor, i år slipper jag detta eftersom vi hårdgjorde hagarna med asfalltkross tidigare i höstas. Våra hästar står trots detta för det mesta still o tittar i hagen….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>