Dagens (ensilage)fråga

e
Ni som fodrar med ensilage/ hösilage/ silage eller vad ni nu väljer att kalla det stråfoder som inte är HÖ 🙂 : vet ni vad TS-halten ligger på?

Såg att någon sålde ensilage med en TS-halt på 50 och det kändes lite väl blött?

Min erfarenhet är att hästarna föredrar blötare ensilage men dels köper man ju hem en massa onödigt vatten då och dels är det inte alla hästmagar som klarar detta.

Som jag redan har berättat flera gånger är jag övertygad om att det var av mycket blött ensilage Archie blev lös i magen och sedermera fick fång men några bevis har jag inte.

På nuvarande anläggning har vi alltid mycket torrt ensilage och det känns för mig säkrare att fodra med.

För övrigt känns det som att hö i småbal är helt på väg att försvinna eller inbillar jag mig? Bra eller dåligt?

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Nu fodrar jag med hö men har använt silage också. Ts ner mot 50 är inte onormalt. Tror tex HorseHage ligger däromkring. Har man för torrt riskerar man ensileringen inte startar. Det skulle jag vara mer orolig för i så fall. Har man 84 är det hö.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Vi bor granne med en av de stora foderproducenterna och köper av dem. Jag vill också gärna ha torrt hösilge, ungefär 70%. Det vi har nu ligger något över det. Vi har 100% återlämningsgaranti – om vi tycker att vi inte vill fodra med en bal får vi den utbytt, utan frågor eller ifrågasättanden .Vi har aldrig behövt utyttja det, det är extremt välskördat foder. Tidigare har jag ju själv tagit en del hö, och då i småbalar – men det är ju en mycket arbetskrävande process. Dessutom är torrhöt svårt att förvara på ett sätt så det inte möglar. Hårdpressade balar möglar i de avskurna ändarna och löspress är risk att det kryper in fukt i hela balen. Vi hade löspress som vi täckte med halm, men man fick ändå vara mycket observant när man fodrade. Här i Skåne hade det varit ännu jobbigare eftersom luften är fuktigare. Våra grannar har en hel fabrik för småbalshösilage – de kör in grönmassa från fälten och matar in i ena änden – de har till och med industrirobotar som staplar på pall. Dessa småbalar på ca 50-60 kg verkar sälja mycket bra – vi köper dem om vi behöver hö under sommarhalvåret. Jag tror att de ersätter småbalshö i många stall.

  Svara
 3. Monica

  Fodrar med både ”vanligt” småbalhö och även horsehage i småbalar eftersom jag nu bara har 2 st hästar. Horsehage är helt fantastiskt lättarbetat, små balar på typ 25 kg, enkla att bära, absolut inget spill, står tom på dom hur man ska öppna förpackningen (förstod jag ändå) och precis lagom torrt och går att välja på 2 st olika proteinhalter. Men jag vill dock ändå även ha ”mina” vanliga traditionella höbalar…så får hästarna också lite variation på sitt stråfoder

  Svara
 4. Emelie

  Jag håller med dig om att småbalshö verkar vara på utdöende. Hopplöst för mig! Med bara två lättfödda ponnys är det inte lätt att göra åt en hösilage bal. Jag räknar med att få slänga ungefär hälften per öppnad storbal.

  Svara
  • CeciliaL

   Kan du inte kopa storbals-ho? Det finns hos oss och ar alltsa inte inplastat, sa hallbarheten ar inget problem. Jag koper smabalsho for att det far battre plats i min lilla lada, men annars skulle jag inte ha nagot problem med storbalar – man liksom rullar upp dem som en toarulle, sa funkar det fint. Brukar vara bra mkt billigare an smabalar.

   Svara
 5. CeciliaL

  Fodrar med smabalsho (ponnyn+araben) plus smabalshosilage (bara araben) fran en lokal bonde. Under sommaren kan jag kopa nan enstaka Horsehage-bal om jag ska pa tavling. Storbalar funkar inte om jag inte har minst 3 hastar da det inte ar tillrackligt kallt, sa man far kasta alltfor mycket, aven kom kilopriset pa dem givetvis ar mycket lagre an smabalarna. Har nollkoll pa varden…. (kanner inte en kotte som har nagon koll forresten, ni ar bra mycket mer vetenskapliga i Sverige!).

  Svara
 6. jannike

  vi har 70% i ts på vårat hösilage som köps in gemensamt, dock av varierande kvalitet, så jag hade gärna köpt in av en annan producent.

  Svara
 7. Minstral

  50 % är inte så vått, vi har i år 60 och det är ”torrt”. Det är ju inte så att hö ligger på 100 utan man brukar säga att hö är 84. Att plasta in så torrt som 84 fattar jag öht inte, ingen process startar och det är ju så torrt som hö så att lägga pengar på plast där är ju enbart korkat. Jag vill ha mellan 60 och 70, då är det torrt och fint.

  Svara
 8. Jennifer

  Skulle dö om småbalarna med hö försvann! Här finns det gott om bara man är ute i god tid att leta, jag har minst ett par leverantörer härikring som har bra hö.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>