Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Till din anläggning kommer en ny hästägare som alla mycket snabbt fattar tycke för.

Personen är trevlig, har åsikter om det mesta och framställer sig själv som en erfaren ryttare med många tävlingar i ryggen.

När du kollar upp personen via TDB inser du att inte ens en tiondel av de påstådda starterna har ägt rum och definitivt inte på den (höga)nivå som personen påstått.

Vad gör du (du kan välja flera alternativ) ?

* Konfronterar personen så fort tillfälle ges och frågar varför den ljugit om så mycket.

* Säger inget till personen men berättar för alla andra inackorderade att ni har med en mytoman att göra.

* Ingenting- för mig är det helt ointressant om folk ljuger eller inte.

* Undviker personen framöver- jag tåler inte lögnare.

 

Och ja, jag har faktiskt råkat ut för något liknande för många år sedan vilket ni kan läsa om här.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Emelie

  Jag hade nog inte konfronterat den rakt ut, utan mer försökt fråga om detaljer om de olika tävlingarna som den påstått sig vara på och se om den fortsätter ljuga mig rakt upp i ansiktet. Hade personen gjort det, så hade jag försökt undvika personen i fråga, bara lyssnat på ett halvt öra framöver, och inte tagit till mig något av det den säger.

  Svara
 2. Prick

  Att konfrontera en mytoman brukar vara helt effektlöst. Man kommer ju med lögner eftersom det personen säger är sant!

  En notorisk lögnare skulle jag bara undvika.

  Svara
  • Birgitta

   Tror som du att det är meningslöst.

   Gjorde det en gång med en klient. Han förnekade så klart allt och ärligt talat tror jag att han trodde fullt och fast på sina egna lögner.

   Svara
 3. CeciliaL

  Eehh… Jag ar inte nog inte sa konfrontativ, jag skulle inte ga rakt fram och ifragasatta vad de sa, men om de ljog mig rakt i ansiktet skulle jag till slut fa nog och kanske saga ifran. Annars mera troligt att jag skulle diskutera bakom ryggen pa dem, med andra kompisar och stallkamrater. Samt undvika personen.

  Svara
 4. JohannaB

  Äh, jag som är en notorisk sannsägare och inte kan (!) ljuga (i princip 😉 jag har nog sagt till farmor att en tröja varit fin fast jag inte gillat den ;)) tycker nog det är rätt vanligt med att folk skarvar….
  ÄR det en trevlig person (som ”alla” tycker, det där är förresten ett typiskt offerspråks uttryck ”ALLA tycker” eller ”INGEN tycker” alltså, intressant när man börjar följa texter och tal och de där uttrycken börjar komma för då kan man fundera på vad talaren/skribenten egentligen vill uttrycka) så är det en trevlig person, jag skulle inte bry mig om att konfrontera den och heller inte sprida någon osämja bakom ryggen på den till de andra i stallet.

  Svara
  • Birgitta

   Jodå, det där med ”alla/ många/ de flesta tycker” ska man verkligen ta med en nypa salt och vara försiktig med hur man använder.

   Har flera gånger märkt att det är den feges sätt att rättfärdiga impopulära beslut/ upplysningar/ ”sanningar” och när man skrapar på ytan så är det inte alls särskilt många som står bakom.

   Svara
 5. Linda

  Jag skulle inte bry mig såvida denne inte står direkt framför mig och pratar om sånt jag vet inte är sant, då skulle jag inte kunna låta bli att säga nått.

  Svara
 6. Jessika

  Nä, det skulle jag inte ha brytt mig om – så länge personen var trevlig. Men om det handlade om en person som la sig i allting på ett otrevligt sätt och klankade ned på andra så hade jag försökt undvika personen. Konfrontera hade jag inte gjort, eller rättare sagt det gör jag inte – jag har redan hela 3 mytomaner i min ”hästmänniskokrets” och jag skulle aldrig orka säga emot dem trots att jag mycket väl vet att de INTE har tränat OS-ryttarnas hästar som de påstår… 😉 Jag undviker dem bara, de tror så stenhårt på sina egna lögner så om jag skulle konfrontera dem skulle de bara säga typ ”Just det resultatet kom aldrig in i TDB, det blev något fel med tävlingsarrangörens resultatfil…” 😉

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>