Dagens (veterinär)fråga

Sitter och läser denna tråd på Bukefalos och det är inte första gången det på senare tid har höjts röster kring att en del veterinärer/ kliniker tar oskäligt dyrt betalat för diverse behandlingar.

Jag minns att jag själv reagerade då jag på lillejulafton var inne med Vicke på Jägersrokliniken och fick betala 1550 kronor för att en veterinär undersökte honom i max 15 minuter. Jag longerade då honom i max 5 minuter, sprang fram och tillbaka 2 gånger och sedan kände veterinären på hans ben- det var det hela.

Bemötandet var SUPERBRA och diagnosen korrekt men jag tycker ändå att det var dyrt då besöket som sagt var mycket kort och inga instrument eller apparatur användes.

Men…till dagens fråga:

Har ni påverkats eller tror ni att ni kommer att påverkas av de prisdiskussioner som varit nästa gång ni vill veterinärundersöka er häst eller är det annat som styr ert val (vad i så fall)?

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Jenny

  Min häst hade haft anaplasma och när han någon vecka senare återigen fick feber så ringde jag till veterinären som kom till stallet (på eftermiddagen). Hon trodde inte att det var något allvarligt, han hade även diarré och svullna ben. Men hon ville ta ett blodprov för säkerhets skull. Räkningen till veterinären var inget jag klagade på (det var ju på jourtid så inte mycket att säga). Men när blodprovsanalysen kostade över 4000 kr reagerade jag. Dessutom hade han redan anaplasma i blodet eftersom det var så nyligen han hade det så det visade sig så klart på blodprovet. Jag tycker att de ska upplysa om de tar ett dyrare blodprov än om de gör det ”för säkerhets skull”. Dessutom vägrade veterinären att diskutera saken med mig efteråt, vilket inte gjorde mig gladare direkt….

  Svara
 2. Jessica

  Kolla gärna upp vad det kostar att gå till läkare (oftast 10- minutersbesök) utan ”subvention” pga skatt och välfärdssystem. Tandläkaren vet vi ju hur ”billigt” det är. Hur bedömer vi Deras kompetens? Inte lika hårt som vi bedömer våra vets, eftersom de kostar pengar ”direkt”.
  Mkt pengar, men om man vill att vetkliniken skall kunna hålla hög nivå (kompetent personal, tillräckligt många anställda, utrustning, kompetensutveckling, lön, lokaler, arbgivaravgifter mm, jourer så att Du skall kunna få hjälp när det behövs etc) så behöver de ju ta betalt som vilket annat företag som helst. Sedan finns de säkert de som ligger högre på prisskalan, det råder ju fri prissättning. Och dyrast är inte alltid bäst, men jag vill nog påstå att om man skall kunna ligga på topp så kostar det, även när man driver vetklinik. Tyvärr så kostar det ju då mer även för Dig som ”bara” kommer för ett besök där inte den där dyra kirurgen eller CT- maskinen behövs. Vet att Folksam reagerat på ökade priser inom ffa smådjur, det blir ju dyrare även för försäkringsbolagen. Dock knäppt att djurägare ställer grymt höga krav på resultat men förväntar sig att det skall vara jättebilligt (helst gratis, haha)? Hur går det ihop? Det gnälls ganska mycket. Blir det inte bra så kan man ju alltid anmäla veterinären (och skriva ner personen i fråga på ett internetforum

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Ett problem här är ju att det oftast inte är beställaren som betalar hela notan. De flesta veterinärbesök går ju över självrisken, och sen är det ju ändå relativt billigt för djurägaren att göra olika undersökningar. Detta gör att beställarna blir mindre priskänsliga, vilket kan driva upp priserna. Samtidigt driver det upp premierna eftersom försäkringsbolagen får betala allt högre veterinärnotor. Det är inte ett självreglerande system.
  Samtidigt så har ju veterinärvården och kanske framför allt diagnostiken blivit så mycket bättre, och det är ju verkligen en bra sak.

  Svara
  • Birgitta

   Det du tar upp (att det sällan är djurägaren som betalar hela notan) tror jag är den viktigaste orsaken till att priser KAN skena iväg.

   För givetvis ökar ens intresse att påverka priset mer om man ska betala 100 % av det än 15-20 %.

   Jag är fullständigt övertygad om att massor av undersökningar aldrig hade äg rum öht om man som djurägare själv hade fått stå för hela notan och en del hade högst troligen skjutits upp.

   Magnetröntgen är ju en sådan undersökningsform där man förvisso inte betalar HELA kostnaden själv men kanske hälften av den och detta bidrar säkert till att en del avstår och försöker få hästen ohalt utan detta ypperliga diagnostiska hjälpmedel.

   Svara
 4. DRESSYRLIV

  Reagera kan man ju alltid göra … Men sedan förstår jag inte riktigt vad jag ska göra mer? Ska jag vägra betala? Eller börja bråka? Känns knappast troligt. När jag är på klinik med min häst så är jag i 100 fall av 100 bara intresserad av att få min häst korrekt diagnosticerad och eller behandlad/frisk. Jag tycker att man är så oerhört van vid att allt med hästar kostar pengar så efter 20 år i branschen reagerar man knappast åt varken ena eller andra hållet längre (i alla fall inte när det gäller priser). Tycker bara det är att betala och se glad ut. Det är ingen som tvingar mig att åka till klinik och om jag vill kan jag ha is i magen och vänta ut hältans utveckling eller vad den nu må vara. Försäkring av sin häst är varmt att rekommendera – tack och lov tycker jag att de f-bolagen faktiskt betalar det mesta vilket är en fantastisk gest! Bara kolla på bilförsäkringar och självrisker … Inte är det något försäkringsbolag som betalar min bil för att reparera en trasig spindelled, styrled eller vad det nu må vara …

  Svara
  • Birgitta

   Förtydligande:

   Jag undrar om ni läsare FRAMÖVER kommer att fundera en gång till om ni ska fortsätta att anlita samma klinik som ni alltid har gjort oavsett om denna skulle råka vara känd för att vara ”dyr” eller om andra parametrar styr ert val av veterinär (skicklighet, pålitlighet, tillgång till viss utrustning/ apparatur/ närhet/ lätt att få snabb besökstid eller vad det nu må handla om).

   Dvs spelar KOSTNADEN alls någon roll för er eller bryr ni er inte eftersom det mesta ändå täcks av försäkringen.

   Och om jag ska svara på min egen fråga så bryr jag mig inte särskilt mycket om kostnaden nej, så länge den inte förefaller fullständigt horribel.

   För mig är tillgängligheten (att kunna få en besökstid snabbt, helst dagen efter samtal) extremt viktig liksom veterinärens kompetens.

   Om en klinik ligger NÄRA är det bra men jag har kört 15 mil enkel resa MÅNGA gånger fast jag på den tiden hade en ATG-klinik på 5-minuters promenadavstånd från stallet. Ovan berodde uteslutande på att jag bedömde att kompetensen inte var lika stor på ATG-kliniken på den tiden.

   Svara
   • CeciliaL

    Nej, jag valjer pa kompetens och rekommendation, samt personlig erfarenhet. Notan ar smallar man far ta!

    Svara
   • DRESSYRLIV

    Oh nej, pengar spelar ingen (NOLL) roll när jag väljer klinik! Väljer BARA de som är konstaterat duktiga och allmänt kända. Spelar ingen roll om jag så ska köra till månen – bara min häst blir frisk!

    Svara
 5. Prick

  När det gäller god veterinärvård är jag inte speciellt priskänslig. Väljer den klinik/veterinär jag har förtroende för framför prisjämförelser. Kontrollerar dessutom hälsostatus med jämna mellanrum så att ta kostnaden på försäkringen är förhoppningsvis inte alltid aktuellt.

  Svara
 6. jannike

  Min häst och en till i stallet fick kolik för ett år sedan, den ena åkte akut till HBG min körde vi till Ugglarp, liknande undersökningar, den andre något mer akut, jourtid, stod kvar på klinikerna 2 dygn. Det skilde 10000kr på vad vi behövde betala! HBG var dyrare. Så om inte det är SUPERAKUT till klinik som gäller så kör jag gladeligen 3-4 mil längre.

  Svara
  • Birgitta

   Dyrast sett till kostnad kontra åtgärd känns distriktsveterinärerna. Har flera gånger hört om kostnader på tusentals kronor för sårskador/ kolik och där men ÄNDÅ fått köra till klinik därefter. Då känns det smartast att köra till kliniken direkt.

   Svara
 7. LenaLu

  Det måste ändå finnas en anledning till att riskbolag köper upp verinärkliniker på löpande band. Sedan har jag läst om djurägare som får en mkt lägre nota om de säger att djuret är oförsäkrad. Risken finns om det här systemet fortsätter att vi får så höga premier ( vilket jag redan tycker att det är) att man inte har råd m heltäckande försäkring . I slutändan är det vi försäkringstagare som får betala notan. Jag tycker det är bra att även vi djurägare ifrågasätter priserna, jag vill få en bra behandling av mina djur, inte känna mig som en kassako. Läste här ovan om en dyr provtagning, va typ i samma läge o min veterinär redogjorde vad ett blodprov skulle kosta . Flera tillfällen då jag fått råd per telefon utan onödiga hembesök o ingen kostnad. Men oj vad trogen kund hen har o lönsam i längden.

  Svara
 8. Emelie

  Att välutbildade och duktiga veterinärer ska ha betalt, och företaget ska gå ihop är saker jag har full förståelse för, men när man på fakturan hittar kostnader som är helt orimliga!?

  Det är helt klart en piss i nilen egentligen, och jag stod ändå inte för att betala veterinärbesiktningen när jag sålde min ponny, men jag reagerade ändå.

  Material: 29:-

  Materialet som användes var ett par engångshandskar och 4st utskrivna A4-papper. En snabb undersökning ger:
  – Engångshandskar, 40kr/100st, dvs 40 öre.
  – 1st A4-utskrift, ca 50 öre.
  Ett rimligt pris borde vara ca 2,50:- med lite bläck ur pennan också. Att ta ut en summa på mer än 10x så mycket, helt befängt!

  Och som sagt det är en liten summa i sammanhanget, men har de den attityden för material, så misstänker jag att det finns liknande resonemang runt övriga kostnader också.

  Distriktsveterinärerna btw.

  Svara
  • Prick

   Emelie, det kanske inte ska kosta just 29 men vill bara påpeka att ditt resonemang haltar lite. Dels kanske man ändå vill tjäna lite pengar, även på material, dels har ju inte handskarna hamnat där på egen hand *haha*.
   Någon har beställt, tagit emot/hämtat handskarna, betalat fakturan för dem, slängt den gamla tomma kartongen. Eller ska sådant göras på fritiden av ideella krafter? Det gäller ju även de utskriva arken. Någon har förstås skaffat dator, köpt en skrivare, installerat den, köpt papper osv osv, troligtvis har även det utförts under arbetstid. Fast kanske bättre om alla kunder hade med sig en egen liten skrivare som kopplas upp när det behövs?

   Svara
   • Emelie

    Som jag skrev i början, det är klart företagen ska gå runt! Men med tanke på hur många papper dom skriver ut, och hur många engångshandskar dom skulle kunna beställa för den summan så tycker jag det ändå det är att ta hutlöst betalt!

    Svara
    • Prick

     Min poäng är att det är personalkostnaden som återspeglas i priset, inte materialkostnaden. Jag var kanske otydlig.

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>