Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du noterar att en bekant som du är vän med på Facebook ständigt publicerar inlägg med, enligt dig, öppet eller lite halvdolda rasistiska åsikter.

Vad gör du?

* Tar bort personen som vän utan vidare.

* Försöker föra en diskussion med personen via FB/ IRL men när du märker att du inte ”når fram” tar bort personen som vän.

* Ingenting, folk får tycka vad de vill.

* Ingenting, jag kan säkert också uppfattas ha lite rasistiska åsikter ibland.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Ferne

  Jag har gjort alla alternativen. Några riktigt med extrema uppfattningar har åkt bort direkt! Å andra sidan får man faktiskt tycka fritt . Gränsen mellan rasist och att ha åsikter på invandringen verkar inte finnas mera.. Svår fråga !

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag har faktiskt bara en som möjligen skulle kunna kvala in där, och hen brukar jag argumentera med då jag vet att det är en välvillig och godhjärtad person som dessutom fixar en diskussion.
  Ang ”folk får faktiskt tycka vad de vill” – ja, men jag har svårt att acceptera att man behandlar andra människor illa – vilket blir resultatet av rasistiska åsikter.

  Svara
 3. CeciliaL

  Har aldrig hant mig, sana vanner har jag inte (vad jag vet). Och jag har absolut inget problem med att ta bort folk som jag inte gillar pa Fejan. Men som sagt, kanner inte nagon som uttrycker dylika asikter. Rasism verkar vara ett extremt aktivt och hett amne i Sverige, har hos oss pa landet i GB (de flesta invandrare bor i de storre staderna) ar det inte mycket snack om det, da det finns i stort sett noll invandrare forutom det fatal som driver lokala indiska/kinesiska restauranter.

  Svara
 4. Birgitta

  Jag har för egen del mycket sällan råkat ut för ovanstående scenario- med min invandrarbakgrund är det kanske inte så konstigt om jag inte är vän med så många (smyg)rasister ha ha?

  Vid ett tillfälle publicerade en extremt ytlig bekant ett sådant där idioti-inlägg där det ”redogörs” för hur mycket pengar en flykting kan få i olika bidrag varje månad.

  Givetvis ren smörja och lögn-propaganda vilket jag påpekade i hyfsat neutrala ordalag varpå denna bekant tog bort mig som ”vän” direkt. Oj så ledsen jag blev….NOT….

  Svara
 5. Elizabeth

  På dumhet biter inga argument. Tas bort så tar de inte energi o tid ifrån en

  Svara
  • Birgitta

   Är nog benägen att instämma i att argumentation sällan ”hjälper”.

   Den som liksom har bestämt sig för att det är på ett visst sätt är mycket svår att omvända vilket jag tycker bevisas av att en del människor tror på vilken smörja som helst, tex vad gäller invandrare/ flyktingar/ tiggare osv.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>